بازار دیجیتال- براساس اظهارات مسوولان شورای عالی اطلاع رسانی نرم‌افزار فیلترینگ از اول مهرماه توسط این مرکز به صورت رایگان در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد. با نهایی شدن فاز اجرایی تولید نرم‌افزار فیلترینگ خانگی، اشکال‌گیری پایانی این محصول در حال انجام است و در آغاز سال تحصیلی جدید در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد. آنچه که در راه‌اندازی این سیستم فیلترینگ جالب و تعجب‌آور به نظر می‌رسد هزینه ۸۰ میلیون تومانی برای راه‌اندازی این سیستم است و شاید این سوال را به وجود آورد که با توجه به اینکه در حال حاضر سیستم محدودکننده مخابرات در حال اجرا است، دیگر چه نیازی به اجرای سیستم فیلترینگ خانگی وجود دارد و چرا باید برای محدود کردن سایت‌ها تا این میزان هزینه کرد؟ برای پاسخ به این سوال و اطلاعات بیشتر از این سیستم، گفت‌وگوی کوتاهی با بهروز مینایی، معاون فنی دبیرخانه شورای‌عالی اطلاع رسانی انجام داده‌ایم که می‌خوانید:

با توجه به سیستم فیلترینگ مخابرات که بیشتر سایت‌ها را فیلتر کرده است، دیگر چه نیازی به فیلترینگ خانگی وجود دارد؟

ما هیچ کار موازی نمی‌کنیم. در این زمینه دو بحث وجود دارد؛ یک بحث فنی و یک بحث نهادی. در بحث فنی فیلترینگ مخابرات روی آدرس کار می‌کند نه محتوا، یعنی فیلترینگ مخابرات URL فیلتر است نه CONTNT فیلتر. بنابراین نرم‌افزاری که ما ارائه کردیم روی بحث محتوا کار می‌کند. به عنوان مثال اگر عکسی در صفحه نمایش ظاهر شود که مناسب نباشد این سیستم آن را فیلتر می‌کند. دلیل اینکه مخابرات نمی‌تواند چنین سیستمی را پیاده کند این است که سیستم پردازشی قوی ندارد و نمی‌تواند تک‌تک آن‌چه را که از اینترنت پخش می‌شود، کنترل کند و در نهایت این شرکت تنها روی متن نظارت دارد.

یعنی مخابرات به هیچ وجه امکان فیلتر کردن تصاویر را ندارد؟

خیر. مخابرات در زمینه اینترنت چنین امکانی را ندارد، اما در زمینه MMS نرم‌افزاری را از نوکیا خریداری کرده‌اند که امکان فیلتر عکس‌های نامناسب را می‌دهد.

پس نرم‌افزار فیلترینگ خانگی روی عکس‌ها کار می‌کند؟

بله، کار نرم‌افزار ما بررسی روی تصاویر است و کاری به آدرس‌ها ندارد؛ چرا که مخابرات این کار را انجام می‌دهد. بنابراین این دو سیستم از نظر تکنولوژی هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند.

به نظر شما اجرای دو نوع سیستم فیلترینگ در کشور باعث محدود شدن بیش از حد کاربران نمی‌شود؟

به هیچ وجه، چرا که فیلترینگ مخابرات اجباری است، اما استفاده از فیلترینگ خانگی اختیاری است. در واقع این نرم‌افزار را خانواده‌ها به اختیار خودشان دانلود و روی کامپیوتر فرزندانشان نصب می‌کنند. اصلا این نرم افزار یک نرم افزار فیلترینگ نیست بلکه یک نوع PARENTAL CONTROL است که برای فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر در بین کاربران مورد استفاده قرار خواهد گرفت. فیلتر یا سانسور چیزی است که از طرف حاکمیت اعمال می‌شود و کاربران هیچ اختیاری ندارند و این در حالی است که وقتی خانواده به اختیار خود از این نرم‌افزار استفاده می‌کنند دیگر نمی‌توان نام فیلتر را روی آن گذاشت.

با توجه به هزینه بالا برای ساخت این نرم‌افزار و اینکه استفاده از آن اختیاری است، آیا خانواده‌ها تمایلی به استفاده از این نرم‌افزار را خواهند داشت؟

بله صد در صد، چرا که بسیاری از خانواده‌ها نگران امنیت و سلامت فرزندان خود در محیط وب هستند و ما این نگرانی را با برخوردهایی که با خانواده‌ها داشتیم درک کرده‌ایم. در واقع آنها نسبت به تکنولوژی آگاهی ندارند ولی نسبت به آن یک ترس خاصی احساس می‌کنند، بنابراین با ارائه این سیستم قطعا خانواده‌ها از آن استقبال خواهند کرد.

اما در سیستم ویندوز گزینه‌ای به نام PARENTAL CONTROL وجود دارد که به نوعی کار همین نرم‌افزار شما را انجام می‌دهد.

فیلتری که در سیستم ویندوز وجود دارد، فیلتر را بر اساس محتوای عکس انجام نمی‌دهد و آنقدر کامل نیست و روی خیلی از چیزها حساس نیست.