زیر و بم
تلویزیون HDTV از رویا تا واقعیت
رضا هاشمی - این روزها بسیاری از خانوادههای ایرانی به خرید تلویزیونهای عریض Plasma و LCD آن هم از نوع HD روی آوردهاند و بدون آگاهی از برخی جزئیات فنی اقدام به خرید این تلویزیونها میکنند. به طور کلی تصویر تلویزیونهای HDTV که در فروشگاهها دیده میشود از منبع تصویری با کیفیت خیلی بالا FULL HD تامین میشود که مشخصات فنی آن با وضعیت پخش کانالهای شبکههای تلویزیونی ایران تطابق ندارد. در این مطلب قرار است اطلاعاتی در مورد انواع سیگنالهای تصویری و تفاوت آنها و جزئیاتی درباره تلویزیون Panasonic G۱۰ به عنوان نمونهای از تلویزیونهای Full HD پلاسما و اینکه چرا تصویر این تلویزیون برای استفاده کاربران ایرانی از حد توقع کمتر است، ارائه کنیم.
یکی از مهمترین نکات در کیفیت خروجی گیرندههای تلویزیونی توجه به کیفیت سیگنال ورودی اصلی است. برای اینکه از یک تلویزیون با کیفیت بالا یک خروجی با همان کیفیت بگیرید لازم است تا سیگنال ورودی شما نیز از نوع HD یاHigh Definition باشد، چون در غیر اینصورت با افزایش کیفیت روبهرو نخواهید شد. حال جالب است بدانید که تقریبا ۹۰درصد مواردی که کاربران ایرانی با تصویر سر و کار دارند آن تصویر با کیفیت استاندارد یا SD) Standard Definition) است. شبکههای تلویزیون ایران هم همگی با کیفیت SD هستند که همان کیفیت تلویزیونهای لامپی PAL, SECAM است. پخش دیجیتالی تلویزیونهای ایران نیز که به تازگی در تهران راه اندازی شده است نیز همان کیفیت را دارد. در واقع اطلاعات چند کانال با کیفیت SD به صورت دیجیتال تبدیل شده و پس از فشرده سازی از یک فرستنده مشترک ارسال میشود. در این حالت تلویزیون باید مجهز به سیستم دریافت سازگار با dvb-t باشد که یا در داخل سیستم گیرنده موجود است یا توسط دستگاه جانبی set top box تامین میشود و کانالهای DV-PAL از سیگنال دیجیتال ارسالی رمز گشایی میشوند. فیلمهای ویدئویی که از DVD playerها پخش میشود نیز در واقع به صورت SD-DVD هستنند که ما آنها را به عنوان DVD میشناسیم. بنابراین در تمام موارد فوق تلویزیون HD شما چیزی جز یک صفحه نمایش بزرگتر نیست و به دلیل کیفیت کمتر سیگنال ورودی که SD است نمیتواند کیفیت HD برای شما تامین کند. در این موارد که کیفیت ورودی از حداکثر کیفیت قابل نمایش تلویزیونهای HD کمتر است، تلویزیون باید سیگنالها را بهبود داده و برای نمایش روی یک صفحه نمایش پهن تر آماده نماید و با استفاده از پردازشهای دیجیتالی تصویری تا حد امکان کیفیت و شفافیت بیشتر را به بیننده تلویزیون عرضه کند.
تلویزیون HDTV که میتواند این عملکرد را به نحو بهتری انجام دهد، در نمایش با کیفیت تصاویر SD موفق تر است. برای مقایسه و درک بهتر اهمیت نمایش صحیح تصاویر SD در تلویزیونهای HDTV میتوان به بررسی مدل اروپایی تلویزیون TX-P۴۲G۱۰ که سازگار با سیستم پال و تقریبا مشابه مدل TH-P۴۲G۱۰ موجود در بازار ایران است، بپردازیم.
سری V۱۰ سری پیشرفته تر پلاسما NeoPDP است که مدل TX-P۴۲V۱۰ در حال حاضر در ایران موجود نیست و ظاهرا مدلهای ۵۰ اینچ یا بالاتر وارد ایران خواهند شد.
در بررسی که سایت HDTVTEST انجام داده به یک پسرفت جدی در کیفیت نمایش تصاویر SD تلویزیونهای سری برتر NeoPDP پلاسما پاناسونیک؛ یعنی سری G۱۰ و V۱۰ مواجه شده است. مشکل این تلویزیونها در deinterlace کردن سیگنال SD است. در مواردی که سیستم Deinterlacing تلویزیون استفاده نشود، یعنی در مواقعی که کل فرآیند Upscaling تلویزیون Bypass بشود این مشکل به چشم نمی رسد. این منبع در انتها متذکر میشود که مشکی عمیق و رنگ طبیعی و وضوح حرکت این تلویزیونها میتواند تا حدی این نقص نمایشی را تحت تاثیر خود قرار دهد ولیکن موجب حذف آن نمی شود. پاناسونیک اما این نقص تصاویرSD در deinterlacing را در مدل پیشرفتهتر V۱۰ هم اصلاح نکرده است.
ارسال نظر