بازار دستگاههای کنترل از راه دور تلویزیون
ارزان و سازگار
شاید تا چند سال گذشته عمر مفید بسیاری از تلویزیونها به عمر کنترل (ریموت) آن تلویزیون وابسته بود و در صورت خرابی و از کار افتادن کنترل، به علت نبود و یا کمبود دستگاههای کنترل، لوازم صوتی و تصویری به صورت مجزا، استفاده از دستگاههای صوتی و تصویری به سختی صورت میگرفت و مصرفکننده را مجاب میکرد که دستگاه جدیدی خریداری کند. از اواسط دهه ۷۰ به بعد بازار پشت شهرداری تهران که یکی از مراکز مهم فروش لوازم صوتی و تصویری محسوب میشود، به مرور به بازار اصلی فروش کنترل تلویزیون و سایر لوازم صوتی و تصویری تبدیل شد و مشکلی که بسیاری از دارندگان لوازم کنترلدار سالها با آن دست به گریبان بودند تا حدودی مرتفع شد.
البته با تبدیل بازار پشت شهرداری به مرکز فروش کنترل لوازم صوتی و تصویری مشکل جدیدی بروز کرد و آن عدمتمایز اکثر فروشندگان میان کنترلهای فابریک و غیرفابریک بود. برای نمونه یک عده از فروشندگان، کنترلهای غیراصل را به نام کنترل اصل با چند برابر قیمت واقعی میفروختند و به علت شباهت ظاهری میان کنترلهای فابریک و غیرفابریک، مصرفکنندگان نمیتوانستند جنس اصل را به درستی تشخیص دهند. مشکل دیگری که در آن زمان مشهود بود، تعیین قیمتهای دلخواه در این بازار و ناچاری مصرفکنندگان برای خرید با هر جنس و هر قیمت بود. زیرا به علت انحصاری بودن بازار و نبود رقیب در بازارهای دیگر پایتخت، چند فروشگاهی که به فروش کنترل مشغول بودند هماهنگ با هم قیمتها را تعیین میکردند.
البته با رونق گرفتن بازار لوازم صوتی و تصویری و فروش انواع کنترل (ریموت) لوازم صوتی و تصویری در خیابان جمهوری بازار پشت شهرداری از انحصار خارج شد و یک بازار رقابتی بین این دو مرکز به وجود آمد. نکته مهمی که در فروشگاههای کنترل خیابان جمهوری نسبت به فروشگاههای پشت شهرداری به چشم میخورد تنوع بالا در این بازار است.
یعنی تعدادی از مارکها که در بازار پشت شهرداری یافت نمیشود، در این فروشگاهها موجود است.
هماکنون انواع کنترل تلویزیون با قیمتهای متفاوتی در بازار به چشم میخورد.
برای مارکهای مختلف این قیمتها نیز بین ۲ تا ۸۵هزار تومان متغیر است. البته به گفته فعالان بازار قیمت انواع کنترل (ریموت) فابریک بین ۱۲ تا ۸۰هزار تومان است که نسبت به انواغ غیرفابریک آن به طور تقریبی ۵ تا ۶برابر از قیمت بالاتری برخودارند. انواع غیرفابریک این دستگاه نیز بین ۲ تا ۵هزار تومان به فروش میرسد.
به گفته کسبه بازار مارکهای ارزانقیمت این محصول ساخت کشور چین است و علت تفاوت قیمت شدید آنها تفاوت در کیفیت است.
دکمه مارکهای ارزانقیمت به سرعت کند میشوند و لاستیک آنها هم از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند. ضمن اینکه از راه دور کارکردی مثل کنترلهای فابریک ندارند.
برای نمونه انواع کنترلهای فابریک مارک سونی بین ۱۳ تا ۸۰هزار تومان قیمت دارند که مدل غیرفابریک این محصول را میتوان با قیمت ۳ تا ۴هزار تومان خریداری کرد.
البته فروشندگان بازار معتقدند تعمیر انواع کنترلهای غیرفابریک چندان به صرفه به نظر نمیرسد. از آن جهت که هزینه تعمیر این نوع کنترلها تا حدود زیادی با هزینه خرید انواع نو آن برابراست.
در حال حاضر قیمت انواع کنترل فابریک تلویزیونهای ژاپنی قدیم مانند آیوا، سانیو، فیلیپس بین ۱۰ تا ۱۵هزار تومان است و این محصول در مارک الجی و سامسونگ نیز بین ۱۰ تا ۲۰هزار تومان قیمت دارد. ضمن اینکه انواع غیرفابریک آن با قیمت یکهزار و ۸۰۰ تا ۳هزار تومان به فروش میرسد.
«حشمتی» یکی از فروشندگان انواع کنترل تلویزیون و دیگر لوازم صوتی و تصویری در خیابان پشت شهرداری معتقد است، قیمت انواع ریموتهای لوازم صوتی و تصویری سال گذشته با کاهش مواجه بوده است و علت آن نیز به وجود مارکهای متفرقه ارزانقیمت در بازار برمیگردد که تا حدود زیادی خریداران را برای استفاده از این نوع مارکها ترغیب کرده است.
یکی از نکتههایی که در مورد کنترلهای موجود در بازار جالب به نظر میرسد، کارکرد هماهنگ بعضی مارکها است.
برای نمونه کنترل تلویزیونهای سهمارک سامسونگ، شهاب و صنام روی یکدیگر کاربرد دارند، فروشندگان کنترل علت سازگاری کنترلهای بعضی مارکها با یکدیگر را به احتمال زیاد تکنولوژی یکسان این دستگاهها اعلام میکنند.
بعضی مارکها هم در بازار هستند که کنترل مدلهای مختلف آنها با یکدیگر سازگار نیست و کنترل دو مدل مختلف روی هم کاربرد ندارد. کنترلهای پاناسونیک از این دسته است.
دستگاههای کنترل مدلهای مختلف تلویزیونهای سونی و الجی نیز با یکدیگر سازگارند.
ارسال نظر