اینترنت ملی به تاریخ پیوست
این روزها دیگر صحبت از اینترنت ملی نیست. واژهای که از زبان مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در بهمنماه سال ۸۴ مطرح و به نقل محافل کارشناسی و رسانهای تبدیل شد، این روزها خاموش مانده است. به گزارش ایلنا، بیش از یک سال از ابداع کلمه اینترنت ملی گذشته است، اما خبری از این ایده جدید از سوی دبیر شورایعالی فناوری اطلاعات نیست.
عبدالمجید ریاضی که نبود شبکه ملی را ضعف اصلی IT در ایران میداند، آن روزها در حالی از اینترنت ملی به عنوان یک طرح مورد نیاز کشور نام میبرد که فهم نسبی از مزایای اینترنت به عنوان یک شبکه جهانی اطلاعرسانی در کشور ایجاد شده بود.
اگرچه از زمان مطرح شدن اینترنت ملی کارشناسان بسیاری به نقد این پدیده پرداختند، اما پر واضح بود که ایجاد نسخه ایرانی از اینترنت نه عملی است و نه منطقی.
زمانی که کارشناسان فناوری اطلاعات بر این باور بودند که اینترنت در سطح کشور به تنهایی قابل راهاندازی نیست و مطرح کردن اینترنت ملی بدون داشتن دیتاسنتر ملی محال است، این مدیران تراز اول وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بودند که به دفاع از استقرار یک اینترنت کشوری برخاستند.
اما این دفاع تنها در یک بازه زمانی کوتاهمدت شکل گرفت و پس از رد درخواست بودجه آن توسط مجلس در سال ۸۵ به دلیل توجیه نبودن مفهوم این طرح، به دست فراموشی سپرده شد.
در سالجاری نیز نه تنها اسمی از اینترنت ملی در بودجه پیشنهادی دولت برده نشد، بلکه حتی بودجهای به فناوری اطلاعات نیز اختصاص داده نشد. به عقیده بسیاری از کارشناسان در آن زمان شبکه اینترنت ملی که کمکم به شبکه ملی اینترنت تغییر نام داد همان شبکه ملی دیتا بود که سالها در حال راهاندازی است و پروژهای که تنها مانع انتقال اطلاعات به خارج از کشور شود متفاوت از شبکه اینترنت ملی است.
به هر حال و با توجه به ناتمام ماندن و به تاریخ پیوستن طرحهای عظیمی که در کشور ما عناوین ملی بر دوش میکشند، واضح بود که پروژه اینترنت ملی نیز در حد و اندازه همین حرف و حدیث باقی خواهد ماند!
ارسال نظر