راه‌های افتخار
اکونومیست- ترجمه: نرگس خاتون برآهویی
استیو جابز دوبار کمپانی اپل را به اوج رسانده است و این بار قصد دارد با عرضه آی‌-فون، ابتکار جدید این شرکت، برای بار سوم قله افتخار را فتح کند.

شاید در هر موقعیت دیگری خیلی جالب نبود که با قطعه‌ای از اشعار بیتل‌ها، سه دهه رابطه مایکروسافت و اپل را که ترکیبی از اتحاد و رقابت، شراکت و دشمنی و همچنین شکست و پیروزی در هر دو طرف بود ترسیم کنیم. اما وقتی استیوجابز از کمپانی اپل، با بیل گیتس از مایکروسافت درباره زمان گذشته در کنفرانس هفته قبل صحبت کرد، ناخودآگاه این شعر بیتل‌ها را به خاطر همگان آورد. او خطاب به بیل گیتس گفت: شما و من خاطراتی طولانی‌تر از راهی که در پیش داریم در ذهن داریم.
احتمالا استیو جابز در گفت‌وگو با مایکروسافت اضافه کرده است که آن دو در همین مدت باقیمانده باز هم به رقابت با یکدیگر ادامه خواهند داد. در گذشته آنها و کمپانی‌هایشان عصر کامپیوترهای شخصی را شکل دادند، جابز به عنوان پیشگام ازلی با ساختن بعضی جعبه‌های خاص در سه دهه قبل و بیل گیتس به عنوان صنعت‌گرای ازلی و به عنوان اولین نفری که فهمید چگونه برای نرم‌افزار به عنوان یک بخش و تکه مستقل و مجزا پول بگیرد و آن را برای سلطه بر کل این صنعت استفاده کند.
امروزه در طلیعه دوره جدیدی از زندگی دیجیتال که در آن کامپیوترها فقط بخشی از صنعت رو به رشد الکترونیک هستند، زوج اپل و آقای جابز برنده هستند.
در شش سال گذشته اپل با آی‌پاد و نیز خدمات itunes تقریبا بر صنعت موسیقی دیجیتال (قانونی) تسلط داشته است، همچنانکه مایکروسافت سلطه خود را بر صنعت کامپیوتر شخصی با ویندوز حفظ کرده است. در ۲۹ ژوئن امسال اپل وقتی محصول جدید خود را که تلفن‌همراه جدیدی به نام آی- فون است وارد بازار کند، بخش بزرگتری از بازار را تسخیر خواهد کرد.
جاه‌طلبی‌ها و آرزوهای جابز برای آی‌فون، متعادل هستند. او انتظار دارد که 10میلیون آی‌فون تا پایان سال آینده بفروشد که حدود یک درصد بازار جهانی گوشی‌های موبایل را تشکیل می‌دهد. اپل تاکنون 10برابر انتظارش، آی‌-پاد فروخته است. اما این ارقام تصویر اشتباه و نامعقولی از اهمیت آی‌-فون و آرزوهای آقای جابز برای آن ارائه می‌دهد.
هر چند این موضوع آخرین مرحله از تحول اپل از یک کمپانی سازنده کامپیوتر را به کمپانی مصرف‌کننده الکترونیک نشان می‌دهد، چیزی که آقای جابز آن را امسال با برداشتن کلمه «کامپیوتر» از نام شرکت، کاملا رسمی کرد.
موفقیت‌هایش در مسیر این تحول تاکنون، و انتظارات او از دوره جدید شرکت اپل به لطف تولید آی‌فون، توضیح می‌دهد که چرا اپل، یک دهه پس از افول، حالا بیش از 100میلیارد دلار می‌ارزد و قرار است که در زمره الیت سهام مرغوب در وال‌استریت قرار گیرد.
آی فون به عنوان یک نمونه چشمگیر و خارق‌العاده، بهترین DNA اپل را در طراحی و سادگی به نمایش می‌گذارد.
در حالی که صفحه گوشی‌ها پر از دکمه‌های مکانیکی و شلوغ است، آی‌فون فقط یک دکمه دارد.
برای داشتن کارایی، این تلفن همراه جدید از تکنولوژی جدید به نام Multi-touch یا لمس استفاده می‌کند که به کاربران اجازه می‌دهد تا از انگشتان خود به جای مداد برای انتخاب اندازه، چرخاندن و یا انتخاب مطالبی که روی صفحه باید ظاهر شوند، استفاده کنند. به هر حال تکنولوژی Multi-touchابداع اپل نیست، اما به نقطه اتکای آقای جابز برای طراحی نوآوری جدیدشان یعنی آی‌-فون تبدیل شد. اپل تنها کمپانی نیست که از انگشتان به عنوان ابزار هدایت استفاده می‌کند، مایکروسافت نیز طرحی به نام Surface-Computer دارد که پیچیده‌تر از تکنولوژی لمس صفحه است.
به نظر عده‌ای، این تکنولوژی لمس صفحه در حال حاضر در برخی از شرکت‌ها استفاده می‌شود. این سخن درست است، ماشین‌های صدور بلیت از چنین تکنولوژی استفاده می‌کنند، اما آنچه تکنولوژی اپل را متفاوت از دیگر انواع آن می‌کند، ترکیب نرم‌افزار و سخت‌افزار آن با یکدیگر و آماده کردن آن برای فروش است.
در یک بررسی اجمالی، آی‌فون طرح و دستگاهی غیرمعمول برای معرفی کردن است. تیم بایرین یکی از تحلیلگران بازار معتقد است، آقای جابز معمولا به طرح‌هایی علاقه‌مند است که رده‌بندی‌های جدیدی را تعریف می‌کند به جای این که با صنعت از قبل موجود مانند سازندگان گوشی‌ها رقابت کند. اما آقای جابز می داند که تلفن‌های همراه دارند تبدیل به پخش کننده‌های موسیقی می‌شوند و این به معنای رقیبان جدید برای آی-پاد است، به همین دلیل اپل برای دفاع از خود وارد صنعت تولید تلفن‌همراه به شیوه‌ای جدید شده است.
در این صنعت از آنجا که آقای جابز نمی‌توانست خود محصول و نیز رده‌بندی آن را ابداع کند چون قبلا ابداع شده بود، تصمیم گرفت تا درون آنها دست به ابتکار بزند. او این کار را با ساختن آی‌فون، نه فقط با شکل و کارکردهای یک تلفن کرد، بلکه آن را به شکل یک آی‌پاد کامل هم درآورده است و می‌توان ادعا کرد که این محصول کل اینترنت را داخل جیب کاربران قرار می‌دهد.
یکی از تحلیلگران این صنعت معتقد است، استیو جابز در «پانته‌ئون سیلیکون ولی» منحصر به‌فرد است زیرا نه فقط می‌تواند رده‌بندی محصولات را ابداع کند بلکه حتی خود را همواره به روز می‌کند. وسیله جدیدی که وی به بازار عرضه کرده است، به این معنا است که آقای جابز پیشگام سومین انقلاب تکنولوژیک پس از تولید رابط گرافیکی مکینتاش در ۱۹۸۴ و آی‌پاد در سال ۲۰۰۱ که دوره موسیقی قانونی دیجیتال را رقم زده است.
اولین انقلاب جابز، مکینتاش بود که حالا دیگر کمتر شناخته شده و معروف است، در آن زمان می‌توان گفت مبلغ و مروج شعار « متفاوت فکر کن» بود. این اولین کامپیوتر شخصی بود که به کاربران اجازه می‌داد با یک موس کار کنند. اپل این تکنولوژی را از خارج از اپل گرفت و آن را توسعه داد و برای استفاده سهل کرد. در واقع مایکروسافت نرم‌افزار آن را برای اپل نوشت و سپس برای ساخت ویندوز از آن کمک گرفت.
پس از آن اپل برای مدیریت بهتر تصمیم گرفت تا جان اسکولی را به عنوان مدیر برگزیند و در انتخابات هیات مدیره در ماجرایی که به یک درام شکسپیری شباهت داشت، علیه جابز رای دادند و او از مدیریت خارج شد. خود او می‌گوید اخراج من از اپل بسیار برای من خوب بود. پس از سنگینی همواره موفق بودن، روشنایی از نو شروع کردن را دیدم.
در این دوره او در یک کمپانی دیگر به نام Next مشغول به کار شد و طراحی کامپیوتری جدید را شروع کرد. اولین محصولی که او تولید کرد به نامNext Cube آنقدر گران بود که هیچکس نتوانست آن را بخرد. پس از آن او شروع به ساختن نرم‌افزار و هنر سیستم عامل پردازی کرد.
او مجددا به اپل با حقوقی معادل یک‌‌ دلار در سال بازگشت، اما میزان سهم او در اپل باعث شد تا او بالاترین حقوق در رده مدیران را در آمریکا دریافت کند. در زمان مدیریت او اپل با مشکلات قانونی مواجه شده است و چندین بار از طرف دولت، گردش مالی و نحوه پرداخت و مصارف نظارت شده است.
جابز هم در مظان اتهام قرار گرفت اما هیچ‌یک از این اتهامات او را متوقف نکرد و پس از شاهکارش در عرصه موسیقی دیجیتال، او آی‌فون را به دنیای دیجیتال معرفی کرد. حالا او با دوستانش در گوگل،‌ ائتلافی علیه مایکروسافت گشوده‌ است. به هر حال به نظر می‌رسد جابز و گیتس در این جاده همواره رقبای جدی و نیز ناگزیر یکدیگر باشند تا بتوانند هنوز در عرصه تکنولوژی انقلابی و پیشگام باقی بمانند.

ipod
پخش‌کننده چندرسانه‌ای قابل حمل شرکت Apple اولین بار در ماه اکتبر سال ۲۰۰۱ به بازار معرفی شد. ipod در طول این سال‌ها با سلیقه کاربران و قابلیت‌های جدید تغییر کرد تا به مدل پرطرفدار nano رسید. ipod یک پخش‌کننده چند رسانه‌ای با امکانات مختلف است که در ظرفیت‌های مختلف به بازار آمده است. در این میان همراهی فروشگاه اینترنتی iTunes هم تاثیر قابل توجهی در میان چشمگیر ipod در سال‌های اخیر داشته است. تا نیمه اول ماه ‌آوریل سال گذشته این شرکت توانست صد‌میلیون دستگاه ipod را به فروش برساند که این رقم بیشترین سهم از بازار پخش‌کننده‌های موسیقی را نصیب Apple کرد.

IPHON
جدیدترین محصول APPLE که یک تلفن‌همراه هوشمند مجهز به امکانات چند رسانه‌ای وارتباط با اینترنت است، اولین بار در ماه ژانویه سال ۲۰۰۷ معرفی شد. Iphone دارای قابلیت‌هایی مانند پخش‌کننده چند رسانه‌ای، دوربین ۲مگاپیکسلی، نمایشگر لمسی ۵/۳اینچی، بلوتوث، ارتباط اینترنتی بی‌سیم (wi-fi)، سیستم عامل macosx، مرورگر اینترنت، ۲۵۰ساعت شارژ باتری در حالت آماده به کار، دسترسی به سرویس google Maps و ایمیل Yahoo است. محصول جدید شرکت APPLE که از خدمات ارتباطی شرکت Cingular بهره می‌برد، قرار است روز ۲۹ژوئن به بازار عرضه شود.

MacintoshیاMac
کامپیوترهای شخصی که شرکت Apple کار طراحی، تولید، توزیع و بازاریابی آنها را به عهده دارد، اولین‌بار در ماه ژانویه سال ۱۹۸۴ به بازار عرضه شدند. این کامپیوترها که با هدف استفاده خانگی، آموزشی و ایجاد بازارهای حرفه‌ای‌تر تولید شدند، امروزه در مدل‌های Macmini و Xserve در بازار به فروش می‌رسند. مهم‌ترین ویژگی این کامپیوترها مجهز بودن آنها به سیستم عامل تولیدی شرکت Apple است. تولید این کامپیوتر‌های شخصی نقش موثری در افزایش درآمد Apple داشته است تا آنجا که طبق آمار موسسه تحقیقات IDC، سهم Apple از بازار کامپیوتر‌های شخصی آمریکا در سال ۲۰۰۶ به ۶درصد رسید که این رقم در مقایسه با سال ۲۰۰۵ تا ۳۰درصد رشد داشته است.