آغاز به کار سیامین هفته فناوری خاورمیانه
جیتکس بدون ایران
مریم عسگری، خبرنگار دنیای اقتصاد - دبی: روز گذشته سیامین دوره هفته تکنولوژی خاورمیانه (جیتکس تکنولوژی) آغاز به کار کرد. این نمایشگاه که چند سالی است نام خود را به هفته فناوری خاورمیانه تغییر داده است، امسال از تاریخ ۲۵ لغایت ۲۹ مهرماه با حضور بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ غرفه از کشورهای مختلف جهان برگزار میشود. اولین دوره این نمایشگاه سال ۱۹۸۱ با حضور ۴۶ شرکت کننده محلی و ۳ هزار و ۸ بازدید کننده کار خود را آغاز کرد.
عکسها: م.ر.بهنام رئوف
مریم عسگری، خبرنگار دنیای اقتصاد - دبی: روز گذشته سیامین دوره هفته تکنولوژی خاورمیانه (جیتکس تکنولوژی) آغاز به کار کرد. این نمایشگاه که چند سالی است نام خود را به هفته فناوری خاورمیانه تغییر داده است، امسال از تاریخ ۲۵ لغایت ۲۹ مهرماه با حضور بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ غرفه از کشورهای مختلف جهان برگزار میشود. اولین دوره این نمایشگاه سال ۱۹۸۱ با حضور ۴۶ شرکت کننده محلی و ۳ هزار و ۸ بازدید کننده کار خود را آغاز کرد. سال گذشته ۸۸ درصد از بازدیدکنندگان این نمایشگاه را کشورهای خاورمیانه، ۷ درصد آفریقا و آمریکا و اروپا و ۵ درصد آسیا و استرالیا تشکیل میداده است.
مساحت جیتکس سیام ۷۶ هزار مترمربع است که ۳ هزار و پانصد شرکت در مجموع این فضا را به خود اختصاص دادهاند. امسال هم درجیتکس بسیاری از کشورها در غالب غرفههای کشوری حضور پیدا کردند که تعدادشان ۶۵ کشور است. از این تعداد کشورهای افغانستان، دانمارک، فنلاند، یونان، عراق، سوریه و اوکراین اولین باری است که در این نمایشگاه شرکت کردهاند.
جدیدترین شرکتهایی هم که امسال نخستین حضورشان را در جیتکس سیام شاهد هستیم بر اساس لیستی که برگزارکنندگان این نمایشگاه در روز نخست آن منتشر کردهاند، عبارتند از: آمازون، بلک بری، ایسوس، گوگل، هوواوی، آی بی ام و نوکیا.
جیتکس جدید در ۸ بخش
مسوولان برگزاری جیتکس طی چند سال گذشته سعی داشته اند که در هر دوره برگزاری بخشی جدید را در کنار سایر بخشها اضافه کنند و بر همین اساس امسال سیامین دوره این نمایشگاه در ۸ بخش جداگانه برگزار میشود که برخی از این بخشها در ادامه میآید.
جیتکس مجلس: این بخش از جیتکس میزبان مدیران مطرح شرکتهای جهانی به منظور برگزاری همایشهای جانبی است.
گلف کامز: یکی از بخشهای مهم نمایشگاه است که در حوزه ارتباطات موبایل، ثابت، IP و ماهوارهای، آخرین دستاوردها درخصوص شبکههای ارتباطی، موبایل و کاربردهای مختلف آن، شبکههای نسل آینده، فناوری IP، ارتباطات ماهوارهای و راهکارهای زیرساختی را به مخاطبان ارائه میدهد.
بخش راهکارهای کسب و کار جیتکس (Gitex Business Solutions): از دیگر بخشهای جیتکس است که به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای تجاری B۲B در حوزه فناوری اطلاعات برای کشورهای خاورمیانه شناخته شده است. راهکارهای بانکی و مالی، راهکارهای هوش تجاری، رایانش ابری و مجازیسازی، راهکارهای مدیریت ارتباط با مشتری و راهکارهای تجارت الکترونیکی از مباحثی است که در بخش راهکارهای کسب و کار معرفی میشود.
الکترونیک مصرفی یا بخش Consumer Electronics: به معرفی جدیدترین فناوریها در بخش لوازم الکترونیکی میپردازد. صوت و تصویر، عکاسی و تصویربرداری دیجیتالی، بازیهای رایانهای و دستگاههای جانبی و مسیریابهای ماهوارهای از جمله محصولات و خدمات این بخش است.
بخش کنفرانس یا همان Global Conference نیز میزبان کنفرانسهای جذاب برای شرکتکنندگان در جیتکس است.
بخش نرمافزارهای موبایل: این بخش امسال برای اولین بار است که در این نمایشگاه ارائه شده است که در آن تولیدکنندگان نرمافزار و سرگرمی به ارائه دستاوردهای خود میپردازند.
جیتکس بدون ایران
امسال نیز مانند سالهای گذشته شرکتهای ایرانی، به رغم عدم حضور غرفه کشوری در این نمایشگاه حضور دارند. به نظر میرسد عدم برپایی غرفه ایران به شکل مجزا باعث شده تا بر تعداد شرکتهای ایرانی که خود به تنهایی اقدام به برپایی غرفه میکنند اضافه شده باشد، اما از سویی دیگر برخی از نامهایی که سالیان گذشته به نوعی نماینده ایران در این نمایشگاه محسوب میشدند، امسال عطای جیتکس را به لقایش بخشیدهاند.
البته این موضوع تنها مختص به شرکتهای ایرانی نیست و شرکتهای مطرح و بزرگی که طی سالهای گذشته از حاضران پروپاقرص نمایشگاه جیتکس بودند، اینک جای خود را به شرکتهای آسیایی به ویژه آسیای جنوب شرقی دادهاند.
از طرفی شرکتهایی که سابقه حضور پرطمطراق طی سالهای گذشته در این نمایشگاه را داشتهاند، طی سالهای اخیر با در اختیار گرفتن غرفههای کوچکتر و استفاده از طراحی و دکوراسیونهای سالهای قبل در صدد حضور کم هزینه تر در این نمایشگاه هستند. به عبارتی این شرکتها با حداقل هزینه در جیتکس شرکت میکنند.
احمد علیپور، مدیرعامل لاوان در این باره میگوید: هر چند که حضور شرکتهای ایرانی در مقایسه با شرکتهایی از کشورهای جنوب شرق آسیا بسیار ناچیز است، اما به نظر میرسد که این تنها شرکتهای ایرانی نیستند که تمایلی به حضور در نمایشگاه ندارند، بلکه یک بررسی اجمالی از روند کیفی نمایشگاهی چون جیتکس در طول سه سال گذشته نشان دهنده افت کیفی شرکتکنندهها در این نمایشگاه است.
او ادامه میدهد: این کاهش حضور به دلیل ماهیت جیتکس نیست؛ چرا که این نمایشگاه همواره سعی کرده بعد از هر دور برگزاری، دوره بعدی را با تجربههای اندوخته شده پربارتر برگزار کند اما اینکه این هدف طی سه سال گذشته با کاهش روبهرو بوده به دلیل شرایط اقتصادی امارات است؛ چرا که به نظر میرسد رشد امارات به پایان رسیده است.
کوروش عباسی، مدیر روابط عمومی آواژنگ سیستم که شرکتش امسال در قالب غرفه در این نمایشگاه حضور دارد نیز درباره کاهش استقبال شرکتهای ایرانی از نمایشگاه میگوید: شرکتهایی که سالهای گذشته در این نمایشگاه بودند الان تجربه بیشتری دارند و بزرگتر شدهاند، در نتیجه این نمایشگاه دیگر پاسخگوی نیازهای آنها نیست.
تعطیلی غرفه ایران
جدا از حضور مستقل برخی از شرکتهای ایرانی در این نمایشگاه، اما در حالی که همانند سالهای گذشته شرکتهای کوچک توانسته بودند با حمایتها و سوبسیدهای دولت پا به این نمایشگاه گذاشته و در غرفههای کشور حضور داشته باشند، اما بعد از گذشت چند سال از حضور غرفه ایران در جیتکس، امسال به دلیل عدم حمایت سازمانها و ارگانهای مختلف دولتی، غرفه کشوری ایران در نمایشگاه جیتکس ۲۰۱۰ برپا نشده است.
امیراشکان تربیتجویی مجری غرفه ایران در نمایشگاه بینالمللی فناوری اطلاعات دبی (جیتکس) با بیان مطلب فوق و با بیان اینکه از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۰۹ ایران در نمایشگاه جیتکس دارای غرفه کشوری بود، گفت: در ۶ سال اخیر شرکتهای فناوری اطلاعات ایرانی محصولات و خدمات خود را در این رویداد بینالمللی با حمایت ارگانها و سازمانهای دولتی ارائه میکردند، اما امسال هیچ یک از ارگانها از حضور ایران در این نمایشگاه حمایت نکردند.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط ایران در جامعه جهانی، استراتژی مناسب ایران باید حضور پررنگتر در این نمایشگاه میبود نه اینکه خودمان را از این رویداد کنار بکشیم. به گفته وی کشورهای دیگر همچون بحرین از عدم حضور ایران در این نمایشگاه استفاده میکنند در حالیکه فناوری آنها قابل مقایسه با ایران نیست.
هزینههای شرکت در جیتکس
شرکتکنندگان در نمایشگاه جیتکس شامل دو گروه کلی (غرفهداران و بازدیدکنندگان) میشوند.
گروه اول شامل شرکتهای تولیدکننده، عرضه و توزیع کننده، ارائهدهنده خدمات و ... و گروه دوم شامل افراد حقیقی و حقوقی است که به منظور آشنایی با تکنولوژی و کالاهای جدید، اخذ نمایندگی از شرکتهای حاضر در نمایشگاه و ... به این نمایشگاه مراجعه کردهاند.
شرکت در نمایشگاه بینالمللی فناوری اطلاعات دبی هزینههایی برای شرکتهای داوطلب دارد که اجاره بهای غرفه یکی از این هزینهها است. به طور کلی هزینه اجاره غرفه در سیامین نمایشگاه جیتکس به ازای هر متر مربع ۴۸۶ دلار است و از آنجا که حداقل متراژ غرفه در این نمایشگاه ۱۲ مترمربع است، هر شرکت برای اجاره حداقل ۱۲ متر باید مبلغی حدود پنج هزار و ۸۳۲ دلار، معادل شش میلیون و ۴۱۵ هزار و ۲۰۰ تومان بپردازد.
به هزینه اجاره غرفه با حداقل متراژ، هزینههایی مانند طراحی غرفه و دکوراسیون، چاپ کاتالوگ، دستمزد و حقوق غرفهداران، پذیرایی، هدایای تبلیغاتی و... را اضافه کنید که حداقل هزینه برای انجام این امور نیز حدود ۳تا ۴میلیون تومان اعلام شده است.
تا اینجا شرکتهای خصوصی داوطلب شرکت در نمایشگاه بینالمللی فناوری اطلاعات دبی (جیتکس) با یک حداقل هزینه ۱۰ تا ۱۱ میلیون تومانی مواجه هستند که اگر به این هزینهها حدود یک میلیون تومان بابت هزینه اقامت در هتل، بلیت هواپیما و خورد و خوراک و ایاب و ذهاب اضافه کنید، با توجه به تعداد میهمانان هر شرکت میتوانید حداقل هزینهها را محاسبه کنید. به عنوان مثال، یک شرکت کوچک با حداقل ۵ تا ۶ نفر شامل مدیران و پرسنل، حداقل حدود ۱۶ تا ۱۷ میلیون تومان یا به عبارتی ۱۴ هزار و ۵۰۰ دلار برای حضور در این نمایشگاه هزینه کرده است.
اگر این عدد را در تعداد غرفهداران امسال که ۳۵۰۰ عدد است ضرب کنیم، متوجه میشویم برگزاری این نمایشگاه برای برگزارکننده آن حداقل ۵۰ میلیون دلار یعنی بالغ بر ۵۰ میلیارد تومان سود دربردارد و این تازه بخشی از درآمدهای ناشی از شرکتکنندگان است چون روشهای مختلف تبلیغی نیز درآمدهای سرشاری نصیب این نمایشگاه منطقه میکند.
مرکز رسانهها در نمایشگاه جیتکس امسال
ارسال نظر