سهیل مظلوم و اجاری*

وقتی که در پاییز سال ۸۴ و بلافاصله پس از تشکیل سازمان نظام صنفی رایانه‌ای به عنوان تنها نماینده قانونی صنف موضوعی به نام تشکیل مجمع به اصطلاح تشکل‌های فناوری اطلاعات از سوی افراد معدودی مطرح شد، نیت و منفعت آنها از طرح آن روشن بود. اما آنچه مبهم می‌نمود، دلایل اتاق بازرگانی برای صدور چنین مجوزی بود. چه آنکه با هیچ منطقی نمی‌توان در اتاق بازرگانی که خانه تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان است رای به صدور تشکلی داد که در آن مثلا مدیران آموزشگاه‌ها، فروشگاه‌ها و یا اینترنتی‌ها حضور دارند، مگر آنکه مدیران اتاق مصلحتی خاص را در نظر داشته باشند. هر چند این داستان با واکنش به موقع و آتشین رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور ناکام ماند و بساط به اصطلاح تشکل‌ها، چیده نشده از سوی رییس وقت اتاق برچیده شده و باطل اعلام شد.

اما حکایت کشف رمز و راز اتخاذ چنین تصمیماتی همچنان در پرده ابهام بود، تا آنکه در روز دوشنبه بیست‌ویکم‌ خردادماه با ارسال نامه‌ای از سوی دکتر میرکاظمی وزیر محترم بازرگانی برای اتاق بازرگانی و قبول رسمیت فقط سی تشکل برای شرکت در انتخابات هیات نمایندگان به جای شصت تشکل معرفی شده از سوی اتاق یکی از دلایل اصرار برخی از مدیران اتاق برای ایجاد تشکل‌های بدون پشتوانه‌های قانونی لازم، برملا شد.

چه آنکه بعضی از بانیان مجمع به اصطلاح تشکل‌ها کسانی بودند که یا در دعواهای چند ساله درون اتاق، به عنوان نماینده یکی از تشکل‌های آن همواره از طیف حاکم بر اتاق حمایت کرده و یا خود جزو کارکنان ارشد اتاق محسوب شده و طبیعی می‌نمود که در صورت ثبت تشکل جدید، یک رای موافق دیگر نیز به حساب آنها واریز شود.

ایجاد تشکل‌های مختلف مدیران موافق و چشم‌پوشی از نحوه عملکرد آنها در مورد عضوگیری، برگزاری مجامع عمومی و انجام انتخابات به نیت تداوم مدیریت آنها حداقل در دو تشکلی که در ظاهر به‌نام فناوری اطلاعات ولی در باطن به کام تعداد معدودی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن به ثبت رسیده است، موید این نکته است که وجود تشکل‌های موافق برای روزهای مبادا نظیر بیست و یکم خردادماه (روز انتخاب هیات رییسه اتاق بازرگانی) رمز اسطرلاب حفظ جایگاه مدیریت چندین ساله بر اتاق بوده است.مطمئنا هوشیاری وزیر بازرگانی و همکاران وی در به رسمیت نشناختن حدود نیمی از تشکل‌های اعلامی از سوی اتاق آغاز فصل نوینی از شفافیت فعالیت تشکل‌ها در کشور است. حرکتی که در درون صنف ما نیز مطمئنا به یکپارچگی بیش از پیش آن کمک شایانی خواهد نمود.

با شناختی که از رییس جدید اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و شفافیت وی سراغ دارم، حاضر نخواهد بود وجود تشکل‌هایی که رییس آن حتی یک روز هم در صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت نکرده و از درون مجمعی که حتی یک روزنامه نگار نیز از تشکیل آن باخبر نبوده، بیرون آمده باشد و یا تشکلی که تعداد اعضایی که حق عضویت خود در آن را پرداخت می‌کنند، به تعداد انگشتان دست نیز نرسد، را به عنوان تشکل‌هایی که بتوانند کرسی‌های نمایندگی صنف در هیات نمایندگان اتاق را اشغال نموده و صادرات، واردات و یا تولید کشور را سامان دهند را به رسمیت بشناسد که اگر هدف این امور باشد، مسلما گذشته چراغ راه آینده است. پس دست‌اندرکاران چنین تشکل‌هایی مسلما از وقوع این تغییرات خرسند نخواهند بود. حتما به دنبال آن خواهند بود که با بهانه قرار دادن سابقه کار رییس جدید اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یعنی آقای دکتر نهاوندیان در مناصب دولتی، وی را فاقد جایگاه صنعتی و بازرگانی قلمداد کنند. یعنی نداشتن شرکت معظم و یا کارخانه‌ای بزرگ را نقطه ضعف وی به حساب آورند. اما اینکه رییس جدید اتاق را مایملکی نیست، از قضا نقطه قوت وی محسوب می‌شود. زیرا وی اقتصاددانی است که به‌رغم حضور در دولت، از رانتی سود نجسته است تا با آن صاحب کارخانه و بنگاه تجاری آنچنانی باشد. پس انتظار می‌رود که با رانت و رانت‌خواری در درون تشکیلات اقتصادی کشور نیز به مقابله بپردازد.

وی که به اقتصاد دانایی محور اعتقاد دارد و مدیریت جمعی را ارج نهاده و منشا قابلیت اتاق را در نقش اعضای آن می‌داند، حتما برای تحقق برنامه‌های خود شفافیت را در سرلوحه کارهای خود قرار خواهد داد و آنگاه است که پرده‌ها برافتاده و پشت صحنه بسیاری از جریاناتی که به عدم اجرای نمایشگاه به مدت دو سال توسط بخش‌خصوصی، انجام ملاقات با بعضی از دولتمردان به قصد کارشکنی در پیشبرد اهداف صنف و نظایر آن منجر می‌شد، هویدا خواهد شد. تغییر در مدیریت اتاق بازرگانی امکان ایجاد تغییرات زیادی در عرصه اقتصاد کشور را فراهم کرده است، ولی آنچه از هم‌‌اکنون مشخص و غیرقابل تردید است، ایجاد فصلی نوین در فعالیت‌های درون صنف فناوری اطلاعات و احترام بیشتر به قانون است. صفحه‌ای از تاریخ فناوری اطلاعات کشور در حال ورق خوردن است، در این تردید نکنید.

*نایب‌رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور