بازار صوت و تصویر رونق می‌گیرد

مریم عسگری

نخستین کنفرانس بین‌المللی دستاوردهای نوین سیستم‌های صوت و تصویر و تلفن همراه صبح روز پنج‌شنبه با حضور علی مطهری رییس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی، دکتر قاسم نوده فراهانی رییس شورای اصناف کشور و ابراهیم درستی، رییس اتحادیه صنف فروشندگان دستگاه‌های صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی و تنی چند از مسوولان در تالار بزرگ کشور برگزار شد. در این کنفرانس که به بررسی مشکلات بازار کالاهای این حوزه‌ها پرداخته شده بود، تعداد محدودی شرکت‌های فعال در حوزه لوازم صوتی و تصویری و گوشی تلفن همراه حضور داشته و همچنین نمایشگاهی برای معرفی محصولات این شرکت‌ها برگزار شده بود. در حاشیه این کنفرانس در زمینه مشکلات بازار کالاهای صوتی و تصویری و گوشی موبایل، خواسته‌های فعالان صنف موبایل مبنی بر جداسازی از اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و همچنین مسائلی از این قبیل، گفت‌وگویی با دکتر قاسم نوده فراهانی رییس شورای اصناف کشور داشتیم که شرح آن را می‌خوانید:

نخستین سوال ما در مورد خواسته فعالان صنف گوشی تلفن همراه مبنی بر جداسازی این صنف از اتحادیه لوازم صوتی و تصویری است که مدتی است فعالان صنف تلفن همراه را با اتحادیه لوازم صوتی و تصویری درگیر کرده است. ما شاهد این اتفاق در صنف رایانه نیز هستیم. چرا با وجودی که تعداد اعضای این اصناف از سیصد نفر بیشتر است، اجازه تاسیس اتحادیه جداگانه به آنها داده نمی‌شود؟

بر اساس قانون نظام صنفی کشور، اگر تعداد اعضای یک صنف در یک شهر یا مرکز استان از سیصد عضو بیشتر باشد، اعضای این صنف می‌توانند درخواست تاسیس اتحادیه جداگانه بدهند و در مورد این درخواست تصمیم‌گیری خواهد شد. در مورد صنف تلفن همراه و صنف رایانه نیز وضع به همین منوال است. اگر تعداد اعضای پروانه دار این صنف بیش از سیصد نفر باشد اعضای این صنف می‌توانند برای تشکیل اتحادیه مستقل اقدام کنند.

در حال حاضر تعداد اعضای این صنف، تنها در یکی از مراکز خرید و فروش گوشی تلفن همراه بیش از هزار فروشنده مشغول به کار هستند. چرا بابت تاسیس اتحادیه مستقل به اعضای این صنف پاسخ مشخصی داده نمی‌شود؟

شما تنها به تعداد فروشنده‌ها توجه نکنید. زیرا تعداد زیادی از فعالان صنف موبایل فاقد پروانه کسب بوده یا اینکه انحصارا به فروش گوشی تلفن همراه نمی‌پردازند؛ بلکه در کنار کالاهای دیگری نظیر تجهیزات دیجیتالی، لوازم صوتی و تصویری، تجهیزات جانبی و ... اقدام به فروش گوشی تلفن همراه می‌کنند. این افراد از نظر ما فعال محض بازار گوشی تلفن همراه نیستند. ما بر اساس قانون عمل می‌کنیم و در قانون هم آمده است که آن دسته از فعالانی که دارای پروانه کسب بوده و انحصارا به فروش گوشی تلفن همراه می‌پردازند، جزو اعضای صنف مربوطه هستند و اگر تعداد فعالانی که واجد این شرایط هستند از سیصد نفر بیشتر باشد می‌توانند نسبت به تاسیس اتحادیه جداگانه اقدام کنند.

آیا شما آماری از تعداد واقعی فعالان این صنف دارید؟

آمار در اتحادیه لوازم صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی موجود است و باید این اتحادیه آمار را در اختیار شما قرار دهد. ولی اگر تعداد اعضای واجد شرایط این صنف بیش از سیصد نفر باشد، مشکلی برای تاسیس اتحادیه جداگانه وجود ندارد. ما فعال پروانه دار که انحصارا در زمینه گوشی تلفن همراه فعالیت کند را قبول داریم نه فروشنده‌ای که تعدادی گوشی موبایل را در کنار لوازم صوتی و تصویری به فروش می‌رساند.

شما در بخشی از صحبت‌هایتان از شرایط مطلوب بازار لوازم صوتی و تصویری و شرایط نامطلوب و مشکلات بسیار زیاد بازار گوشی تلفن همراه گفتید. به نظر شما واقعا بازار لوازم صوتی و تصویری در شرایط مطلوبی به سر می‌برد؟

بازار لوازم صوتی و تصویری نسبت به سال‌های قبل شرایط بهتری دارد. ما در این زمینه تولیدات داخلی داریم. قیمت‌ها متعادل تر از قبل شده است. به عنوان مثال اگر یکی دو سال قبل یک تلویزیون LCD با قیمت دو میلیون تومان به فروش می‌رسید

در شرایط فعلی این کالا با قیمت یک میلیون تومان و شاید کمتر در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.

افت قیمت‌ها که زاییده ورود تکولوژی‌های جدیدتر به بازار است، به نظر نمی‌رسد معیار خوبی برای سنجش سطح مطلوبیت بازار باشد؟

من این مورد را به عنوان مثال مطرح کردم؛ ولی در کل ما در بازار لوازم صوتی و تصویری با مشکلات کمتری نسبت به بازار گوشی تلفن همراه مواجه هستیم. در بازار گوشی تلفن همراه علاوه بر قاچاق، ارائه کالاهایی با گارانتی‌های متفرقه، عرضه کالاهای بی‌کیفیت و ... ما با مشکلات دیگری نظیر عدم آگاهی کاربران گوشی تلفن همراه نیز مواجه هستیم. برخی از کاربران گوشی تلفن همراه حتی نمی‌توانند از امکانات گوشی خود استفاده کنند. ما مسوولان اصناف وظیفه داریم به کاربران طریقه استفاده از تکنولوژی‌های روز را آموزش دهیم. به همین منظور ما برنامه‌ای داریم تا به کاربران گوشی‌ها آموزش لازم داده شود.

آیا آموزش به فعالان بازار هم داده می‌شود؟ زیرا برخی از فعالان بازار در حوزه‌های مختلف مثل کامپیوتر، لوازم صوتی و تصویری و ... از دانش کافی برخوردار نیستند و آیا برنامه‌ای برای ارتقای دانش فروشندگان ارائه شده است؟

هنوز این الزام اعلام نشده است؛ ولی من پیشنهاد این امر را به هیات عالی نظارت داده‌ام. تا اگر فردی بخواهد مجوز فروش گوشی تلفن همراه را بگیرد، باید آموزش‌های لازم را ببیند تا مجوز به وی داده شود. در مورد سایر صنوف هم به همین ترتیب است. فکر می‌کنم طی دو ماه آینده این بحث به نتیجه برسد.

از بحث گوشی و مشکلات مربوط به این صنف که بگذریم شما به تولیدات داخلی در زمینه لوازم صوتی و تصویری اشاره داشتید. فکر می‌کنید در زمینه تولید تلویزیون، تولید‌کننده‌های داخلی مطابق با تکنولوژی‌های روز پیش می‌روند؟

ما یکسری تولیدات در کشور داریم که بر مبنای تکنولوژی‌های روز است. یکسری هم واردات داریم. اگر تولید‌کنندگان و وارد‌کنندگان مطابق با استانداردهای جهانی و تکنولوژی‌های جهانی حرکت نکنند، نمی‌توانند در بازار با سایرین رقابت کنند. در تجارت هم این رقابت است که حرف اول را می‌زند. هم از لحاظ کیفیت و هم از نظر قیمت تولید‌کنندگان و وارد‌کنندگان با هم رقابت دارند.

شما در بخشی از صحبت‌هایتان به فروش گوشی‌های بی‌کیفیت، غیراستاندارد و ... اشاره داشتید. آیا آمار و ارقامی از میزان شکایاتی که در این رابطه شده است، دارید؟

خیر. آمار دقیقی نداریم؛ ولی می‌توانم بگویم که تعداد خیلی زیاد است و ما باید برای حمایت از حقوق مصرف‌کننده به این موضوع رسیدگی کنیم.