بزرگ‌ترین کتابخانه جهان وارد عصر دیجیتال می‌شود

کتابخانه کنگره آمریکا در واشنگتن که بزرگ‌ترین کتابخانه جهان است و صدها سال از عمر آن می‌گذرد، با دیجیتالی کردن‌میلیون‌ها کتاب، کتاب خطی و تصاویر در عملیاتی که می‌تواند چند دهه طول بکشد، تلاش می‌کند به عصر اینترنت نزدیک شود. به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، هر سال دو‌میلیون نفر از این کتابخانه بازدید می‌کنند اما اکنون هر روز همین تعداد از طریق اینترنت صفحات کتاب‌ها را ورق می‌زنند و این دقیقا علامتی است که نشانگر روزگار متحول ماست.

«بث دولاباهن» یکی از طراحان این پروژه گفت: این کار یک تغییر فلسفی در این کتابخانه به شمار می‌رود. بخش اعظم کتاب‌های دیجیتالی شده در پایگاه اینترنتی این کتابخانه در دسترس خواهند بود.

اما ۱۲سال پیش که این طرح برای اولین بار آغاز شد، تعداد زیادی از افراد این کتابخانه که بزرگ‌ترین کتابخانه جهان و قدیمی‌ترین موسسه فرهنگی فدرال در آمریکا به شمار می‌رود، به راحتی آن را نپذیرفتند.

وی گفت، ابتدا مردم شکاک بودند و زیاد اشتیاق نشان نمی‌دادند. برخی معتقد بودند که با این کار ما این کتابخانه را به رایگان از دست می‌دهیم.

در حالی که تاکنون ۱۱میلیون نسخه کتاب دیجیتالی شده‌اند. دولاباهن می‌گوید: این تعداد تنها بخش کوچکی از کل است زیرا «پیوسته شمار زیادی کتاب و سند وارد این کتابخانه می‌شوند.»

کاری که تاکنون انجام شده است کمتر از ۱۰درصد ۱۳۴میلیون کتاب و سند را شامل می‌شود که در ۸۵۳کیلومتر قفسه‌های این کتابخانه بزرگ که در سال ۱۸۰۰تاسیس شد، جای گرفته‌اند.

سربازان انگلیسی در سال ۱۸۱۴ساختمان «کاپیتول» را که این کتابخانه ابتدا در آنجا قرار داشت به آتش کشیدند و گنجینه اصلی کتاب‌های آن را از بین بردند اما سال بعد کتابخانه جدیدی با خرید مجموعه کتاب‌های شخصی توماس جفرسون که حاوی شش‌هزار جلد کتاب بود، ساخته شد.

سندهای قدیمی‌تر این کتابخانه از جمله اولین چیزهایی بود که دیجیتالی شدند که یکی از علل این کار آن است که سندهایی که قبل از سال ۱۹۲۳منتشر شده‌اند جزو اموال عمومی به شمار می‌روند و مقامات کتابخانه برای انتشار اینترنتی آن دیگر با مسائل پردردسری مانند حق کپی رایت مواجه نمی‌شوند.

اما مشاوران این طرح همچنین می‌خواستند یک بخش تاریخی منحصر به فرد را برای کاربران اینترنتی به نمایش بگذارند که کتاب‌های خطی معروف، نقشه‌ها و تصاویر از آن جمله هستند. این کلکسیون که در پایگاه اینترنتی www.loc.gov قابل دیدن است، از طریق پنجره‌هایی مانند «آمریکن مموری» که مطالب تاریخی آمریکا را نشان می‌دهد یا «گلوبال گیت‌وی» که مطالبی به چندین زبان از کتابخانه‌های خارجی را در اختیار دارد، نمایش داده می‌شود.