مریم عسگری

مدت‌ها است قصد خرید یک لپ‌تاپ که امکانات فنی بالایی داشته باشد را دارد. چند مدل جدید به او پیشنهاد شده، ولی قیمت‌ها بالاتر از حد توانش است. امکانات فنی لپ‌تاپ وسوسه‌اش می‌کند تا هر آنچه پس‌انداز کرده برای خرید یک لپ‌تاپ درست و حسابی بپردازد. مجهز به پردازنده قوی، کارت گرافیکی که به خوبی از عهده انجام کارهای گرافیکی‌اش بر می‌آید و از همه مهمتر وزن کم لپ‌تاپ مورد نظر در مقایسه با آنچه قبلا از آن استفاده می‌کرده. همه اینها باعث می‌شوند عزمش را برای خرید جزم کند و‌...

هنوز برای خرید لپ‌تاپ مردد است که خبردار می‌شود دوستی قصد سفر به دبی دارد. با خود می‌گوید، شاید بتواند از دوستش بخواهد تا لپ‌تاپ موردنظر را برایش با قیمت پایین‌تر از دبی خریداری کند. هر چه باشد دبی یک واسطه است و اکثر لپ‌تاپ‌های موجود در ایران از دبی وارد ایران می‌شوند.

با مراجعه به سایت‌های اینترنتی و مقایسه قیمت‌ها با بازار داخلی برای دادن سفارش خرید لپ‌تاپ به دوست مسافرش راسخ می‌شود.

اما آخر قصه همیشه خوش نیست و پیش‌بینی‌‌های قهرمان قصه ما هم درست از آب در نیامد.

چون مسافر قصه دست خالی نزد دوستش آمد با یک دلیل‌. دنبال دلیل می‌گردید؟عجله نکنید.

از ایران بخرم یا‌...

اختلاف قیمت بین کالاهایی که در بازار داخلی و بازار‌های جهانی موجودند موضوعی است که باعث شده است این تصور نزد اکثر مصرف‌کنندگان به وجود آید که قیمت تمام کالاها در بازارهای جهانی بسیار پایین‌تر از بازار ایران است‌.

البته شاید این موضوع در مورد برخی از کالاهای حوزه رایانه و لوازم الکترونیکی صدق کند، اما این به معنی این نیست که قیمت تمام کالاهای این حوزه در بازار داخلی بالاتر از سایر کشورها باشد. به عنوان مثال در بازار داخلی، لپ‌تاپ قیمت پایین‌تری نسبت به سایر کشورها دارد.

فعالان بازار و واردکنندگان این کالا معتقدند دلایل مختلفی در کنار هم دست به دست داده‌اند تا کاربران ایرانی لپ‌تاپ، بهای کمتری بابت خرید این کالا بپردازند تا کاربران سایر کشورها.

البته تعرفه واردات این کالا نیز به کشور ۴درصد است و این رقم تعرفه در مقایسه با کالایی مانند تلویزیون که تعرفه واردات آن بین ۴۰ تا ۵۰‌درصد است بسیار‌اندک است و شاید این یکی از دلایل قیمت پایین‌تر لپ‌تاپ در بازار داخلی نسبت به سایر کشورها باشد. هرچند که برخی از فعالان بازار ادعا می‌کنند بابت واردات لپ‌تاپ علاوه بر ۴ ‌درصد حقوق گمرکی،۳‌درصد نیز به عنوان مالیات بر ارزش افزوده می‌پردازند و نمی‌توانند به دلیل شرایط بازار این ۳‌درصد را از مصرف کننده دریافت کنند. گروه دیگری از فعالان بازار نیز می‌گویند،تعرفه واردات برخی از لپ‌تاپ‌ها مانند لپ‌تاپ‌های صنعتی و‌... بالاتر از ۴درصد است.

در این رابطه گمرک جمهوری اسلامی‌این ادعای برخی از فعالان بازار را تکذیب کرده و می‌گوید،تعرفه واردات هر نوع لپ‌تاپی به کشور ۴درصد است و نه بیشتر‌. فعالان بازار همچنین می‌گویند‌، طی سال‌های گذشته که لپ‌تاپ کالایی لوکس به شمار می‌آمد‌،قیمت‌ها در بازار داخلی بالاتر از بازار جهانی بود. اما طی سال‌های اخیر و در پی‌افزایش عرضه انواع لپ‌تاپ به بازار داخلی، قیمت‌ها متعادل‌تر از سابق شده‌اند.

برخی از فعالان بازار نیز معتقدند رکود حاکم بر بازار رایانه که طی یک سال اخیر باعث شده اکثر واردکننده و فروشندگان‌، کالاها را با سود بسیار‌اندک (در حد یکی دو‌درصد )به فروش برسانند و به این‌ترتیب قیمت‌ها در بازار لپ‌تاپ روندی نزولی داشته است.

میر ابراهیمی، مدیر عامل شرکت نگاران، یکی از واردکنندگان لپ‌تاپ با تایید این گفته فروشندگان می‌گوید، رکود حاکم بر بازار تا حدود زیادی باعث شده است قیمت‌ها در بازار کاهش یابد و به این‌ترتیب فعالان این صنف‌، ناچارند لپ‌تاپ‌ها را با سود بسیار‌اندک و حتی گاه با ضرر به فروش برسانند تا اجناس آنها در انبار نماند.

به گفته وی‌، در این که قیمت لپ‌تاپ در ایران، نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس، اروپا‌، آمریکا و‌... کمتر است شکی نیست.زیرا اکثر شرکت‌های تولیدکننده لپ‌تاپ‌، برای کاربران لپ‌تاپ در برخی از کشورهای خاورمیانه‌،‌ از جمله ایران قیمت‌های بسیار پایینی را در نظر می‌گیرند.

اسکندری، یکی دیگر از فعالان بازار نیز می‌گوید، یکی از دلایل قیمت پایین لپ‌تاپ در ایران در مقایسه با سایر کشورها این است که اکثر لپ‌تاپ‌های موجود در بازار ایران فاقد گارانتی معتبر هستند و بهایی که در سایر کشورها بابت خدمات پس از فروش از مصرف کننده دریافت می‌شود‌، اکثرا در ایران دریافت نمی‌شود و اصلا مصرف‌کننده حاضر به پرداخت مبلغ اضافی نمی‌شود. برخی از فعالان بازار نیز می‌گویند، این طور نیست که همه برندها در بازار داخلی قیمت کمتری نسبت به سایر کشورها داشته باشند و اگر نگاهی به بازار بیندازید متوجه می‌شوید لپ‌تاپ‌های برند اپل در ایران بسیار گران‌تر از سایر کشورها است.

بکایی، مدیر فروش شرکت اپل ایران در این باره می‌گوید، معمولا لپ‌تاپ‌های تولیدی هر کشوری در کشور تولیدکننده قیمت پایین‌تری دارند تا سایر کشورها.از طرفی قیمت لپ‌تاپ در هر کشوری بستگی به ارزش مالی هر کشور دارد و نمی‌توان قیمت‌ها را باهم مقایسه اصولی کرد. به گفته وی، لپ‌تاپ‌های اپل در چین و تحت لیسانس اپل آمریکایی تولید می‌شوند و قیمت‌های خاص خود را دارند. این درحالی است که سایر برندها مانند سونی، دل و... دارای ورژن‌های مختلفی چون لهستانی، ایرلندی، چینی و... هستند و به همین دلیل قیمت‌های مختلفی دارند.

مقایسه قیمت‌ها

امروزه اکثر افرادی که قصد خرید یک لپ‌تاپ را دارند تنها به گفته‌ها و پیشنهادات فروشنده اکتفا نکرده و قبل از خرید سری به سایت‌های اینترنتی می‌زنند تا هم درمورد قابلیت‌های لپ‌تاپ اطلاعاتی کسب کنند و هم از چند و چون قیمت‌ها مطلع شوند.

پس اگر شما هم به این سایت‌ها مراجعه کردید و مشاهده کردید که قیمت لپ‌تاپ‌ها از آنچه در بازار داخلی اعلام می‌شود کمتر است، تعجب نکنید.

به عنوان مثال ممکن است مدل VGN-CS۳۶G را که در بازار داخلی با قیمت یک میلیون و ۳۷۰هزار تومان به فروش می‌رسد را در این سایت‌ها با قیمت یک‌هزار و ۳۵۰‌دلار معادل یک میلیون و یک میلیون و ۳۴۰‌هزار تومان بیابید. مدل dv۶ -۱۳۹۰ نیز از لپ‌تاپ‌های تازه واردhp است که در بازار داخلی با قیمت یک میلیون و ۴۳۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد. اما قیمت اعلام شده برای این لپ‌تاپ در سایت‌ها معادل ۴۵۸۵ درهم است که معادل یک میلیون و ۲۳۰‌هزار تومان است.

در خانواده اپل نیز macbook pro mc۲۲۶LL/A در بازار داخلی با قیمت دو میلیون و ۸۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد.اما قیمت این مدل در بازار جهانی معادل دو میلیون و ۳۰۶‌دلار (برابر دو میلیون و ۲۹۶‌هزار تومان) است.

مدل x۸aij نیز از لپ‌تاپ‌های باقابلیت asus است که در بازار داخلی قیمتی معادل یک ۶۸۰‌هزار تومان دارد.ولی قیمت اعلام شده در سایت‌های اینترتی ۶۴۵‌، معادل ۶۴۲‌هزار تومان است. از خانواده ibm lenovo نیز مدل x۲۰۰ tablet fxg در بازار داخلی با قیمت دو میلیون و ۴۰۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد، اما این مدل در سایت‌ها قیمتی معادل ۲۰۰۰‌دلار برابر یک میلیون و ۹۲۰‌هزار تومان دارد. البته قیمت اعلام‌شده برای برخی از مدل‌ها در سایت‌های اینترنتی بیشتر از قیمت اعلام شده در بازار داخلی است. به عنوان مثال مدل x۸۵se از خانواده asus در بازار داخلی قیمتی معادل یک میلیون و ۳۰‌هزار تومان دارد ولی قیمت اعلام شده برای این لپ‌تاپ در سایت‌های اینترنتی مانند آمازون و ebay‌، و۹۲۴ یورو معادل یک میلیون و ۳۶۹‌هزار تومان است.

یا اینکه مدل VGN-CS۳۲۰J/R از لپ‌تاپ‌های سونی که در بازار داخلی با قیمت ۹۹۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد را با قیمت یک‌هزار‌دلار و ۲۹‌دلار،معادل یک میلیون و ۲۴‌هزار تومان می‌یابید.

میر ابراهیمی‌، مدیر عامل شرکت نگاران در این رابطه می‌گوید: شاید یکی از دلایلی که قیمت‌ها در سایت‌ها کمتر از ایران است این باشد که قابلیت‌های لپ‌تاپ‌های معرفی شده در سایت‌ها با آنچه در ایران عرضه شده‌اند متفاوت باشد. به عنوان مثال ممکن است پردازنده و رم و‌هارددیسک لپ‌تاپ‌ها یکی باشد، اما برخی از قابلیت‌ها مانند تجهیز به وای مکس یا‌... دستکاری شده باشند.

به گفته وی‌، همچنین مراجعین به این سایت‌ها باید در نظر داشته باشند که برای مقایسه قیمت‌ها به سایت‌های معتبر مراجعه کنند که e bay و سایت‌های شرکتی سایت‌های معتبری هستند. بهنامی ‌یکی دیگر از فعالان بازار نیز می‌گوید، قیمت‌های اعلام شده در سایت‌ها‌، قیمت پایه است و قیمت اصلی لپ‌تاپ‌ها با آنچه در سایت‌ها اعلام شده، متفاوت است. اما بکایی، مدیر فروش شرکت اپل ایران، عرضه کننده لپ‌تاپ‌های اپل در ایران می‌گوید: این عادی است که قیمت محصولات مختلف در کشور تولیدکننده ارزان‌تر از ایران باشد.

به گفته وی‌، در شرایط فعلی قیمت لپ‌تاپ‌های اپل در ایران و سایر کشورها بیشتر از سایر کشورهاست و علت هم مشخص است.زیرا اپل یک برند آمریکایی است‌.

ختم کلام

هنوز که هنوز است نتوانسته برای خرید لپ‌تاپ جدید اقدام کند. دوست مسافرش هم با این دلیل که قیمت‌ها در دبی بیشتر از ایران بوده دست خالی بازگشته است. با خود می‌گوید، شاید بهتر باشد لپ‌تاپ مورد نظر را از بازار داخلی با یک گارانتی معتبر وطنی خریداری کند.