با افزایش تقاضا برای لپتاپهای ارزانقیمت اتفاق افتاد
رتبهبندی وارونه در بازار لپتاپ
عکس: نگار متیننیا
تا حدود ده سال پیش، بازار کامپیوتر شامل برندهای محدودی بود و مصرفکنندگان ناچار بودند از میان همین برندها کالای خود را انتخاب کنند و قدرت انتخاب کمیداشتند.
عکس: نگار متیننیا
تا حدود ده سال پیش، بازار کامپیوتر شامل برندهای محدودی بود و مصرفکنندگان ناچار بودند از میان همین برندها کالای خود را انتخاب کنند و قدرت انتخاب کمیداشتند.
اما طی سالهای اخیر بازار کامپیوتر، مملو از برندهای متنوعی شده است که هر کدام سهمیاز فروش بازار را به خود اختصاص دادهاند و قدرت انتخاب مصرفکنندگان نیز در حد قابل توجهی افزایش یافته است.
البته رقابت شدیدی نیز بین برندها چه در بازار داخلی و چه در بازار جهانی صورت گرفته و کمپانیهای تولیدکننده درصدد هستند تا با توجه به خواستههای مصرفکنندگان و عرضه کالاهای مطابق با نیاز مصرفکنندگان سهم بیشتری از بازار را آن هم در شرایطی که بازار در دوران رکود به سر میبرد به خود اختصاص دهند. فعالان بازار میگویند، قیمت مناسب، خدمات پس از فروش گسترده و تبلیغاتی که برای برندها میشود عامل مهمیدر افزایش سهم برندها از فروش بازار است.
البته پرفروش بودن یک برند در بازاری با این تنوع بالای برند به عوامل دیگری چون قدرتمند ظاهر شدن یک برند، کیفیت بالا، عرضه سریع کالاهایی که به تکنولوژی روز مجهزند و... نیز بستگی دارد. ضمن اینکه طی ماههای اخیر بر میزان تقاضا برای برندهای ارزان قیمت تا حدود زیادی افزوده شده است.
اما به صورت کلی این قیمت مناسب، در کنار کیفیت مطلوب و خدمات پس از فروش گسترده است که توجه مصرفکنندگان را به یک برند جلب میکند.
بگذریم از اینکه در شرایط فعلی بازار، تقاضا برای لپتاپهای ارزان قیمت افزایش یافته است و این موضوع باعث شده است رتبهبندی لپتاپ به لحاظ فروش در بازار تا حدود زیادی دستخوش تغییر و تحول شود.
شاید این موضوع نزد برخی از مصرفکنندگان اهمیت زیادی نداشته باشد، ولی برای شرکتهای تولید و عرضهکننده اینکه در چه رتبهای باشند اهمیت زیادی دارد.
فعالان بازار معتقدند پرفروش معرفی شدن یک برند تنها در بردارنده سود بیشتر برای شرکت عرضهکننده نیست بلکه اعتبار و همچنین سرنوشت یک برند نیز به این موضوع بستگی دارد.
معیارهای رتبهبندی غیرمنصفانه برندها در بازار لپتاپ
تا همین یک سال پیش برندهای DELL،SONY، TOSHIBA،HP به عنوان رکوردداران فروش در بازار لپتاپ شناخته میشدند.
اما این اواخر با توجه به رکود حاکم بر بازار و کاهش تقاضا برای لپتاپهای گران قیمت و در پی آن افزایش عرضه مینیلپتاپها و لپتاپهای ارزانقیمت به بازار، رتبهبندی برندهای لپتاپ تغییر کرده و بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط روزنامه دنیای اقتصاد، از فعالان بازار، در حال حاضر ایسر برند اول در بازار است.
البته بر اساس بررسیهای انجام شده، ایسر در عرضه لپتاپهای ارزانقیمت پرفروش است و برندهایی چون DELL وsony همچنان چه از لحاظ عرضه تکنولوژیهای جدید و چه از لحاظ خدمات پس از فروش حرف اول را در بازار داخلی میزنند.
به هر حال اکثر فعالان بازار با اشاره به افزایش تقاضا برای لپتاپهای ارزانقیمت در بازار داخلی میگویند: طی ماههای گذشته لپتاپ و مینیلپتاپهای ارزان قیمت ایسر فروش خوبی داشتند و این تازه در شرایطی است که بازار در دوران رکود به سر میبرد و در صورت پایان یافتن دوران رکود قطعا بازار لپتاپهای این برند به ویژه مینیلپتاپهای آن گرمتر میشود.
اما نکتهای که اینجا است این است که بین برندهای مختلف رقابت شدیدی برای عرضه مینیلپتاپهای ارزانقیمت به وجود آمده است و ممکن است با گذشت زمان دوباره شاهد دگرگونی در رتبهبندی لپتاپهای ارزانقیمت باشیم.
سلیمانی، مسوول فروشگاه مگانت در این زمینه میگوید: درست است که طی ماههای اخیر برندهای مختلفی حتی سونی به ارائه مینیلپتاپهای ارزان قیمت پرداختهاند، اما ایسر سابقه بیشتری در این زمینه دارد و به نظر میرسد افزایش تقاضا برای لپتاپهای این برند نه تنها برای قیمت پایین لپتاپهای این برند است؛ بلکه سابقه این شرکت در تولید مینیلپتاپ دلیل مهمینزد مصرفکنندگان است.
وی افزود: خدمات پس از فروش برای مینیلپتاپ و لپتاپهای ارزان قیمت ایسر نیز نقش مهمی در افزایش تقاضا برای لپتاپهای این برند دارد.
مرعشی یکی از عرضهکنندگان مینیلپتاپ و لپتاپهای ایسوس نیز با اشاره به عرضه گسترده لپتاپ و مینیلپتاپهای این برند به بازار داخلی میگوید: ایسوس یک برند باسابقه در بازار است ما به آینده این برند امیدواریم و پیشبینی میکنیم با بهبود شرایط بازار، خواست مصرفکنندگان نیز سمت و سوی بهتر و عاقلانهتری بگیرد. به گفته وی، در هیچ جای دنیا فروش بالا بر اساس قیمت پایین به معنی پرفروش بودن کالا به معنی واقعی نیست و رتبهبندی برای برندهای پرفروش باید بر اساس تمامی فاکتورهایی که برای انتخاب لپتاپ باید مدنظر قرار گیرد، انجام شود.
ابطحی یک کارشناس بازار نیز معتقد است، اگرچه لپتاپهای ارزانقیمت در بازار متقاضیان زیادی دارند و ایسر در حال حاضر فروش خوبی در بازار دارد، ولی منصفانه نیست رتبهبندی برای برندهای مختلف لپتاپ را تنها بر اساس قیمت انجام دهیم و فاکتورهایی چون کیفیت را در نظر نگیریم.
به گفته وی، اگر بخواهیم از لحاظ کیفیت کالا، خدمات پس از فروش و... لپتاپها را رتبهبندی کنیم، باید بگوییم DELL،SONY و HP همچنان در رتبههای نخست بازار ایستاده اند.
رتبهبندی پلهای
از آنجا که امروزه قیمت فاکتور مهمی نزد مصرفکنندگان است، ما نخست لپتاپها را بر اساس قیمت رتبهبندی میکنیم.
بهنامی، یک کارشناس بازار لپتاپ، لپتاپها را به سه گروه تقسیم کرده است که شامل لپتاپهایی با قیمت زیر 700هزار تومان، لپتاپهایی با قیمت زیر یکمیلیون تومان و لپتاپهایی با قیمت بالای یکمیلیون تومان است.
به گفته وی، در زمینه لپتاپهایی با قیمت زیر ۷۰۰هزار تومان برند ACER با عرضه لپتاپهای ارزان قیمت و مینیلپتاپهای جدید رکورددار است. پس از ACER نیز برند DELL در رتبه دوم ایستاده است و پس از آن IBM LENOVO.
لپتاپهای HP نیز در رتبه چهارم لپتاپهایی با قیمت پایینتر از 700هزار تومان ایستاده اند.
به گفته این کارشناس بازار، در بازار لپتاپهایی با قیمت پایینتر از یکمیلیون تومان نیز، DELL،SONY،HP،IBM LENOVO و ACER در مقامهای اول تا پنجم ایستادهاند.
همچنین در زمینه لپتاپهایی با قیمت بالای یکمیلیون تومان برندهای SONY، HP، DELL و سری THINK PAD از برند IBM LENOVO در رتبههای اول تا چهارم ایستادهاند.
صارمی یکی از عرضهکنندگان لپتاپهای اپل نیز در این زمینه میگوید: با توجه به کاهش قیمت لپتاپهای این برند طی ماه گذشته گفت: اپل هیچ گاه ادعایی در رابطه با پرفروش بودن در بازار نداشته؛ چرا که لپتاپهای این برند متقاضیان خاص خود را دارند و به همین دلیل در رتبهبندیهای قیمتی در بازار داخلی جایگاهی ندارد.
صاحب زمانی یکی دیگر از فعالان بازار میگوید: در حال حاضر و با توجه به شرایط بازار، رتبهبندی بر اساس قیمت منصفانهترین نوع است و با این روش مصرفکنندگان نیز میتوانند با توجه به بودجهای که برای خرید لپتاپ در نظر میگیرند دست به انتخاب بزنند.
برندهای کمرنگ
توشیبا تا قبل از این در بازار لپتاپ یک برند پرفروش بود و متقاضیان زیادی داشت. تا همین چند ماه پیش سری portage از لپتاپهای توشیبا مخاطبان زیادی داشت.
اما فعالان بازار ادعا میکنند طی ماههای اخیر نه تنها تقاضا برای لپتاپهای این برند در حد قابل توجهی کاهش یافته است؛ بلکه میزان عرضه لپتاپهای این برند در بازار نیز در حد قابل توجهی کاهش یافته است.
ملکی یکی از فعالان بازار میگوید: طی ماههای اخیر این اتفاق برای بسیاری از برندها مانند msi،suzuki و.... افتاده است و این برندها در بازار عرضه کمی دارند.
بهنامی یک کارشناس بازار در این رابطه میگوید: کمپانی توشیبا با توجه به کاهش شدید تقاضا برای لپتاپهایش خط تولید لپتاپهایش را محدود کرده و روی هاردهایش تمرکز کرده است.
این در حالی است که محمدلو یکی از عرضهکنندگان لپتاپهای این برند در این باره میگوید: این شایعه در مورد کاهش عرضه و همچنین کاهش تقاضا برای لپتاپهای توشیبا صحت ندارد واگر به سایت شرکت توشیبا مراجعه کنید شاهد عرضه مدلهای جدید این برند خواهید بود.
ارسال نظر