بازار دیجیتال- حمل کالاهای دیجیتالی و تجهیزات رایانه‌ای با وسایل نه چندان امن مانند موتور یکی از مشکلاتی است که بسیاری از مصرف‌کنندگان با آن مواجه هستند و نسبت به آن گله‌مندند. حتی فروشندگان نیز بابت این موضوع و انتقال این کالاها از گمرک یا انبار به فروشگاه‌ها گله‌مندند و می‌گویند به دلیل عدم استفاده از وسایل نقلیه امن هنگام انتقال کالاها بخشی از کالا دچار آسیب می‌شوند.

اینکه آیا ماشین‌آلات مناسب حمل و نقل این کالاها موجود است یا خیر بماند. اما موضوعی که مصرف‌کنندگان نسبت به آن گله‌مندند این است که گاه فروشندگان بابت آسیبی که هنگام انتقال کالا به آن وارد می‌شود مسوولیتی تقبل نکرده و در نهایت این موضوع به ضرر مصرف‌کننده تمام می‌شود. در این رابطه گفت‌وگویی با سلیمانی یکی از فعالان بازار کامپیوتر داشتیم که می‌خوانید:

برخی از مصرف‌کنندگان به این موضوع که هنگام انتقال کالا، آن دچار آسیب می‌شود و فروشنده مسوولیتی در این باره تقبل نمی‌کند گله‌مندند، آیا کالایی که با گارانتی به فروش می‌رسد و دچار چنین مشکلی می‌شود مسوولیتش به عهده فروشنده نیست؟

اگر کالا با گارانتی به فروش برسد و تسویه حساب کرده باشد و کالا با مسوولیت خودش ارسال شود مسوولیت آسیب دیدن آن با فروشنده نیست.

اما اگر فروشنده خود مسوولیت انتقال کالا را به عهده بگیرد صد درصد باید بابت آن پاسخگو باشد.

از طرفی برخی کالاها بدون گارانتی به فروش می‌رسند و مصرف‌کننده خود با حمل اشتباه آن باعث آسیب دیدن آن می‌شود. در این صورت فروشنده چه مسوولیتی می‌تواند داشته باشد؟ شما به عنوان یک فروشنده بابت وجود یک سیستم حمل و نقل امن کالا چه بابت انتقال کالا از انبار به فروشگاه و چه بابت انتقال آن از فروشگاه به مقصد مصرف‌کننده احساس نیاز نمی‌کنید؟

باید چنین سیستمی‌وجود داشته باشد. ما قبول داریم که چنین سیستم توزیع امنی در بازار ما وجود ندارد، ولی چاره‌ای نداریم.

مصرف‌کننده هم ناچار است یا خود کالا را حمل کند یا اینکه انتقال کالا را به فروشنده بسپارد که اکثرا این اتفاق نمی‌افتد و خود مصرف‌کننده کالا را می‌برد. از طرفی فروشنده‌ها نیز معمولا ارسال کالا را به دلیل مشکلات بعدی آن تقبل نمی‌کنند.