مخابرات: شکایت می‌کنیم

سونیتا سراب‌پور

«قطع ارتباط بیش از ۳۰۰ هزار کاربر تهرانی اینترنت پرسرعت» خبری بود که روز گذشته از سوی روابط عمومی‌گروه شرکت‌های انتقال داده‌‌های پرسرعت به اکثر روزنامه‌ها و خبرگزاری‌‌ها ارسال شد. بر اساس این خبر، شرکت مخابرات استان تهران طی نامه‌‌ای به اداره نگهداری و پشتیبانی فنی سیستم‌‌های انتقال، واگذاری مدارات که رونوشت آن به دبیرخانه گروه شرکت‌‌های انتقال داده پرسرعت ( PAP) ارسال شده بود، از اداره مذکور خواسته بود تا ارتباط ۸ شرکت از ۱۱ شرکت خصوصی PAP را قطع کند. در این نامه علت این امر، عدم پرداخت بدهی مشترکان PAP ذکر در لیست مبالغی که تحت عنوان بدهی شرکت‌های بخش‌خصوصی از اداره حسابداری کل مخابرات منطقه غرب استان تهران در این فهرست آورده شده است مبالغی از ۱۸۰ هزار ریال تا ۴۰۰ میلیون ریال به چشم می‌خورد.

این در حالی است که میانگین مجموع بدهی‌های قید شده در نامه مذکور برای ۸ شرکت خصوصی PAP چیزی در حدود چند میلیون ریال می‌شود و این عدد در مقابل میانگین گردش مالی مجموع این شرکت‌ها با شرکت مخابرات استان تهران عدد کوچکی است.

با توجه به تعامل مالی شرکت‌های انتقال داده‌های پرسرعت و شرکت مخابرات استان تهران که در ماه حدودا بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان است و این مساله که ممکن است با احتساب جوانب امر حتی شرکت‌های انتقال داده‌های پرسرعت از شرکت مخابرات استان تهران بستانکار باشند.

براساس آنچه مسوولان شرکت‌های PAP عنوان می‌‌کنند، رویه موجود مبنی بر تهدید به قطع ارتباط ۸ شرکت فعال در زمینه اینترنت پرسرعت که به معنی دقیق‌تر، قطع ارتباط بیش از ۳۰۰ هزار مشترک تهرانی است، جز ایجاد ناامنی در فضای بازار و دلسردی فعالان بخش خصوصی، عایدی دیگری ‌نداشته باشد.

روابط عمومی ‌شرکت‌‌های PAP: اطلاعات بیشتر نخواهید

به دنبال انتشار این خبر اما و اگر‌های فراوانی مطرح شد. اینکه با توجه به ودایعی که شرکت‌های PAP‌ نزد مخابرات دارند برای چه این شرکت باید خبر از قطع خدمات ۸ شرکت فعال در این شبکه را بدهد. براساس فکس ارسال شده از سوی روابط عمومی ‌شرکت‌‌های PAP، شرکت مخابرات استان تهران با توجه به نوع ارتباط و حجم مراودات مالی با شرکت‌های بزرگ فعال در زمینه اینترنت پرسرعت و سایر حوزه‌های ارتباطی، شرایط متفاوتی را در پیش گرفته؛ زیرا مسلما قطع ارتباط برای شرکت‌هایی که میلیون‌ها تومان ودیعه در نزد شرکت مخابرات استان تهران دارند، منطقی به نظر نمی‌رسد.

برای جویا شدن از جزئیات بیشتر این خبر با روابط عمومی‌ شرکت‌‌های انتقال داده‌‌های پرسرعت، تماس گرفتیم، اما مسوول این روابط عمومی ‌اظهار داشت که به دلیل محدودیت‌های موجود حاضر نیست اطلاعاتی، بیشتر از آنچه در فکس ارسال شده است در اختیارمان بگذارد. روابط عمومی‌ این شرکت‌‌ها اظهار داشت که شرکت‌‌های PAP قصد دارند با تشکیل جلسه و تعاملات بیشتر با شرکت مخابرات این مشکل را حل کنند.

روابط عمومی‌مخابرات: هدف تشویش اذهان عمومی‌است

در مقابل اظهارات مسوولان شرکت‌‌های PAP اما داوود زارعیان، مدیر روابط عمومی‌ شرکت مخابرات ایران معتقد است که این نامه‌نگاری‌‌ها و این‌گونه اطلاعیه‌‌ها هدفی جز تشویش اذهان عمومی‌ ندارد. زارعیان در این خصوص می‌‌گوید: «ارسال نامه به مشتریان برای پرداخت بدهی خود یک روال عادی است که این روند نه از طرف مدیر عامل شرکت مخابرات یا بخش فنی که از طرف بخش اقتصادی و مالی شرکت مخابرات طی می‌‌شود. در واقع این هشدار مانند زمانی است که مشتری قبض تلفن خود را پرداخت نمی‌‌کند و مخابرات با یک هشدار، طی زمانی از او می‌‌خواهد که بدهی خود را پرداخت کند.» وی به ودیعه شرکت‌‌های PAP نزد شرکت مخابرات اشاره می‌‌کند و اظهار می‌‌دارد که تا زمانی که ودیعه این شرکت‌‌ها دست مخابرات است، هیچ‌گاه مخابرات اقدام به قطع سرویس این شرکت‌‌ها نخواهد کرد. زارعیان در ادامه تصریح می‌‌کند که مخابرات هیچ‌گاه یک طرفه و بدون برگزاری جلسه و مذاکره با مشتریان بزرگ خود برخورد نمی‌‌کند و این نامه ارسالی نامه‌‌ای است که به عنوان هشدار به تمامی‌ مشتریان بدهکار چه بزرگ و چه کوچک ارسال می‌‌شود. مدیر روابط عمومی شرکت‌‌ مخابرات ایران می‌‌افزاید:‌ «‌نکته‌ای که در این بین وجود دارد این است که گروهی متاسفانه در شرکت‌‌های PAP مشغول فعالیت هستند که برای تشویش اذهان عمومی‌ و به دست آوردن منافع شخصی اقدام به انتشار این گونه اخبار می‌‌کنند و هر روز با انتشار اطلاعیه و بیانیه‌‌ای سعی در متشنج کردن فضا دارند که با ادامه این روند شرکت مخابرات قطعا از راه‌‌های حقوقی با این گروه برخورد خواهد کرد.»

زارعیان در پاسخ به این سوال که شرکت‌‌های PAP اظهار می‌‌دارند که با ارسال این فکس توانسته‌‌‌اند بازخوردهای مثبتی از سوی شرکت مخابرات بگیرند و حتی با ارسال‌کنندگان این نامه به شرکت‌‌های PAP نیز برخورد شده است، می‌‌گوید: «به هیچ وجه چنین اتفاقی رخ نداده است؛ چرا که شرکت‌‌ مخابرات کار غیرقانونی انجام نداده است که حالا بخواهد برخوردی با زیر مجموعه‌های خود انجام دهد. به نظر می‌رسد این اظهارات تنها بهانه‌‌ای است که از سوی این شرکت‌‌ها مطرح می‌‌شود و این اولین بار هم نیست که چنین اتفاقی رخ می‌‌دهد. شرکتی که ماهانه دو میلیارد تومان درآمد دارد و حاضر نیست ماهی ۹۰ هزار تومان هزینه خطوط E۱ را بپردازد، معلوم است که به دنبال هدف‌های دیگری است.»

تماس‌‌های بی‌‌پاسخ

برای جویا شدن نظر شرکت‌‌های PAP‌ در خصوص اظهار نظرهای مدیر روابط عمومی ‌شرکت مخابرات چندین بار با عبدالحمید بیدختی‌نژاد، عضو هیات مدیره و مسوول کمیسیون PAP تماس گرفتیم، اما به دلیل حضور در جلسات متعدد و عدم اطلاع دقیق از جزئیات فکس ارسالی، موفق به دریافت نظر وی نشدیم.

کشمکش‌‌های قدیمی

فعالیت بخش خصوصی در عرصه اینترنت پرسرعت از ابتدا تاکنون به دلیل استفاده از فضای مخابراتی با اختلافاتی میان شرکت‌های ارائه دهنده این خدمات با شرکت‌های مخابراتی همراه بوده که به نظر می‌رسد با وجود واگذاری حدود ۵۰۰ هزار پورت این مشکلات پا برجا است.

بیش از ۶ سال است که شرکت‌های PAP با توجه به اهداف کلان توسعه اقتصادی کشور در برنامه چهارم، سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در زمینه اینترنت پرسرعت انجام داده‌اند، اما به دلیل فقدان برنامه‌ریزی عملیاتی و اجرایی در این زمینه توفیق چندانی نداشته‌اند و میزان خدماتی که ارائه می‌دهند به هیچ عنوان با نیاز کشور مطابقت ندارد.

در عقب‌ماندگی عرضه اینترنت پرسرعت، همواره انگشت اتهام مسوولان دولتی به سوی بخش خصوصی بوده که سرمایه‌گذاری چندانی در این عرصه نداشته‌اند؛ اما کارشناسان معتقدند که همکاری نکردن سطوح اجرایی شرکت‌های مخابرات استانی، گرانی سرویس و عدم دسترسی آسان مردم به خدمات ADSL این عقب ماندگی را دامن زده است.

طبق آخرین آمار ارائه شده بیش از یک میلیون و ۱۰ هزار و ۶۴۷ پورت اینترنت پرسرعت توسط شرکت‌های بخش‌خصوصی دارای پروانه خدمات انتقال داده‌ها در کل کشور نصب شده است که نزدیک به ۶۰ درصد از این تعداد در حال حاضر دایر شده و حدود ۵۷۸ هزار و ۶۴۵ پورت پرسرعت نیز در حال بهره‌‌برداری توسط کاربران در بیش از ۴۰۴ شهر در استان‌های مختلف است.

سهم استان تهران از تعداد پورت منصوبه، ۳۷۷ هزار و ۲۲۷ پورت پرسرعت است و این به این معنی است که ۳۷ درصد از کل خطوط اینترنت پرسرعت منصوبه کشور متعلق به تهرانی‌ها است و از کل دایری‌های اینترنت پرسرعت نیز ۴۰ درصد دایری‌ها؛ یعنی ۲۳۱ هزار و ۴۹۴ پورت را تهرانی‌ها به خود اختصاص داده اند.

همچنین تمامی‌ پورت‌های خدمات اینترنت ADSL در ۳۰ استان و ۴۱۹ شهر در سراسر کشور نصب شده که از این تعداد تا پایان تیرماه امسال پورت‌های ۴۰۴ شهر در حال کار هستند.

براساس گزارش‌‌های منتشر شده شرکت‌های دارای پروانه خدمات انتقال داده‌ها یا همان PAPها موظف بودند که تا پایان برنامه چهارم توسعه بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار پورت پرسرعت در کشور دایر کنند که طبق آخرین آمار ارائه شده نزدیک به ۶۰ درصد از تعداد خطوط دایر شده است.

طبق اهداف در نظر گرفته شده در برنامه چهارم توسعه کشور، بخش دولتی نیز مجاز به حضور در این عرصه تنها برای واگذاری ۲۵۰ هزار پورت پرسرعت است. هم‌اکنون شرکت مخابرات استان تهران به عنوان رقیب شرکت‌های PAP اقدامات چشمگیری در جذب مشترک داشته که محمد روح‌اللهی، مدیرعامل این شرکت از نصب و راه‌اندازی ۸۰ هزار پورت پرسرعت اینترنت در این استان خبر داده است.