مریم عسگری
با فراگیر شدن استفاده از لپ‌تاپ، آن هم به مدد قابلیت حمل آسان آن سازندگان این کالا هر روز کالایی با قابلیت و جدیدتر از قبل را روانه بازار می‌کنند تا کاربران این کالا بتوانند با سهولت بیشتری از این کالا استفاده کنند و به این ترتیب کاربران امور خود را با سرعت و سهولت بیشتری انجام دهند و همچنین در تمام شرایط بتوانند از رایانه همراه خود استفاده کنند.

شاید با توجه به این نیاز باشد که تولیدکنندگان لپ‌تاپ دست به تولید کالایی از تیر و طایفه لپ‌تاپ به نام TABLET PC زده‌اند تا کاربران بتوانند به راحتی، حتی هنگام راه رفتن آن را دست گرفته و اطلاعات مورد نیاز را کسب و آنها را تایپ کنند.
البته این کالا حدود دو سال زودتر از عرضه گسترده انواع مینی لپ‌تاپ به بازار عرضه شد، اما بنا به دلایلی در بازار داخلی اقبال بلندی نداشته و در نهایت برندهای عرضه‌کننده این کالا در حال حاضر در حد یکی دو برند است.
اما این به این معنی نیست که این کالا در سایر کشورها نیز بازار بی رونقی دارد، بلکه در سایر کشورها تنوع مدل‌ها برای این کالا زیاد است و هر روز مدلی جدیدتر وارد بازار می‌شود.
همین اواخر شرکت مایکروسافت مدل جدیدی از TABLET PC‌های خود را به بازار معرفی کرده است.
این کالا که COURIER نام دارد به دو صفحه نمایش تخت لمسی مجهز است و در طراحی آن از لپ‌تاپ‌های شرکت اپل الهام گرفته شده است. البته هنوز اطلاعات دقیقی در مورد قابلیت‌های این کالا که ظاهری شبیه کتابچه دارد، منتشر نشده است، اما طی ماه آینده می‌توانیم شاهد عرضه این کالا باشیم.
فعالان بازار معتقدند، یکی از دلایل عدم موفقیت این کالا در بازار داخلی این است که کاربران رایانه اطلاعات دقیقی در مورد این کالا و ویژگی‌ها و قابلیت‌های آن ندارند و تصور می‌کنند چون نام این کالا با لپ‌تاپ فرق می‌کند احتمالا قابلیت‌های لپ‌تاپ را هم ندارد. درست مانند اتفاقی که برای نت‌بوک‌ها افتاد. با این تفاوت که قیمت پایین نت‌بوک‌ها و عرضه این کالا توسط برندهای مختلف این کالا را تبدیل به یک کالای پرفروش کرد، اما در مورد TABLET PC این اتفاق نیفتاد و عرضه این کالا به طور محدود در بازار باعث شد این تصور که این کالا قابل اعتماد نیست، نزد برخی از مصرف‌کنندگان قوت گیرد.
TABLET PC چیست؟
Tablet PC در حقیقت یک کامپیوتر قابل حمل شبیه نوت‌بوک است که دارای یک نمایشگر لمسی معمولی یا هوشمند است که به کاربر این امکان را می‌دهد تا به راحتی حتی حین راه رفتن با آن کار کند. محسن بهنامی، ‌یکی از فعالان بازار در این باره می‌گوید، اصلی‌ترین تفاوت دستگاه‌های Tablet PC با لپ‌تاپ‌های مرسوم در قابلیت چرخش نمایشگر LCD است. به بیان دیگر هم می‌توان جهت نمایشگر را تغییر داد و در عین حال می‌توان آن را به طور کامل چرخاند و روی صفحه کلید قرار داد؛ به صورتی که صفحه نمایشگر به طرف بیرون باشد. تفاوت دوم در این است که پانل نمایشگر این دستگاه‌ها حساس به تماس است و می‌توان از تمامی ‌امکانات دستگاه بدون استفاده از صفحه کلید و تنها از طریق قلم کمکی یا حتی انگشتان دست استفاده کرد. این قابلیت در نوع خود مزیتی برای بسیاری از کاربران مانند پزشکان و برخی مدیران محسوب می‌شود. محمد صالحی، یکی دیگر از فعالان بازار درباره این کالا می‌گوید، نمونه‌های Slate یا لوحی که نوعی از TABLET PCهای فاقد کیبورد هستند از نمونه‌های معروف این کالا در بازار‌های جهانی هستند که امکان اتصال جداگانه کیبورد USB یا بلوتوث به آنها وجود دارد. به گفته وی، این نوع معمولا دارای نمایشگر از نوع ال‌سی‌دی با سایز بین ۴/۸ تا ۱/۱۴ اینچ هستند و در شغل‌های ایستاده مانند پزشکی، آموزش و ... بسیار کاربرد دارند.
Convertibles‌ها نیز نوع دیگری از Tablet PC‌ها هستند که بدنه اصلی دارای کیبورد و یک نمایشگر است. این نوع شباهت زیادی به لپ‌تاپ‌های پیشرفته دارد و اغلب بزرگ‌تر و سنگین‌تر از نوع Slate هستند. نمایشگر نیز از طریق یک مفصل به بدنه متصل است.
این مفصل به نمایشگر این امکان را می‌دهد که ۱۸۰ درجه حول محور خود بچرخد و بتواند به صورت برعکس روی بدنه و کیبورد قرار بگیرد در این حالت یک صفحه تخت قابل نوشتن ایجاد می‌شود. این قابلیت یک نقطه ضعف هم
برای این نوع کامپیوتر محسوب می‌شود زیرا این انواع در محل مفصل خود ضعیف هستند و به راحتی آسیب می‌بینند. البته مدل‌هایی با استحکام بالاتر در دسترس است.
این نوع از Tablet‌ها در حال حاضر مشهورترین نوع در میان دیگر انواع هستند به دلیل اینکه به افرادی که هنوز به استفاده از قلم یا دست برای کار با کامپیوتر عادت ندارند این امکان را می‌دهد تا بتوانند از کیبورد استفاده کنند.وی HYBRI را از نمونه‌ای دیگر این کالا معرفی کرد که خصوصیات Slateها و Convertible‌ها را با هم دارند. این نمونه دارای یک کیبورد است که قابلیت جدا شدن از دستگاه را دارد.
به گفته این فروشنده، در حال حاضر TABLET PC‌های Convertibles در بازار داخلی موجودند و سایر نمونه‌ها در بازار چندان حضور ندارند.
TABLET PC در ایران
اگرچه TABLET PC‌ها در بازار جهانی دارای تنوع نوع و برند زیادی هستند، اما در بازار داخلی تمامی‌سهم بازار دستگاه‌های Tablet PC در اختیار شرکت‌های HP و Fujitsu است با این تفاوت که HP از پردازنده‌های AMD Turion X2 و Fujitsu از محصولات Core 2 Solo و Core 2 Duo بهره می‌برند؛ البته معادیان یکی از عرضه‌کنندگان TABLET PC‌های HP در بازار داخلی در این باره می‌گوید، از بعد کیفی محصولات HP برتری دارند، اما اغلب مدل‌های ارائه شده توسط این شرکت گرمای بیشتری به نسبت محصولات Intel تولید می‌کنند.به گفته این فروشنده، در حال حاضر TABLET PC‌های HP در بازار حضور پررنگ‌تری دارند تا برند Fujitsu و علت هم قیمت مناسب و تنوع بیشتر مدل‌های این محصول است.
محسن بهنامی، ‌یکی دیگر از عرضه‌کنندگان این کالا نیز می‌گوید، تا حدود دو سه سال قبل برندهای DELL و TOSHIBA و ACER نمونه‌هایی از این کالا را به بازار عرضه می‌کردند، اما به دلیل عدم استقبال از این مدل‌ها دیگر TABLET PC‌های این برند به بازار عرضه نشدند. به گفته وی، در حال حاضر TABLET PC‌های HP با سری TX۲ در بازار داخلی موجودند که این نمونه‌ها دارای صفحه لمسی هوشمند یا همان TOUCH SMART هستند و مانند لپ‌تاپ‌های اپل یا گوشی‌های آیفون قابلیت زوم روی صفحه را دارند.
وی افزود، سابق بر این مدل‌های دیگری از این TABLET PC‌ها در بازار موجود بود که عنوان سری آن TX1 بود که این نمونه‌ها تنها به صفحه معمولی مجهز بودند. وی مدل‌های 1250اTX2-او 1125اTX2- و 1105اTX2- را از TABLET PC‌های جدید سری TX2 خانواده HP معرفی کرد که قیمتی بین یک‌میلیون و 100هزار تا یک‌میلیون و 300‌هزار تومان دارند در این میان مدل
۱۲۵۰ اTX۲- از باقابلیت‌ترین‌های این برند در بازار است که به پردازنده ۲اGHZ AMD TURION Xا۳/۲، رم چهار گیگابایتی و ‌هارددیسکی با ظرفیت ۵۰۰ گیگابایت مجهز است.
صفحه نمایش این کالا نیز 1/12اینچ است. بهنامی‌ افزود،
TABLET PC‌های HP با دو باتری در خاورمیانه عرضه می‌شوند و علت هم اختلاف ولتاژ برق بین کشورهای خاورمیانه و سایر کشورهاست. نیک‌دل، یکی از مسوولان فروش شرکت نیچ لند، عرضه‌کننده لپ‌تاپ‌های FUJITSU نیز در مورد
TABLET PC‌های این برند می‌گوید، در حال حاضر از این برند تنها یک نمونه TABLET PC در بازار داخلی وجود دارد که با مدل T5010 در بازار شناخته می‌شود.
وی افزود، این کالا که به پردازنده CORE ۲ DUO۲/۶ GHZ، رم سه گیگابایتی و ‌هارددیسکی با ظرفیت ۳۲۰ گیگابایت مجهز است با قیمت دو‌میلیون و ۳۵۰‌هزار تومان به فروش می‌رسد و صفحه نمایش آن نیز ۳/۱۳اینچ است.
وی علت قیمت بالای این کالا را تجهیز به پردازنده قوی، وب‌کم و ... عنوان کرد و گفت سایر TABLET PC‌های موجود در بازار داخلی امکانات فنی ضعیفی دارند.
مرجوعی‌ها در ایران
اگر برای خرید TABLET PC مراجعه کردید و مشاهده کردید که گارانتی آن 90 روزه است، زیاد تعجب نکنید. زیرا این کالاها در واقع نمونه‌های REFUR BISHED (کالاهای دارای نقص که مشکل آنها رفع شده و با قیمت پایین به فروش می‌رسند) هستند که وارد بازار داخلی شده‌اند.
به گفته محمد ساعدی یکی از فعالان بازار به دلیل استقبال کم از این کالا در کشور، برخی شرکت‌های تولیدکننده نمونه‌های REFUR BISHED را با قیمت پایین به واردکنندگان ایرانی می‌فروشند و پس از تعمیر یک گارانتی ۹۰ روزه نیز برای آن در نظر می‌گیرند.
البته بهنامی، ‌یکی دیگر از فعالان بازار می‌گوید، نمونه‌های جدید مانند سری TX2 با گارانتی یک یا حتی دو ساله به فروش می‌رسند، ولی نمونه‌های قدیمی ‌که شامل سری TX1 می‌شود با گارانتی 90 روزه به فروش می‌رسند.
معایب TABLET PC
تا اینجا از مزایای این کالا برایتان گفتیم که باعث شده این کالا مورد استقبال استادان دانشگاه، خبرنگاران، پزشکان و افرادی که با شغل‌های سرپایی در ارتباطند، قرار گیرد. اما بهتر است به برخی از معایب این کالا نیز اشاره‌ای داشته باشیم. مسعود رونقی یکی از کاربران این کالا می‌گوید، یکی از بزرگترین مشکلاتی که با این کالا دارم این است که کیفیت LCD این کالا به دلیل گاردی که روی صفحه نمایش آن قرار دارد پایین است و تصاویر و متون تاریک به نظر می‌آیند.
صابری یکی از عرضه‌کنندگان این کالا نیز در این باره می‌گوید، یکی از مشکلاتی که ممکن است برخی از کاربران این کالا با آن مواجه شوند این است که صفحه را بر خلاف جهتی که باید بچرخانند می‌چرخانند و به این ترتیب TABLET PC آنها دچار مشکل می‌شود.
به گفته وی، برخی از افراد نیز از قطع شدن رابط اتصال‌دهنده میان صفحه نمایش و بدنه گله‌مندند که این مشکل مربوط به جهت چرخش است و اگر با TABLET PC کمی‌مهربان باشید این اتفاق نمی‌افتد.