بورس موبایل پایتخت در دام حریق

م.ر.بهنام رئوف

پاساژ علاء الدین، یکی از معروف‌ترین مراکز خرید و فروش تلفن همراه و لوازم کامپیوتری تهران بامداد روز یکشنبه برای باری دیگر طعمه حریق شد. این مرکز خرید که در تقاطع خیابان جمهوری و حافظ قرار دارد پیش از این نیز چند بار دچار آتش‌سوزی‌های جزئی شده بود، اما این بار نزدیک به ۴۸ مغازه از مغازه‌های طبقه چهارم این پاساژ در بامداد روز یکشنبه دچار حریق شدند که به گفته فروشندگان پاساژ ۳۸ مغازه به شکل کامل در آتش سوخته و دچار خسارات صددرصدی شدند.

شروع آتش

در ساعت ۳:۴۳ بامداد یکشنبه آتش‌نشانان ایستگاه‌های ۱، ۴۶، ۴۰ و ۱۸ از طریق تماس تلفنی در جریان وقوع آتش‌سوزی در خیابان جمهوری، نبش خیابان حافظ قرار گرفتند.

فتح‌الله تیموری، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران که در محل حادثه حاضر بود در این باره به ایسنا گفت: آتش‌سوزی از یکی فروشگاه‌های طبقه چهارم این مجتمع شروع شده و از طریق فضاهای زیر سقف که برای عبور سیستم تاسیساتی در نظر گرفته می‌شود به سرعت در حال گسترش و سرایت به دیگر فروشگاه‌ها بود.

وی گفت: آتش‌نشانان با به‌کارگیری تجهیزات خاموش کننده و ایمنی و تلاش همه‌جانبه موفق شدند شعله‌های آتش را مهار و آتش‌سوزی را در کمتر از ۳۰ دقیقه کاملا خاموش کنند. معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی افزود: آتش‌نشانان با اجرای عملیات ایمن‌سازی و بررسی همه جانبه طبقات دیگر ساختمان و اطمینان از پیشگیری از خطرات احتمالی دیگر به ماموریت خود پایان دادند.

وی گفت: در جریان فعالیت آتش‌نشانان برای جلوگیری از گسترش شعله‌های آتش و خاموش کردن آتش‌سوزی دو تن از مسوولان منطقه یک و معاون فرمانده یکی از ایستگاه‌ها دچار دود گرفتگی شدند و بر اثر برخورد اجسام سنگین به گردن آنان آسیب دیدند که بلافاصله به مرکز درمانی اعزام شدند. به گفته یکی دیگر از ماموران آتش نشانی ایستگاه ۴۶، حدود ۳۵ مغازه تلفن همراه طعمه حریق بزرگترین آتش‌سوزی پاساژ علاء‌الدین شدند. محسن شجاع، یکی از آتش‌نشانان در این باره به موبنا گفت: آتش‌سوزی بامداد یکشنبه از ساعت سه صبح شروع و گسترش شعله‌های آتش به حدی بود که لکه‌گیری و تلاش ماموران آتش‌نشان تا صبح ادامه داشت. وی با اشاره به اعلام میزان دقیق خسارت‌های ایجاد شده در آتش‌سوزی طبقه چهارم پاساژ علاءالدین گفت: تاکنون آمار دقیقی مربوط به میزان خسارت‌ها به دست نیامده است. این مامور آتش‌نشان ایستگاه ۴۶ سازمان آنش‌نشانی همچنین یادآور شد: مصدومیت دو تن از ماموران این سانحه جزئی بوده و هم‌اکنون نیز از بیمارستان مرخص شده‌اند.

پاساژی ناامن

پاساژ علاءالدین که یکی از مراکز اصلی و قدیمی فروش تلفن همراه و قطعات کامپیوتری است در اواسط دهه هشتاد ساخته شده است. این پاساژ بعدها و با رشد استفاده از تلفن همراه در بین کاربران به یکی از مراکز اصلی خرید و فروش این وسیله ارتباطی تبدیل شد تا حدی که بسیاری از مغازه‌های این پاساژ برای سود بیشتر به دو مغازه تفکیک شد و در اختیار متقاضیان قرار گرفت.

به گفته کارشناسان و برخی از کسبه این پاساژ، این مرکز خرید یکی از پاساژ‌هایی است که در آن نه‌تنها استانداردهای ساخت به شکل کامل رعایت نشده، بلکه موارد ایمنی و در کنار آن موارد آسایش و آرامشی نیز برای مراجعه‌کنندگان به پاساژ پیش‌بینی نشده است. هر چند که شاید چنین گفته‌هایی سیاه نمایی به نظر برسد اما به هر حال و با توجه به افزایش میزان استقبال از لوازم دیجیتالی و همچنین موقعیت جغرافیایی این مرکز خرید به نظر می‌رسد که این مکان این روزها ظرفیت پذیرش مراجعان از یک سو و فروشندگان را از سوی دیگر نداشته باشد.

پاساژ علاءالدین که در تقاطع خیابان جمهوری و حافظ واقع شده است فاقد پارکینگ است. هر چند که به نظر می‌رسد طبقات زیرین این پاساژ به منظور استفاده پارکینگ طراحی شده بوده اما به تدریج این طبقات نیز که دارای کوتاه‌ترین ارتفاع با سقف طبقات بالایی است نیز تبدیل به مغازه‌هایی برای تعمیرات یا فروش لوازم تزیینی به شکل انبوه برای موبایل شده است.

راهروهای تنگ، تلنبار شدن لوازم اضافی مغازه‌ها یا کالاها در مقابل مغازه‌ها و راهروها و وضعیت نابسامان بهداشتی از جمله مواردی است که در کنار برخی فروشندگان گوشی‌های بدون گارانتی یا گارانتی‌های من‌درآوردی، خریدی نامطمئن را برای خریداران رقم زده است.

تیموری، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی تهران، ساختمان این مجتمع را ناایمن خواند و گفت: از نظر کارشناسان ایمنی سازمان آتش‌نشانی این ساختمان ناایمن است و سامانه‌های اعلام و خاموش کردن آتش‌سوزی موثری برای آن در نظر گرفته نشده است.

وی با اشاره به بروز سه آتش‌سوزی در این مرکز در سال‌های اخیر افزود: با توجه به اینکه در این مجتمع تجاری فروشگاه‌های کوچک وجود دارد و انبوهی از لوازم جانبی گوشی تلفن‌همراه، رایانه و لوازم صوتی به صورت ناایمن در آنها انباشته شده است، بروز یک حادثه بسیار کوچک می‌تواند به فاجعه بزرگ با تلفات انسانی و خسارت‌های مالی تبدیل شود.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی تهران همچنین تصریح کرد: علاوه بر بحث چیدمان کالاها در فروشگاه‌های این مجتمع، نمای کاذب شیشه‌ای فروشگاه‌ها بر ناایمنی این ساختمان افزوده است. وی در تشریح این مورد گفت: نمای کاذب موجب می‌شود هر گونه آتش به صورت افقی و عمودی گسترش یابد و باعث سرایت شعله‌های آتش به صورت ناگهانی شود.

تیموری گفت: در این حادثه، آتش‌سوزی در بخش میانی ساختمان رخ داده بود و چنانچه از فروشگاه‌های کناری مشرف به نمای کاذب رخ می‌داد آثار تخریبی آن به علت وجود نمای کاذب یقینا بیشتر می‌شد. این درحالی است که نمای فعلی و جدید این ساختمان طی چند ماه پیش و به دنبال بازسازی ظاهری برای این پاساژ ساخته شده است.

معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی تهران با بیان اینکه حدود ۲۵ درصد از فروشگاه‌های طبقه چهارم این مجتمع تحت تاثیر دود، شعله و حرارت ناشی از این آتش‌سوزی قرار گرفته‌اند و کمتر از نیمی از آنها با زیان‌های مالی جدی روبه‌رو شده‌اند، افزود: با تلاش آتش‌نشانان از گسترش شعله‌های آتش به فروشگاه‌های طبقات دیگر این مجتمع جلوگیری و آتش‌سوزی در نطفه خاموش شد.

خسارات میلیاردی

درحالی که مسوولان آتش ‌نشانی از آتش گرفتن ۳۸ مغازه خبر داده‌اند، اما تحقیقات گروه بازار دیجیتال گواه بر این ادعا است که نزدیک به ۵۰ مغازه در بخش انتهایی طبقه چهارم این پاساژ دچار آتش‌سوزی شده اند که از این تعداد نزدیک به ۴۰ مغازه به شکل صد درصد سوخته است و خسارت‌های بسیاری به بار آورده است. به گفته فروشندگان پاساژ از این تعداد مغازه نزدیک به ۳۰ مغازه بیمه‌نامه آتش‌سوزی داشته و این درحالی است که مابقی فروشگاه‌ها که اتفاقا بیشترین خسارات را داشته‌اند، بیمه‌نامه آتش‌سوزی نداشته‌اند. راهروهای انتهایی طبقه چهار که از سوی فروشندگان این پاساژ راهرو پشتی نام برده می شود نیز خساراتی عمده دیده است. یکی از آسانسورهای طبقه چهارم هم که نزدیک به محل حریق بوده است به شکل کامل از بین رفته است. به گفته فروشندگان این پاساژ، علاوه بر خسارات حریقی که به شکل مستقیم به فروشگاه‌های درگیر این آتش‌سوزی وارد شده است، برخی دیگر از این فروشگاه‌ها در طبقه سوم نیز به دلیل نفوذ آب دچار خساراتی شده‌اند. گفته می‌شود نفوذ آب در این فروشگاه باعث خیس شدن جعبه‌های گوشی و از بین رفتن برخی از گوشی‌ها شده است. همچنین به گفته فروشندگان، دکور برخی دیگر از فروشگاه به همراه شیشه‌های آنها نیز شکسته است.

در شهریور ماه سال ۸۷ نیز به دلیل اتصالی سیم‌های برق در طبقه همکف این پاساژ آتش‌سوزی‌ای رخ داد که منجر به ایجاد خساراتی برای برخی از فروشگاه‌ها شد. این اتفاق در حالی صورت گرفته که در همان زمان نیز یکی از مسوولان برق پاساژ علاءالدین به دلیل آجری بودن دیوار‌های این پاساژ، احتمال مجدد آتش‌سوزی در این مکان را پیش‌بینی کرده بود. درحالی که دلیل رسمی این آتش سوزی هنوز اعلام نشده است، اما یکی از فروشندگان روشن بودن وسایل گرمایشی یکی از فروشگاه‌های طبقه چهارم را عامل آتش‌سوزی عنوان می‌کنند. در عین حال و بنا به گفته فروشندگان علاءالدین طبقات همکف، اول، دوم به همراه طبقات زیرین و طبقات بالایی این مجتمع روز گذشته فعالیت عادی خود را طی کرده و پاسخگوی نیاز مصرف‌کنندگان و مراجعان این مرکز خرید بوده‌اند.