تکنولوژی آینده، راهها را هموار میکند
GPS های هوشمند
آینده با تمام پیچیدگیها و ندانستههایش در راه است و شاید بهترین راه برای همراهی با آن آمادگی در برابر اتفاقات پیش رو است.
ندا لهردی
آینده با تمام پیچیدگیها و ندانستههایش در راه است و شاید بهترین راه برای همراهی با آن آمادگی در برابر اتفاقات پیش رو است. با این اوصاف است که پیشبینیهای مختلف از رویدادهای پیش رو ما را به ابداع ابزارهای متفاوت برای مواجه شدن با آینده سوق میدهد. درست همین جا است که تکنولوژی به کمک میآید و میتواند راه آینده را برای طرفدارانش هموار کند.
در واقع به این ترتیب است که به عنوان مثال سالها پیش پیدا کردن مسیر مناسب کاری نسبتا سخت به نظر میرسید و حالا این روزها دیگر در کشورهای نه چندان پیشرفته هم وسایل نقلیه عمومی به دستگاههای مکانیاب مجهز شدهاند؛ دستگاههایی که امکانات مختلفی را برای رانندگی راحت، امنتر و البته بهتر در اختیار کاربرانش قرار میدهد.
با این همه اما گویا شبکه راهها در آینده پیچیدهتر از آن است که این دستگاههای مکانیاب فعلی بتوانند به کمک ما بیایند.
با این اوصاف است که دسترسی به نقشههایی به روز با جزئیات بیشتر و مرتبط از طرفی و البته دستگاههای مکانیاب و راهبری پیشرفته با امکانات بهتر از طرف دیگر تنها راه حل عملی برای امنیت و آرامش بیشتر در روزهای پیش رو هستند.
نقشههای دیجیتالی برای دنیای دیجیتالی
در حالی که این روزها استفاده از کاربردهای مختلف تکنولوژی در سطح جهان به تدریج افزایش پیدا میکند و فناوری اطلاعات هر روز یکی از گرههای زندگی امروزی را باز میکند، انتظار میرود در روزهای آینده تکنولوژی در روزمرگیها حضور پر رنگتری داشته باشد. حتی برای پیدا کردن راهها هم باید دیگر به نقشههای دیجیتالی پناه برد. با درک همین نیازها است که موسسات و شرکتهای مختلفی برای طراحی و تولید نقشههای دیجیتالی با جزئیات بیشتر فعالیت میکنند.
با این اوصاف تعجب نکنید اگر این روزها به خیابان رفتید و با فردی مواجه شدید که با استفاده از دوربین عکاسی دیجیتالی نصب شده روی سقف اتومبیلش در حال عکاسی از خیابانها و فضای اطراف آنها است، در حالی که روی نیمکت کنار پیادهرو در حال وارد کردن اطلاعات به صورت تصویری یا صوتی در کامپیوتر است!
بهتر است بدانید که اگر با چنین موردی مواجه شدید، باید منتظر ورود یک نقشه دیجیتالی کامل با جزئیات فراوان باشید. در واقع چنین افرادی این روزها به عنوان جغرافی دانان دیجیتالی شناخته میشوند که با شرکتهای فعال در حوزه نقشههای دیجیتالی همکاری میکنند و با سفربه شهرها و کشورهای مختلف به جمعآوری تصاویر و اطلاعات مربوط به آنها میپردازند تا از طریق کامپیوتر شخصی خود آنها را به سرور اصلی شرکتشان ارسال کنند و در نهایت این اطلاعات در غالب یک نقشه دیجیتالی در اختیار شهروندان قرار بگیرد.
این روزها شرکتهای معتبری مانند NAVTEQ، Tele Atlas و البته Microsoft برای طراحی نقشههای جدید معمولا به منابع مورد اعتمادی مانند دولتهای محلی و سازمانهای نقشه برداری مراجعه میکنند. این اطلاعات وقتی با تصاویر هوایی و ماهوارهای تلفیق میشوند، نقشهای جامع را در اختیار افراد قرار میدهند. با تمام اینها اما وقتی چنین منابعی در دسترس نباشند، روند جمعآوری اطلاعات طبیعتا سختتر شده و هزینه بیشتری را هم در بر خواهند داشت. برای این کار شرکتهای مختلف راههای متفاوتی را در پیش میگیرند؛ ممکن است برای تولید نقشههای دیجیتالی برای کشورهای پیشرفته از ابزارهای پیشرفته مانند مثال بالا استفاده شود و در مقابل ممکن است یک جغرافیدان در کشوری مانند هندوستان از خودکار و کاغذی ساده برای ثبت و ارسال اطلاعات استفاده کند.
با این حال اما ممکن است؛ خیلی از اوقات بعضی شرکتها مانند Tele Atlas، اطلاعات مورد نیازشان برای طراحی نقشههای دیجیتالی را از طریق کاربران و افراد معمولی به دست بیاورند تا به این ترتیب زمان و هزینه کمتری برای این کار صرف کنند.
در الگوهای بزرگ و معتبرتر مانند سرویس Google Map جمعآوری اطلاعات به همکاریهای بیشتر نیاز دارد.
برای مثال Google برای ایجاد نقشههای دیجیتالی و ماهوارهای خودش اطلاعات را از شرکتهای داوطلب برای همکاری در این زمینه میگیرد.
شرکت نیجریهای Tim Akinbo یکی از همین شرکتها است که برای جمعآوری اطلاعات مربوط به شهرهای مختلف این کشور با Google همکاری میکند.
اطلاعات جمعآوری شده برای طراحی نقشههای دیجیتالی آینده، انواع مختلفی هم دارند که بر اساس نوع نیاز کاربران در مناطق مختلف دنیا با یکدیگر متفاوتند. به عنوان مثال در کشورهای پیشرفته غربی معمولا رانندگان و افراد مختلف به اطلاعات مورد علاقهشان درباره مکانهای تفریحی یا خدماتی تمایل دارند. در حالی که کاربران در کشورهای در حال توسعه بیشتر به دنبال اطلاعات کاربردی و ضروریتر هستند. با این همه بعضی اطلاعات مانند اطلاعات مربوط به ایستگاههای اتوبوس، نزدیکترین فروشگاه یا ایستگاههای قطار شهری برای هر دو این افراد مورد تقاضا هستند.
نقشههای دیجیتالی همانطور که ذات تکنولوژی در به روز و تازه بودن آن است، معمولا با فاصلههای زمانی کم به روز میشوند و آخرین تغییرات را در خودشان جا میدهند.
نسل آینده دستگاههای مکانیاب
نقشههای دیجیتالی قطعا به تنهایی نمیتوانند پاسخگوی نیازهای آینده باشند و برای این کار نیاز به ابزارهای پیشرفته دیگری هم دارند. به عقیده کارشناسان نسل آینده دستگاههای راهبری و مکانیاب بهترین ابزارهای تکنولوژی برای همراهی با نقشههای دیجیتال هستند.
مهمترین تفاوت و ویژگی این دستگاهها در واقع سازگار بودن آنها با نیاز کاربران و کاربری ساده و راحت آنها است. تا جایی که میتوانند هر کاربر را بر اساس اولویتهای خودش راهنمایی کنند؛ درست برخلاف این روزها که ممکن است خود کاربر راه بهتر و کم ترافیکتری را نسبت به آنچه دستگاه مکانیابش پیشنهاد میدهد، پیدا کند، هر چند اطلاعات این دستگاهها درباره شبکه راهها ممکن است از اطلاعات شخصی کاربر کاملتر باشد، اما گاهی ممکن است خود کاربر بر اساس اولویتهایش انتخابهای بهتری برای خودش پیدا کند.
در واقع دستگاههای مکانیابی که این روزها مورد استفاده قرار میگیرند معمولا همان راههای اصلی را پیشنهاد میدهند، در حالی که ممکن است خود کاربر راه میانبر کم ترافیک و سریعتری را بشناسد که در نقشه موجود در آن دستگاه وجود نداشته باشد.
در مقابل تمام اینها اما میتوانید امیدوار باشید که دستگاههای مکانیاب ماهوارهای آینده، امکان شخصیسازی را به کاربرانش داده و درست به همین دلیل هم کار با آن برای کاربران سادهتر به نظر میرسد. با این اوصاف هر کاربر میتواند مسیرهای مورد علاقهاش را در این دستگاه ثبت کرده و در واقع دستگاه را بر اساس سلیقه خودش تنظیم کند.
این در حالی است که نسل آینده دستگاههای مکانیاب حتی صرفه اقتصادی کاربرانشان را هم در نظر میگیرند تا جایی که میتوانند با پیشنهاد دادن مسیرهای خاص به کاهش مصرف سوخت کمک کرده و یا مسیرهایی را توصیه کنند که با شیوه رانندگی هر کاربر سازگار بوده و بر اساس آن صرفه بیشتری از نظر زمان و مصرف سوخت داشته باشند.
علاوهبر اینها دسترسی به اطلاعات لحظه به لحظه ترافیک هم امکان متفاوت دیگری از این دستگاهها است. این اطلاعات میتوانند از یک سیگنال رادیویی خاص یا ارتباطات بیسیم دیگری مانند گوشیهای موبایل بدست بیایند. جالب است بدانید که دستگاههای مکانیاب آینده اطلاعات مربوط به ترافیک را به وسیله منابعی مانند سنسورهای ترافیکی چراغهای راهنمایی، کنترل گوشیهای موبایل مورد استفاده در آن قسمت مورد نظر و حتی حجم اطلاعات منتقل شده از طریق این دستگاههای بیسیم بهدست میآورند، البته ممکن است برای دسترسی به اطلاعات لحظه به لحظه ترافیک لازم باشد هر کاربر مبلغ مشخصی را به شرکت یا اپراتور مورد قراردادش بپردازد.
با این همه اما حتی کاربران دستگاههای مکانیاب آینده میتوانند امیدوار باشند که با استفاده از آنها رانندگی امنتری را هم تجربه خواهند کرد، چون این دستگاهها میتوانند با محاسبه متوسط سرعت در ساعات مختلف در هر مسیر امنترین مسیر را بر اساس ساعت مشخصی از روز به کاربرانشان توصیه کنند.
این قابلیتها اما تنها بخشی از آن چیزی است که تکنولوژی در آینده برای هموار کردن مسیر پیش روی ما در اختیارمان قرار میدهد.
برگرفته از اکونومیست
ارسال نظر