توسعه نامتوازن دفاتر پیشخوان دولت، این دفاتر را به بنگاه‌های تجاری خرید و فروش موبایل تبدیل کرده که این موضوع به هیچ وجه با اراده مجلس و دولت برای بهره‌گیری از توان دفاتر در ارائه بهینه خدمات دولت به شهروندان انطباق ندارد. زهیر طیب مشاور امور پیشخوان دولت معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور در گفت‌وگو با موبنا با بیان اینکه با هدف تسهیل و رویکرد تخصصی و مهارت افزایی در متقاضیان ایجاد دفاتر پیشخوان دولت، از این پس تدوین طرح کسب‌وکار مورد تایید مشاوران مدیریت مجاز، به عنوان پیش شرط ایجاد دفتر پیشخوان خدمات دولت تعیین خواهد شد، اظهار کرد: علاوه بر موانعی که دستگاه‌های اجرایی در سر راه واگذاری‌ها دارند بسیاری از دفاتر به دلیل فقدان طرح کسب‌وکار امروزه با مشکلات اقتصادی و ورشکستگی دست و پنجه نرم می‌کنند.

وی افزود: در نگارش جدید از آیین‌نامه پیشخوان دولت که به دلیل تصویب قوانین و رویکرد جدید دولت به این دفاتر در دست اقدام است، فرآیند مقطعی فراخوان تبدیل به فرآیند دائمی و بررسی تقاضا در کارگروه‌های استانی می‌شود.

طیب گفت: هم‌اکنون شاخص جمعیتی ایجاد دفتر در شهرها به ازای هر ۲۰ هزار نفر در شهرهای دارای تراکم عمودی بالا (بلند مرتبه‌سازی) و ۱۵ هزار نفر در شهرهای غیرمتراکم یک دفتر است و با استفاده از اختیارات قانونی، تعیین حدود صنفی دفاتر نیز به عهده کارگروه استانی قرار داده شده است.

به گفته وی، توسعه نامتوازن دفاتر، از بنگاه‌های خدمت‌رسانی، این دفاتر را به بنگاه‌های تجاری خرید و فروش موبایل تبدیل کرده است که این موضوع به هیچ وجه با اراده مجلس و دولت برای بهره‌گیری از توان دفاتر در ارائه بهینه خدمات دولت به شهروندان انطباق ندارد.