واکنش غیرمتعارف به نمایش جدید استیو جابز
تصاویر تغییر یافته از آرم اپل با عنوان «اپل خونخوار» در دستان معترضین- عکس: AFP.
دنیای اقتصاد- در حالی که استیوجابز مدیرعامل اپل در نمایشی بزرگ و رسانه‌ای، محصول جدید این شرکت (آیفون نسل چهارم) را معرفی کرده و قابلیت‌های فراوان آن نقل همه محافل رسانه‌ای است، هزاران کیلومتر آن سوتر در هنگ‌کنگ دانشجویان علیه این شرکت دست به تظاهرات زده‌اند و نسبت به خودکشی چندین کارگر کارخانه فاکس کان چین (که آیفون و دیگر محصولات اپل در آن تولید می‌شود) انتقاد کرده‌اند. معترضان معتقدند که بردگی تکنولوژیک، شرایط سخت کار و تضییع حقوق کارگران در کارخانه‌های چینی که محصولات شرکت‌های بزرگ را سفارش گرفته و تولید می‌کنند، عملا در پشت هیاهوهای تبلیغاتی محصولات بزرگی همچون آیفون نادیده گرفته می‌شود. آنها از این رو اپل و مدیرعامل آن را نیز مسوول نادیده گرفتن حقوق این کارگران می‌دانند. اگر چه احتمال اینکه چنین اعتراضاتی از جانب رقبای اپل تقویت شود وجود دارد، اما شرایط نابسامان نیروی کار در کارخانه‌های چینی قابل انکار نیست که نه تنها با اصول انسانی مغایریت دارد، بلکه پایه‌های اقتصاد آزاد را نیز به لرزه درآورده است. در همین حال اپل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده که شرایط دشوار کار را در کارخانه‌های چینی سازنده محصولاتش مورد ارزیابی دقیق قرار می‌دهد.

اپل گوشی موبایل جدید آیفون را معرفی کرد
نمایش جدید استیو جابز
شهرام شریف- همه منتظرند. در سالنی در حاشیه کنفرانس جهانی برنامه‌نویسان همه می‌خواهند نمایشی دیگر از اپل و کارگردان آن استیو جابز را بر صحنه ببینند.
سالن جایی برای نشستن ندارد و هر کس آخرین حدس‌هایش را در مورد محصول جدید این شرکت می‌زند و همه آماده اند بدون درنگ آن را روی سایت‌های اینترنتی و وبلاگ‌های خود منتشر کنند. استیو جابز با همان هیبت همیشگی روی صحنه می‌آید. انگار همین چند ساعت قبل آی پد را معرفی کرده بود و حالا چیز دیگری در چنته دارد. او اما تنها کسی است که عجله ندارد. برای اپل کنفرانس‌های معرفی محصولاتش اولین و آخرین تبلیغ است؛ چراکه می‌داند بعد از آن رسانه‌ها آنقدر در مورد این محصولات خواهندنوشت که حتی اگر بخواهد تمام درآمد شرکت را صرف تبلیغ کند باز کافی نخواهد بود. او به آی‌پد اشاره می‌کند به این که هر سه ثانیه یک ipad در دنیا به فروش می‌رود سپس به میزان دانلود برنامه‌ها از فروشگاه اپل و سرانجام جابز آیفون نسل چهارم را معرفی می‌کند.
بهتر از خود و دیگران
آیفون جدید در نگاه اول چندان تفاوتی با نمونه‌های پیشین این محصول نشان نمی‌دهد. تقریبا بخش عمده شایعاتی که در زمان لو رفتن امکانات آیفون جدید مطرح شده بود، صحت داشت و همین موضوع تازگی این امکانات را برای مخاطبان کم رنگ کرده بود. از نظر طراحی آیفون نسل چهارم در حدود ۲۰ درصد باریک تر از نمونه‌های پیشین است و کناره‌های آن نیز نواری از استنلس استیل به کار رفته است. مهم‌ترین تغییر در وضوح صفحه نمایش آن است جایی که استیو آن را با میزان دقت چشم انسان مقایسه کرده و حتی آن را برتر نیز دانسته است. به گفته او آیفون جدید با وضوح ۶۴۰×۹۴۰ پیکسل کیفیتی بسیار بالا دارد.
آیفون جدید همچنین به یک دوربین 5 مگاپیکسلی، فلش LED و بلوتوث مجهز است. یک دوربین اضافه برای سیستم ویدئو کنفرانس هم در این گوشی قرار گرفته که فقط با شبکه وای فای کار می‌کند؛ اما پردازنده جدید A4 هم از دیگر قابلیت‌های این محصول جدید است.
چیپ‌های A۴ از یک پردازنده مرکزی ARM برای پردازش بهره می‌گیرد که طراحی و ساخت سامسونگ است. سرعت آن از سرعت آیفون‌های فعلی ۳GS به مراتب بیشتر است و این تازه در حالی است که سرعت آیفون‌های ۳GS دو برابر نمونه‌های قبلی بود. این پردازنده جدید خصوصا با توجه به افزایش وضوح آیفون جدید ارائه یک محصول جدید از اپل با ارائه محصول از شرکت‌های دیگر تفاوت دارد. استراتژی بازار اپل به گونه‌ای است که با یک گوشی سهم بسیاری از بازار گوشی‌های هوشمند در دنیا یافته است؛ در حالی که برخی کمپانی‌ها مثل نوکیا سهم خود را مدیون چندین مدل گوشی هستند که در یک رنج خاص به بازار عرضه می‌کنند.
اپل از سال 2007 که نخستین گوشی آیفون را به بازار عرضه کرد تاکنون یک مسیر مشخص را پیش رفته است. استراتژی این غول کامپیوتری ساخت گوشی با همه امکانات و توسعه دادن آن است. ایجاد فروشگاه موسیقی، برنامه‌های کامپیوتری، کتاب و ... را اپل وارد بازار گوشی‌ها کرد؛ اما حالا تقریبا تمامی‌ برندهای گوشی مسیر اپل را در پیش گرفته‌اند و فروشگاه‌های مشابهی را راه‌اندازی کرده‌اند. با این همه رقیب اما آنچه بیش از پیش استیوجابز را نگران کرده حضور یک رقیب هوشمند دیگر در این بازار؛ یعنی گوگل و سیستم عامل آندرویید است. استیو در سخنرانی خود با اشاره به آمارهایی که اخیرا در مورد کاهش سهم اپل از بازار تلفن‌های هوشمند در آمریکا منتشر شده می‌گوید که « آنچه در مورد برتری فروش آندرویید بر اپل را شنیده‌اید، فراموش کنید.» اشاره جابز به آماری است که یک ماه قبل توسط گروه NPD منتشر شد. در این آمارگیری گوشی‌های آندرویید 28 درصد سهم بازار را در سه ماهه نخست سال در اختیار گرفته و این در حالی است که اپل تنها 21 درصد سهم این بازار را دارد. در این آمارگیری RIM بلک بری با 36 درصد بیشترین نفوذ را در بازار آمریکادارد؛ اما استیو جابز در این جلسه به آمارگیری که شرکت معتبر Neilsen انجام داده اشاره می‌کند. بر اساس این آمارگیری نتایج کاملا متفاوتی به دست آمده؛ به طوری که RIM با دو درصد کاهش سهم نسبت به فصل قبل و با 35 درصد همچنان در صدر قرار دارد، آیفون با 28 درصد و دودرصد افزایش سهم در جایگاه دوم قرار دارد. ویندوز موبایل با 19 درصد سهم بازار و دو درصد کاهش در جایگاه سوم و آندرویید با 9 درصد و دو درصد افزایش در جایگاه چهارم قرار دارند. شاید آنچه دلیل اصلی این تفاوت در آمارگیری این دو گروه است به خاطر نادیده گرفتن فروش مشارکتی گوشی (عمدتا از سوی اپراتورها) باشد جایی که به گفته مدیر AT&T از هر 10 گوشی آیفون 4 گوشی از این طریق به فروش می‌رسد.
قیمت آیفون‌های جدید
آیفون جدید قیمتی همانند آیفون 3GS دارد و اپل مجبور به کاهش قیمت آیفون 3GS هشت گیگابایتی تا 99 دلار شد. آیفون نسل چهارم در دو نسخه 16 و 32 گیگابایتی با قیمت 199 و 299 دلار و به همراه دو سال قرارداد با اپراتور AT&T به فروش می‌رود. این قیمت‌ها باعث کاهش شدید قیمت آیفون‌های نسل قبل در بازار خواهد شد. اپل همچنین همزمان با ارائه این آیفون تا کمتر از 20 روز دیگر در بازار پنج کشور نسخه جدید سیستم عامل خود را به صورت رایگان در اختیار دارندگان آیفون‌ها و آی پاد‌های قبلی می‌گذارد. سیستم عامل جدید آیفون که زودتر از ارائه عمومی‌در اختیار برنامه نویسان قرار گرفته دارای 100 امکان جدید از جمله امکان باز کردن چند برنامه همزمان (مولتی تسکینگ) است که تا پیش از این بزرگترین ضعف آیفون به شمار می‌رفت.
اما نگاهی به رقبای فعلی آیفون نسل چهار می‌تواند دورنمایی از جنگ آینده گوشی‌های هوشمند را به تصویر بکشد. در مقایسه آیفون نسل چهار با چهار گوشی دیگر؛ یعنی EVO HTC نسل چهار، نوکیا N۸، پالم پری پلاس و HTC HD۲ می‌توان به تصویر دقیقی از این جنگ آینده دست یافت.
در بخش پردازش دو گوشی HTC در این جدول با پردازنده یک گیگاهرتزی خود بالاترین سرعت را دارند؛ اما پردازنده A4 آیفون که پیش‌تر در آی پد با سرعت یک گیگاهرتزی هم به کار رفته معلوم نیست با چه سرعتی در آیفون نسل چهارم ارائه خواهد شد. از میان اتصال به شبکه بی سیم تنها دو گوشی آیفون و نوکیا در این جدول از استاندارد N که سرعت بالاتری را پشتیبانی می‌کند هم پشتیبانی می‌کنند. در زمینه وضوح تصویر آیفون نسل چهارم یک سروگردن بالاتر از بقیه رقبا است هر چند در زمینه صفحه نمایش نوکیا N8 با صفحه نمایش OLED خود قطعا نمایشی کم نظیر را عرضه خواهد کرد. به جز دو گوشی HTC EVO 4G و Nokia N8 که خروجی با کیفیت HDMI را پشتیبانی می‌کنند بقیه عملا در این زمینه حرفی برای گفتن ندارند. در زمینه کیفیت عکس نیز نوکیا با 13 مگاپیکسل بالاتر از بقیه است.
عکس: AFP