کانکت با طعم قهوه

بازار دیجیتال- قبل از اینکه کامپیوترهای شخصی با حضور خود در خانه‌ها راه ورود کاربران را به دنیای مجازی مهیا کنند، شاید کافی‌نت‌ها بودند که در این عرصه زودتر ظاهر شدند. آنها با ارائه خدمات به کاربران قبله‌گاه کسانی بودند که می‌خواستند فضای مجازی را راحت‌تر لمس کنند.استفاده از اینترنت در ایران به اواسط دهه ۷۰ بر می‌گردد. دورانی که کاربرد اینترنت بیشتر در مراکز علمی، دانشگاه‌ها و بعضی از سازمان‌ها و ادارات مشهودبود.

کاربران این مراکز شاید تنها افرادی بودند که در ازای استفاده از دنیای مجازی هزینه‌ای را به طور مستقیم پرداخت نمی‌کردند.

اما به مرور زمان و با آگاهی بیشتر افراد از فضای مجازی استفاده از اینترنت در منازل به طور خاص و در مراکزی چون کافی‌نت‌ها به طور عام رواج یافت.

ناگفته نماند که در سال‌های اولیه ورود اینترنت و شکل‌گیری کافی‌نت‌ها در ایران شاید استفاده از اینترنت در این مراکز تنها در چند مورد خاص خلاصه می‌شد.

مواردی چون چت کردن، ایمیل زدن، تلفن بین‌المللی و جست‌وجو کردن.

ظهور اینترنت پرسرعت در کافی‌نت‌ها

در سال‌های اولیه ظهور کافی‌نت‌ها معمولی‌ترین روش برای اتصال به اینترنت در این مراکز Dial-up بود که از طریق کارت‌های اینترنت مختلف امکان‌پذیر می‌شد.

اما حالا بعد از گذشت چند سال تجهیزات بهتری برای اتصال این مراکز فراهم شده است.

هم اکنون شرکت‌هایی که ارائه‌کننده کارت‌های اینترنتی بودند، اتصال به اینترنت پرسرعت را رواج داده‌اند.

«معطر» مدیر یکی از کافی‌نت‌ها در غرب تهران معتقد است: در‌حال‌حاضر بیشتر کافی‌نت‌ها به سیستم وایرلس و یا ADSL مجهز هستند و سیستم ADSL نسبت به دیگر موارد بهتر و به‌صرفه‌تر است.

شرکت‌هایی چون شاتل، داتک، پارس آنلاین، سپنتا و شهراد از جمله شرکت‌هایی هستند که کافی‌نت‌ها را پشتیبانی می‌کنند.

به گفته وی اکانتی که کافی‌نت‌ها از این شرکت‌ها می‌گیرند حدود ۶۰۰هزار تومان است که به صورت اکانت ADSL یک مگابایتی است ضمن این که هزینه پشتیبانی آن هم حدود ۶۰۰هزار تومان می‌شود که البته این اکانت برای حدود ۶ ماه تا یک سال کفایت می‌کند.

همچنین معطر مدعی است که طی یک تا دو سال اخیر بازار کافی‌نت‌ها نسبت به سال‌های اولیه شروع به کار این مراکز از رونق کمتری برخوردار است چرا که در آن سال‌ها استفاده از اینترنت چندان فراگیر نشده بود ضمن این که امکان دسترسی آن برای همه امکان‌پذیر نبود.

از این رو کافی‌نت‌ها از جمله مکان‌هایی بودند که پذیرای تعداد بی‌شماری از متقاضیان به خصوص جوانان بودند.

به خاطر همین بازار پررونق روزانه حدود ۵۰ تا ۷۰هزار تومان درآمد داشتیم.

وی ادامه می‌دهد: البته در گذشته تصوری که مردم از مراکزی چون کافی‌نت داشتند این طور بود که آن را مکانی برای چت کردن می‌دانستند.

واقعا هم این طور بود که تعداد زیادی از کاربرانی که به ما مراجعه می‌کردند از اینترنت به منظور چت کردن استفاده می‌کردند.

شاید آن زمان استفاده از اینترنت این مفهوم را برای کاربران تداعی می‌کرد. اما به مرور زمان و با آگاه شدن قشر جوان و بالا رفتن فرهنگ استفاده از اینترنت، روال به کارگیری از اینترنت نیز در کافی‌نت‌ها رنگ دیگری به خود گرفت.

کم‌رنگ‌شدن چت در کافی‌نت‌ها

به اعتقاد برخی از کافی‌نت‌داران وفور کارت‌های اینترنتی و دسترسی آسان آن برای کاربران، این شرایط را به وجود آورد که تعداد کمتری از جوانان برای مواردی چون چت‌کردن و ساخت ایمیل و ایمیل‌زدن به کافی‌نت‌ها مراجعه کنند چرا که کارت‌های اینترنتی ارزان‌قیمت متنوعی که از سوی شرکت‌های اینترنتی با شرایط ویژه ارائه می‌شود تا حدود زیادی دسترسی به اینترنت را برای کاربران در منازل آسان‌ کرده است.

همچنین برخی از فعالان در کافی‌نت‌ها بر این باورند که استفاده از کافی‌نت به صورت دوره‌ای رونق می‌گیرد، به طور مثال دو تا سه سال گذشته که بازار نت‌ورک‌هایی چون گلدکوئیست، گلدماین و این قبیل فعالیت‌ها در بین مردم از استقبال بالایی برخوردار بود کافی‌نت‌ها نیز در این دوران جزو مراکز پرترافیک به حساب می‌آمدند که متقاضیان این شبکه‌ها را در خود جای می‌دادند.

همچنین زمان اعلام نتایج کنکور و ثبت‌نام اینترنتی دانشگاه‌ها از جمله مواردی است که کافی‌نت‌ها را پرازدحام می‌کند.

اگر این روزها سری به کافی‌نت‌ها بزنید کمتر افرادی را می‌بینید که خود را با چت‌کردن سرگرم کنند. جست‌وجو در گوگل، ثبت‌نام اینترنتی و چک‌میل کردن جزو مواردی است که بیشتر کاربران انجام می‌دهند.

«رضایی»، مدیر یکی از کافی‌نت‌ها در مورد بعضی از ثبت‌نام‌های اینترنتی که این روز‌ها انجام می‌شود می‌گوید: با اعلام واگذاری سیم‌کارت‌های اعتباری دولتی از سوی مخابرات به صورت ثبت‌نام اینترنتی، تعدادی از مراجعان به کافی‌نت‌ها را این افراد تشکیل می‌دهند که البته خیلی محدود است.

وی همچنین در مورد برخی از فعالیت‌هایی که از سوی کافی‌نت‌ها انجام می‌شود می‌گوید:‌ برخی دانشجویان به ما مراجعه می‌کنند و متقاضی جست‌وجوی مقاله و یا تحقیق هستند در این حالت ما نیز با دریافت مبلغی کار آنها را انجام می‌دهیم.

دانلود کردن موسیقی نیز از دیگر مواردی است که در این مکان‌ها انجام می‌شود.

«رحمانی» فوق‌ لیسانس الکترونیک یکی از کاربرانی است که مشغول کار با اینترنت است، وی در مورد کافی‌نت‌ها می‌گوید: از آنجا که در منزل و محل کار به اینترنت دسترسی دارم ترجیح می‌دهم برای برخی کارها که به اینترنت پرسرعت نیاز است به کافی‌نت مراجعه کنم، به گفته وی، سال‌های گذشته شاید کافی نت را برای چت کردن و کارهایی از این قبیل انتخاب می‌کردم، اما در حال حاضر به علت سرعت بالای اینترنت در کافی نت‌ها ترجیح می دهم استفاده بهتری از آن بکنم.

«شاهین» یکی از کاربرانی است که در مورد حضور خود در کافی‌نت می‌گوید: «البته من در خانه به اینترنت دسترسی دارم سرعت پایین اینترنت در منزل باعث می‌شود که کلافه شوم به همین خاطر هر از گاهی که گذرم به کافی‌نت می رسد ترجیح می دهم یک سری به آن بزنم.»

به اعتقاد وی کافی نت‌ها در سال‌های گذشته به نسبت حال شلوغ‌تر بودند، به طوری که باید برای استفاده از اینترنت نوبت می‌گرفتیم، اما الان این طور نیست و کمتر پیش می‌آید که کافی نت‌ها با ازدحام جمعیت روبه‌رو باشند.