زلزله در اینترنت

بازار دیجیتال- تکنولوژی این روزها دیگر به عضوی ثابت و جدانشدنی از زندگی روزمره همه ما تبدیل شده است. در واقع به همین دلیل هم هست که تکنولوژی و کاربردهای مختلف آن در بخش‌های متفاوت زندگی کاربرانشان حضور دارند و به کار می‌روند.

شاید نزدیک‌ترین نمونه برای تاثیر تکنولوژی در زندگی ما به همین چند روز پیش مربوط شود. روز سه‌شنبه هفته گذشته؛ یعنی دوازدهم ژانویه در هائیتی یکی از کشورهای فقیر و در حال توسعه آمریکای جنوبی زلزله بزرگی به مقیاسی در حدود ۷ ریشتر آمد. درست از ثانیه‌های شروع زلزله نقشه‌های آنلاین، گوشی‌های موبایل و بسیاری از وب‌سایت‌ها از آخرین ابزارهای تکنولوژیک خودشان برای کمک به زلزله‌زدگان استفاده کردند تا همزمان عرصه رقابتی مناسبی هم برای بزرگان این عرصه به وجود بیاید.

«اختر بادشا»، مدیر ایرانی امور جامعه جهانی شرکت بزرگ Microsoft در این مورد می‌گوید: «تکنولوژی نقش کلیدی در بسیج کردن حمایت‌های مختلف برای زلزله‌زدگان هائیتی دارد و می‌تواند کمک‌های متفاوت از نقاط مختلف را با یکدیگر هماهنگ کند.»

او همچنین اعلام کرده است که شرکت Microsoft کمک نقدی برابر ۲۵/۱ میلیون دلار به این زلزله‌زدگان کرده است و با همکاری NetHope یک گروه خیریه فعال در حوزهIT، ا MercyCorps، WorldVision و دیگر سازمان‌ها و گروه‌های بشردوست و البته تعدادی از شرکت‌های فعال در حوزه تکنولوژی هم کمک‌های مختلف دیگری را به مردم هائیتی کرده است.

در این میان دو شرکت بزرگ Cisco و Intel هم از اعضای سازمان غیردولتی NetHope هستند که به دنبال راه‌اندازی یک ارتباط اینترنتی برای برقراری هماهنگی میان آژانس‌های امدادرسانی بین‌المللی در جهان برای کمک به زلزله‌زدگان است.

Microsoft اعلام کرده است که با همکاری بخش کمک فوری هائیتی NetHope آخرین گزارش و اخبار مربوط به مردگان و زخمی‌های این زلزله را در اینترنت منتشر می‌کند.

موتور جست‌و‌جوی اینترنتی بزرگ Google هم یک میلیون دلار به کشور زلزله زده هائیتی اهدا کرده است و منابع اینترنتی دیگری را هم در اختیار سازمان‌های امدادرسان حاضر در کشور زلزله‌زده هائیتی قرار می‌دهد. طبق اعلام گوگل، این پول برای کمک به امدادرسانی و تامین آب، غذا، سرپناه و ملزومات دارویی برای قربانیان این زلزله ۷ ریشتری است.

Google همچنین صفحه وبی را برای هدایت کاربران به گروه‌های بشردوست از جمله صلیب سرخ و پزشکان بدون مرز ایجاد کرده است. این شرکت نقشه‌های آنلاین و ابزارهای نمایش ماهواره‌ای را هم برای امدادرسانان در دسترس قرار داده تا آن‌ها بهتر بتوانند به ارزیابی خسارت پرداخته و اقداماتشان را هماهنگ کنند. این در حالی است که شرکت Apple هم از طریق فروشگاه آنلاین موسیقی خود؛ یعنی iTunes به کاربرانش این امکان را داده است تا به صورت مستقیم از طریق حسابشان در این فروشگاه اینترنتی از ۵ تا ۲۰۰ دلار به صلیب سرخ کمک کنند.

از طرفی کمپانی‌های تولید گوشی موبایل در آمریکا هم این امکان را برای کاربرانشان به وجود آورده‌اند تا از طریق اس‌ام‌اس به صلیب سرخ کمک مالی بکنند. از این طریق تا حالا میلیون‌ها دلار به زلزله‌زدگان هائیتی کمک شده است.

در این میان اما نمی‌توان از کمک با ارزش شبکه‌های اجتماعی مانند Twitter و Facebook در اطلاع‌رسانی به موقع اخبار زلزله به مردم دنیا به راحتی چشم پوشید. علاوه بر این‌ها شرکت‌های مخابراتی بزرگ آمریکایی مانند AT&T و Verizon هم با اقداماتی مثل برقراری تماس‌های رایگان با هائیتی و بازسازی رایگان زیرساخت‌های مخابراتی‌اش در این کشور، سعی دارد به زلزله‌زدگان کمک کند.

«جولیوس گناچوفسکی»، رییس کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا هم در این مورد گفته است: «نیاز هائیتی به خدمات ارتباطی در حال حاضر ضروری‌ترین نیاز آن‌ها است. این خیلی اهمیت دارد که مردم هائیتی به ظرفیت مناسبی از ارتباطات دسترسی داشته باشند تا بتوانند روند نجات و عملیات امدادرسانی را به خوبی مدیریت کنند.» Google در وب‌سایت HaitiCrisis.appspot.com خدماتی به نام Person Finder را عرضه کرده است تا به کاربرانش امکان جست‌و‌جوی نام مردم هائیتی در میان فهرست گمشدگان، مرده‌ها و مجروحان را بدهد. در Facebook هم گروهی به نام Earthquake Haiti به همین هدف تشکیل شده است و تا حالا بیش از ۱۸۶ هزار نفر عضو آن شده‌اند.