سیل اطلاعات در زندگی روزمره
شرکتهای تجاری، دولتها و جامعه سعی دارند از پتانسیل عظیم این جریان به خوبی بهرهبرداری کنند
در عصر ارتباطات همه ما هر روز با جریان زیادی از اطلاعات سر و کار داریم.
ندا لهردی
شرکتهای تجاری، دولتها و جامعه سعی دارند از پتانسیل عظیم این جریان به خوبی بهرهبرداری کنند
در عصر ارتباطات همه ما هر روز با جریان زیادی از اطلاعات سر و کار داریم. در حقیقت این روزها دیگر به هر جایی که نگاه میکنید میزان قابل توجهی از اطلاعات را خواهید دید که در هر لحظه افزایش پیدا میکنند.
شرکت بزرگ آمریکایی Li & Fung که در زمینه مدیریت چرخه تولید برای فروشگاههای زنجیرهای فعالیت میکند، اعلام کرده است که هجده ماه پیش ۱۰۰ گیگابایت اطلاعات در هر روز در شبکه این شرکت در جریان بوده و حالا این میزان تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
حتی تحقیقات هم این موضوع را تایید میکنند تا جایی که بر اساس یکی از این تحقیقات انجام شده، انسان در سال ۲۰۰۵ چیزی برابر ۱۵۰ اکسابایت (برابر یک میلیارد گیگابایت) اطلاعات تولید کرده است.
همین تحقیقات پیشبینی کردهاند که میزان اطلاعات تولید شده توسط انسان در سال ۲۰۱۰ به ۱۲۰۰ اکسابایت خواهد رسید. با این اوصاف همراهی با این جریان اطلاعات و ذخیره بایتهای آن که میبایست مفید واقع شوند، واقعا کار سختی است.
این در حالی است که تحلیل این اطلاعات، تشخیص الگوهای آن و در نهایت بیرون کشیدن اطلاعات مفید کار بسیار سختتری هم هست.
به این ترتیب است که سیل اطلاعات این روزها در حال متحول کردن تجارت و بازرگانی، دولتها، علوم و زندگی روزمره افراد است.
جریان سریع اطلاعات میتواند فرصت انتخاب بدهد تا در نهایت ما تصمیم بگیریم که چه وقت و چگونه از آن بهرهبرداری کنیم.
این جریان پتانسیل مناسبی برای ارتقای یک جامعه دارد در صورتی که مصرفکنندگان، شرکتها و حتی دولتها خوب بدانند که چه وقت این جریان را محدود کرده و در چه زمانی آن را تقویت کنند.
صید الماس از زبالهها
تعداد کمی از صنایع هستند که در مسیر تواناییشان برای جمعآوری و بهرهبرداری از اطلاعات حرکت میکنند.
به عنوان نمونه شرکتهای فعال در زمینه کارتهای اعتباری هر خرید انجام شده با این کارتها را تحت نظر دارند و میتوانند با دقت بالا و با استفاده از قوانین به دست آمده از بررسی میلیاردها تراکنش، افراد متقلب را شناسایی کنند.
به این ترتیب کارتهای اعتباری سرقت شده به احتمال زیاد برای خرید ملزومات و لوازم معمولی و نه چندان گران قیمت مورد استفاده قرار میگیرند تا کمتر شکبرانگیز باشند.
شرکتهای بیمه هم در زمینه جمعآوری اطلاعات و استفاده به موقع از آنها معمولا خوب عمل میکنند. این شرکتها سعی میکنند از همه سر نخها و اطلاعات کلیدی و مهم برای تشخیص ادعاهای مشکوک استفاده کنند.
بر اساس این اطلاعات، معمولا ادعاهای مشکوک در روزهای تعطیل مطرح میشوند.
به این ترتیب با ترکیب این اطلاعات مفید امکان تشخیص بهتر اینکه کدام کارتها بیشتر در معرض سرقت قرار دارند، برای شرکتهای بیمه فراهم میشود.
این در حالی است که اپراتورهای تلفن همراه الگوی تماس مشترکانشان را مورد بررسی قرار میدهند تا برای مثال متوجه بشوند که بیشتر تماسهای آنها با شمارههای شبکه رقیب است یا نه.
به این ترتیب این شرکتها میتوانند با این بررسی متوجه بشوند که اگر شبکه رقیب از خدمات ویژهای برای جذب کاربران استفاده میکند، آنها هم خدمات ویژه و متفاوتی را برای نگه داشتن کاربرانشان عرضه کنند.
جریان عظیم اطلاعات این روزها آنقدر اهمیت پیدا کرده است که دیگر حتی شرکتها و صنایع قدیمیتر هم با همان جدیت و علاقه صنایع جدیدتر، پردازش و بهرهبرداری از این اطلاعات را در دستور کار خودشان قرار میدهند.
در این مورد شاید باید خردهفروشیهای آنلاین یا آفلاین را استاد پردازش اطلاعات دانست.
آنها با هوش تجاریشان خیلی خوب میتوانند اطلاعات مربوط به خرید و فروشها را بررسی کرده و نتایج لازم را از آنها به دست بیاورند.
به عنوان مثال سوپرمارکتها با بررسی اطلاعات مربوط به سبد خرید مشتریان خودشان میتوانند تشخیص بدهند که بهتر است برای جلبنظر خریداران از چه خدماتی استفاده کنند.
صنعت نفت هم از ابر کامپیوترها برای تشخیص و شناسایی مکانهای لرزهخیز قبل از حفر چاه استفاده میکنند. حتی ستارهشناسان هم برای تشخیص اینکه تلسکوپ خودشان را دقیقا در چه مکانی یا حتی در چه زمانی تنظیم کرده و از آن استفاده کنند، از نرمافزارهای خاصی استفاده میکنند.
با تمام اینها هنوز راه زیادی برای پردازش و بهرهبرداری مفید از اطلاعات پیش رو است.
در صنعت بهداشت و درمان، روند دیجیتالی شدن سوابق و مدارک پزشکی میتواند کار بررسی و تشخیص بیماری افراد را سادهتر کرده و سرعت بیشتری به روند درمان آنها بدهد.
در ابعاد بزرگتر تلاشهای زیادی برای دیجیتالی کردن اطلاعات و سوابق پزشکی برای پایان دادن به بوروکراسیهای اداری و کاغذ بازیها انجام میشود تا در نهایت بیماران مشکلات کمتری با سیستمهای اداری پیدا کنند.
در صنعت تبلیغات هم این روزها تمایل مشتریان به آگهیهای آنلاین بیشتر شده است که این موضوع به دلیل دقت عمل و تشخیص درست مخاطبان و مشتریان در این تبلیغات اتفاق افتاده است.
این در حالی است که در تبلیغات آنلاین کاربران امکان شخصیسازی آگهیهای خودشان را هم در اختیار دارند. حالا دیگر شرکتهای آگهیدهنده ترجیح میدهند با همان هزینه تبلیغات معمولی، آگهیهای خودشان را به صورت آنلاین اجرا کنند تا جمعیت بزرگ کاربران آنلاین را هم با خودشان همراه کنند.
در نهایت دولتها هم اگر چه کمی دیر، اما بالاخره تصمیم گرفتهاند ایده ارائه اطلاعات لازم مانند آمار جرایم، نقشهها، جزئیات مربوط به قراردادهای دولتی یا حتی آمار مربوط به روند اجرای خدمات عمومی را در یک دامنه اینترنتی به اجرا دربیاورند.
به این ترتیب افراد میتوانند بارها و بارها از این اطلاعات برای ایحاد بنگاههای تجاری و تصمیمگیریهای دقیق استفاده کنند.
شرکتهایی که میتوانند به خوبی از این فرصتهای جدید استفاده کنند یا ابزارهایی را برای استفاده دیگران از این اطلاعات فراهم بیاورند، میتوانند برنده بازی جریان اطلاعات باشند. در این میان هوش تجاری میتواند تصمیمگیریهای دقیقتری را هم به دنبال داشته باشد.
و حالا اخبار بد
با تمام اینها، اما جریان اطلاعات ریسکهایی را هم همراه با خود دارد. نمونههای مربوط به سرقت اطلاعات شاید بهترین مثال برای این موضوع باشد. دیسکهای پر از اطلاعات مربوط به امنیت اجتماعی که گم میشوند، لپتاپهایی که در تاکسیها جا میمانند یا شماره کارتهای اعتباری که از خردهفروشیهای آنلاین دزدیده میشوند، همه و همه مثالهای خطرهای احتمالی در همراهی با این جریان سریع اطلاعات است. مهمترین و حساسترین موضوع در این میان دسترسی دیگران به اطلاعات خصوصی کاربران است.
جالب اینکه همراه با گسترش شبکههای اجتماعی و افزایش هر روزه تعداد کاربران آنها احتمال وقوع این اتفاق هم بیشتر شده است. در حقیقت سادهترین اتفاق تغییر ناگهانی تنظیمات مربوط به اطلاعات شخصی کاربران است که باعث میشود به صورت اشتباهی بعضی از اطلاعات شخصی کاربران در دسترس کاربران دیگر هم قرار بگیرند.
در این میان به عقیده بسیاری از کارشناسان، در این زمینه بهترین راه مقابله با چنین موانعی بر سر راه جریان سریع اطلاعات، این است که بر خلاف تصور عموم اطلاعات بیشتری را با شیوه درست در دسترس قرار داده و شفافیت بیشتری در این راه ایجاد شود. این کار در ابعاد بزرگتر مانند دولتهای الکترونیک میتواند اعتماد بیشتری را از سوی افراد به خودش جلب کند.
منبع:
www.economist.com
ارسال نظر