فوربس معرفی کرد
ثروتمندترین مردان تکنولوژی در سال ۲۰۰۹
بحران اقتصادی در ماههای اخیر انگار دیگر توانی برای جهان و مردمانش باقی نگذاشته است. این قاعده هیچ استثنائی هم قائل نبوده و تر و خشک را با هم میسوزاند؛ ثروتمند و فقیر ندارد. رکود مالی دیگر حتی گریبانمیلیونرهای دنیا را هم گرفته است تا با این اوصاف ثروتمندترین افراد جهان هم روزهای خوبی را نگذرانند.
ندا لهردی
بحران اقتصادی در ماههای اخیر انگار دیگر توانی برای جهان و مردمانش باقی نگذاشته است. این قاعده هیچ استثنائی هم قائل نبوده و تر و خشک را با هم میسوزاند؛ ثروتمند و فقیر ندارد. رکود مالی دیگر حتی گریبانمیلیونرهای دنیا را هم گرفته است تا با این اوصاف ثروتمندترین افراد جهان هم روزهای خوبی را نگذرانند. مجله معتبر فوربس به رسم هر ساله خود یک بار دیگر فهرست ثروتمندترین افراد دنیا را اعلام و منتشر کرده است تا به این ترتیب بتوانیم با بررسی آن سایه سنگین رکود اقتصادی بر سرمایههای در جریان جهان را بیشتر احساس کنیم.
شاید عجیب باشد، اما این مجله در سال میلادی گذشته ۱۱۲۵نفر را در فهرست میلیاردرهای خودش قرار داد، در حالی که این فهرست حالا و امسال تنها میزبان ۷۹۳نفر از ثروتمندترین افراد جهان است. به این ترتیب حتی فهرست ثروتمندترین افراد جهان هم امسال با کاهش ۳۰درصدی در تعداد مواجه بوده است. بر اساس گزارش فوربس، از ۱۱۲۵ ثروتمند دنیا در سال ۲۰۰۸، ۳۷۳نفر به دلیل ورشکستگی و تاثیر بحران اقتصادی از فهرست بیرون ماندهاند. این در حالی است که علاوه بر اینها ۱۸نفر از ثروتمندان فهرست سال ۲۰۰۸، نیز امسال فوت کردهاند. در مقابل اما در فهرست امسال ۳۸ نفر ثروتمند جدید هم وارد شدهاند.
با تمام اینها، اما گویا روزگار با تکنولوژی و طرفدارانش هنوز موافق است تا همچنان ثروتمندترین فرد جهان، مرد شماره یک دنیای تکنولوژی باشد. با این مقدمه قرار است ثروتمندترین مردان عرصه تکنولوژی را در سال ۲۰۰۹ به انتخاب مجله فوربس معرفی کنیم.
۱ - بیل گیتس: ثروتمندترین مرد دنیا که رییس بزرگترین شرکت نرمافزاری جهان هم هست، با تمام مشکلات جدی اقتصادی همچنان توانسته است جایگاه خود را به عنوان ثروتمندترین فرد دنیا حفظ کند. برای توضیح نفوذ بحران اقتصادی شاید کاهش ۱۸میلیارد دلاری سرمایه و داراییهای بیل گیتس در یک سال گذشته، بهترین سند باشد. گیتس این روزها بیشترین سرمایه و انرژی خودش را در بنیاد خیریه «بیل و ملیندا» صرف میکند تا جایی که تا ماه ژانویه گذشته بیش از ۳۰میلیون دلار برای این بنیاد هزینه کرد. او در سال ۲۰۰۹ تصمیم گرفت تا با صرف هزینه ۸/۳میلیارد دلاری که نسبت به سال گذشته با رشد ۱۵درصدی همراه بود، در زمینه بهبود وضع تغذیه در کشورهای فقیر، توسعه آموزش و افزایش میزان واکسیناسیون برای بیماریهایی مانند مالاریا، سل و ایدز فعالیتهای بهتری انجام دهد. دارایی خالص بیل گیتس هم اکنون ۵۰میلیارد دلار برآورد میشود.
۲ - کارلوس اسلیم هلو: اینمیلیاردر مکزیکی در سن ۶۹ سالگی و با سرمایه خالص ۳۵میلیارد دلار عنوان سومین مرد ثروتمند دنیا و دومین ثروتمند جهان تکنولوژی را به خودش اختصاص داده است. او که پسر یک مهاجر لبنانی است در سال ۱۹۹۰ بزرگترین اپراتور مخابراتی مکزیک را با نام Telmex خرید تا امروز بیش از ۹۰درصد صنعت مخابرات این کشور را در دست داشته باشد.
۳ - لورنس الیسون: پر درآمدترین مدیر عامل جهان در سال ۲۰۰۷ و رییس شرکت اوراکل حالا با دارایی خالص ۵/۲۵میلیارد دلاری در جایگاه چهارم فهرست ثروتمندترین افراد دنیا ونفر سوم لیست ثروتمندان تکنولوژی قرار گرفته است. الیسون که در سال ۲۰۰۹ از طرف مجله CNNMoney به عنوان دومین مدیر عامل پر درآمد دنیا انتخاب شده است، سهامی با ارزش ۳۰۰میلیون دلار در بازار بورس دارد. این در حالی است که حجم سرمایه خالص او در سال ۲۰۰۸ به بیش از ۸۴میلیارد دلار رسیده است.
۴ - مایکل دل: مدیر عامل یکی از بزرگترین شرکتهای کامپیوتری دنیا سال ۲۰۰۹ را با کاهش ۶۰درصدی قیمت سهام شرکتش طی کرده است. او در رده بیست و پنجمین ثروتمند جهان و چهارمین ثروتمند جهان تکنولوژی قرار میگیرد. این در حالی است که کارشناسان پیشبینی کردهاند فروش شرکت Dell تا سال ۲۰۱۱ با سقوط سالانه ۱۷درصد تا ۴میلیارد دلار کاهش پیدا میکند. از طرفی گویا مایکل دل هم مانند بیل گیتس به امور خیریه علاقهمند بوده و همراه با همسرش بنیادی خیریه به نام «مایکل و سوزان دل» را تاسیس کرده و حتی در سال ۲۰۰۹ بیش از یکمیلیارد دلار از داراییهای خود را صرف انجام امور خیریه در آن
کردهاند. مدیر عامل شرکت Dell که سال گذشته یک بار سمت مدیرعاملی این شرکت را برعهده گرفته در حال حاضر سرمایه خالصی برابر ۳/۱۲میلیارد دلار دارد.
۵ - سرگی برین و لری پیج: موسسان بزرگترین و محبوبترین موتور جست و جوی اینترنتی دنیا که روزی از روزهای سال ۱۹۹۸ و بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه استنفورد در یک گاراژ کوچک شرکتی به نام Google را تاسیس کردند، حالا عنوان ۲۶ را در فهرست ثروتمندترین افراد دنیا و رتبه پنجم ثروتمندان جهان تکنولوژی را به خودشان اختصاص دادهاند. اگرچه این شرکت در ماه ژانویه و با وجود موج بحران اقتصادی به شرایط بهتری نسبت به پیشبینی کارشناسان رسید، اما در شش ماه اول سال ۲۰۰۹ کاهش ۳۰درصدی را در سهام خود تجربه کرد. سرگی برین در این سال کاهش ۹/۳میلیارد دلاری را در سرمایه خالص خود تجربه کرد و لری پیج هم این تجربه را با کاهش ۴میلیارد دلاری داراییهای خالصش داشت. با این همه اما موسسان Google در حال حاضر ثروت خالصی برابر ۱۲میلیارد دلار را در اختیار دارند.
۶ - استیو بالمر: رییس غول نرمافزاری دنیا حالا با سرمایه خالص ۱۱میلیارد دلار، عنوان بیست و نهمین مرد ثروتمند دنیا و ششم جهان تکنولوژی را به خودش اختصاص داده است. در حالی که او با ایدههایی مانند موبایلهای هوشمند و افزایش فرصتهای بازاریابی به دنبال افزایش میزان فروش و سود Microsoft است، اما شرکتش با کاهش ۴۰درصدی قیمت سهام خود در شش ماه اول سال ۲۰۰۹ مواجه شده است. این در حالی است که درآمد حاصل از فروش این شرکت در سال ۲۰۰۸ برابر ۶۰میلیارد دلار بوده است.
۷ - پاول آلن: یکی از موسسان شرکت بزرگ نرمافزاری Microsoft در ۱۲ ماه گذشته کاهش ۶۵درصدی را در میزان داراییهای خالص خود تجربه کرده است تا امروز با ثروت ۵/۱۰میلیارد دلاری در این جایگاه قرار بگیرد. این در حالی است که با وجود کاهش ۴۰درصدی قیمت سهام این شرکت، Microsoft بیش از ۲۵درصد از سرمایه خالص آلن را تامین میکند. به عقیده بسیاری از کارشناسان او بیشترین حجم سرمایهگذاری خودش را در صنعت مخابرات انجام داد و حالا بیشترین ضرر را هم از همین بخش کرده است.
۸ - کارل آیکان: ثروتمندترین سهامدار فعال آمریکا که یکی از مدیران ارشد شرکت Yahoo هم هست در حال حاضر ۹میلیارد دلار سرمایه خالص دارد. این در حالی است که داراییهای خالص آیکان در سال ۲۰۰۸ برابر ۱۴میلیارد دلار بوده است. او در جدول ثروتمندان جهان نیز در رتبه چهل و سوم قرار دارد.
۹ - جفری بزوس: مدیر ۴۵ساله بزرگترین بازار مجازی دنیا یعنی Amazon که در سال ۲۰۰۸ عنوان بهترین مدیر آمریکایی را هم به خودش اختصاص داده است، حالا سرمایه خالصی برابر ۸/۶میلیارد دلار را در اختیار دارد. در حالی که شرکت او در فصل تعطیلات سال ۲۰۰۸ بیشترین فروش را در تاریخش تجربه کرد، اما در شش ماه اول سال ۲۰۰۹ با کاهش ۳۰درصدی قیمت سهام خود مواجه شد.
۱۰ - جیمز گودنایت: مدیر عامل ۶۶ساله شرکت نرمافزاری SAS در حال حاضر دارایی خالصی برابر ۱/۶میلیارد دلار دارد. او در واقع مدیر یکی از بزرگترین شرکتهای نرمافزاری دنیا است که در سال ۲۰۰۸ به فروشی برابر ۳/۲میلیارد دلار دست پیدا کرد. با این حال، اما سهام این شرکت در نیمه اول سال ۲۰۰۹ تا بیش از ۳۰درصد سقوط کرد.
۱۱ - استیو جابز: مدیر عامل محبوب یکی از بزرگترین شرکت کامپیوتری دنیا یعنی Apple اگرچه در فهرست ثروتمندترین افراد دنیا در سال ۲۰۰۹ قرار نگرفته است، اما در فهرست ثروتمندترین آمریکاییهای جهان رتبه چهل و سوم را در اختیار دارد. حجم داراییهای خالص او در سال ۲۰۰۹ برابر ۱/۵میلیارد دلار است که میتواند او را در میان ثروتمندترین افراد دنیا قرار دهد.
۱۲ - اریک اشمیت: مشاور ارشد رییس جمهور آمریکا در زمینه تکنولوژی این روزها در سن ۵۳سالگیاش سرمایه خالصی برابر ۴/۴میلیارد دلار در اختیار دارد. او با وجود داشتن این عنوان، اما همچنان علاقهمند است که به عنوان مدیر عامل بزرگترین موتور جستوجوی اینترنتی دنیا Google در بخش خصوصی فعالیت کند. این در حالی است که سهام شرکت متبوع اشمیت در نیمه اول امسال رکود ۳۰درصدی را تجربه کرده است.
۱۳ - پیر امیدیار: مدیر ایرانیالاصل بزرگترین حراجی اینترنتی دنیا یعنی eBay حالا حجم داراییهای خالصش را به ۶/۳میلیارد دلار سانده است. او حالا در سن ۴۱سالگی توانسته است که تعداد کاربرانش را تا ۸۴میلیون نفر افزایش دهد. این در حالی است که نیمه اول سال ۲۰۰۹ با رکود مالی خود سقوط ۵۵درصدی سهام شرکتش را برای او به همراه داشته است.
بزرگترین بازنده
با تمام اینها، اما گویا در میان ثروتمندترین مردان تکنولوژی دنیا بیل گیتس همچنان بزرگترین بازنده بوده است، چون ثروت خالصش از ۵۷میلیارد دلار در سال ۲۰۰۸ به ۵۰میلیارد دلار در سال ۲۰۰۹ رسیده است. بعد از او هم پاول آلن و استیو بالمر به ترتیب با از دست دادن ۵/۴ و ۷/۱میلیارد دلار بازندگان بزرگ بعدی این رقابت هستند.
ارسال نظر