معاون ارشد گوگل از موفقیتهای این شرکت در شرایط بحران میگوید
همه رقبا برای ما جدی هستند
در حالی که بحران اقتصادی فراگیر در جهان هر روز به تعداد قربانیان شرکتها و بنگاههای اقتصادی بزرگ و کوچک اضافه میکند، شرکتهایی معدودی هستند که با این وجود سعی دارند خود را در وضعیت بهتری قرار دهند.
ندا لهردی
در حالی که بحران اقتصادی فراگیر در جهان هر روز به تعداد قربانیان شرکتها و بنگاههای اقتصادی بزرگ و کوچک اضافه میکند، شرکتهایی معدودی هستند که با این وجود سعی دارند خود را در وضعیت بهتری قرار دهند. غول جستوجوی اینترنتی دنیا انگار در این مورد هم اول است. گوگل این روزها با اعلام آخرین نتایج در فصل دوم امسال ثابت کرده است که این سیاستگذاریهای مناسب توانسته آنها را تا اندازهای از شرایط بحرانی دور کند. درست به همین دلیل هم هست که هفته گذشته گوگل اعلام کرد که درآمد خالص این شرکت تا پایان فصل دوم سال ۲۰۰۹ با رشد ۳درصدی نسبت به همین زمان در سال گذشته همراه بوده است. این رقم اگرچه چندان هم قابل توجه نیست، اما به عقیده کارشناسان همین رشد کم هم در برابر رشد منفی شرکتهای دیگر امیدوارکننده است. همین آمار اخیر، در واقع بهانهای شد برای مجله معتبر Forbes تا با یکی از مدیران با سابقه گوگل درباره برنامههای این شرکت در شرایط بحران صحبت کرده و دلیل باقی ماندن گوگل در حالت ثبات رو به رشد را در چنین وضعیتی جویا شود.
«ماریسا مایر» معاون گوگل اولین مهندس زنی که در این شرکت استخدام شد و جزو اولین مدیران این شرکت هم هست، درباره رقابت گوگل با شرکتهای دیگر و البته باقی ماندن آنها در شرایط مناسب در رکود اقتصادی فعلی توضیحاتی داده است که آن را در زیر میخوانیم.
بیایید بحث را با رقابت جدی گوگل در صنعت تکنولوژی از اینترنت گرفته تا تبلیغات آنلاین شروع کنیم. به نظر شما بیشترین تاثیرات گوگل روی اقتصاد و تجارت تکنولوژی چیست؟
حجم زیادی از اطلاعات هر روز روی اینترنت قرار میگیرد که میتواند کاربران را گیج کند. گوگل با دستهبندی این اطلاعات و ایجاد امکان جستوجو در آنها توانسته کمک بزرگی به کاربران بکند. از طرفی گوگل از طریق امکاناتی مانند ADWords میتواند، امکان خرید و فروش راحت و مطمئن را در فضای اینترنت ایجاد کند. در واقع ما به خاطر ایجاد بازارهای مختلف آنلاین و ایجاد امکان خرید و فروش آنلاین راحتتر برای کاربران به خودمان افتخار میکنیم. علاوه بر این، ما همچنان به خاطر کمک به کاربران برای دسترسی سریع به اطلاعات مورد نیاز آنها خوشحالیم.
مدل کسب درآمد گوگل همیشه به خصوص در این روزها که با بحران اقتصادی مواجهیم، برای اغلب شرکتهای رقیب و حتی افراد علاقهمند جالب بوده است. همه ما میدانیم که تبلیغات آنلاین سهم زیادی در رشد درآمد و سود این شرکت داشته و موفقیتهای بسیاری را برای آن به همراه داشته است. در چه زمانی و چطور اهمیت تبلیغات برای مدیران گوگل روشن شد؟
من از همان زمانی که در گوگل به عنوان دهمین مدیر این شرکت استخدام شدم، تمرکز روی تبلیغات به عنوان مهمترین اصول کارم معرفی شد. زمانی که برای اولین بار با «لری پیج» و
«سرگی براون» موسسان گوگل درباره تبلیغات صحبت کردم، آنها تاکید کردند که «این درست همان چیزی است که ما همیشه به آن فکر میکردیم. هر موتور جستوجو باید روی تبلیغات تمرکز کند، چون به عقیده ما هر آگهی میتواند یک نتیجه جستوجوی خوب باشد. در حقیقت نتایج جستوجو و آگهیهای آنلاین میتوانند یکدیگر را به خوبی تعریف کنند». با این حال، اما ما برای پیدا کردن بهترین روش تبلیغات سوالهای بسیاری داشتیم که سعی کردیم جواب همه آنها را بیابیم. موسسان گوگل، اما از اول کار متوجه شده بودند که تبلیغات در این زمینه با موضوع مورد جستوجو بسیار مرتبطند و به این ترتیب ما متوجه شدیم که بهترین راه همین است.
چه زمانی شما نتیجه این کار خود را دیدید؟
خیلی زود. در واقع سود قابل توجهی این کار نصیب ما کرد نشان داد که تصمیم درستی گرفتهایم. به نظر من ما با این کار به کاربران خود اعلام کردیم که جستوجویی دقیق همراه با آگهیهای مرتبط با آن را برای آنها فراهم میکنیم. به این ترتیب ما از این طریق درآمد خوبی کسب کردیم تا در نهایت این روش را به عنوان یک مدل تجاری موثر و مناسب برای همیشه به کار گرفتیم. در واقع ادامه این روش به عنوان مدل تجاری و البته به کار گرفتن سیاستهای جدید برای عبور از این بحران اقتصادی به گوگل کمک کرد تا کمترین ضرر را در این شرایط متحمل بشود.
میتوانید بعضی از پیشرفتهای موفق و غیر منتظره گوگل را از زمانی که در آن مشغول به کار بودهاید بگویید؟
تعداد این پیشرفتها زیاد است، چون ما کارهای مختلفی برای رسیدن به آنها انجام دادهایم. واضح است که بیرون آمدن گوگل از حالت بتا در پاییز سال ۱۹۹۹ و قرار گرفتن آن در دسترس کاربران به صورت موتور جستوجو، بزرگترین آنها است. علاوه بر این، همکاری گوگل با شرکای بزرگی مانند Yahoo و AOL پیشرفتهای بزرگ دیگری است. بعد از اینها وارد شدن گوگل به عرصههای مشتری محور مانند Google Toolbar، Google Desktop و حالا Google Chrome پیشرفتهای موفقیتآمیزی برای این شرکت به حساب میآیند. حضور گوگل در حوزه فعالیتهای اجتماعی آنلاین با Orkut، ایمیل، Gmail، سرویس تقویم گوگل، نقشه گوگل و... دیگر نرمافزارها و خدمات کاربردی آن هر کدام به تنهایی میتوانند موفقیت بزرگی برای غول جستوجوی اینترنتی دنیا محسوب بشوند و عرصه رقابتی جدی را برای شرکتهای دیگر ایجاد کنند.
با این همه، اما همچنان امکان جستوجوی اینترنتی دقیق و به صورت دستهبندی شده که با ارائه لینکهای مرتبط انقلاب بزرگی را در عرصه جستوجوی آنلاین به وجود آورد، مهمترین و بزرگترین پیشرفت و موفقیت گوگل است که در واقع زمینهساز موفقیتهای بعدی آن هم شده است.
با این همه فکر میکنید که آیا گوگل خودش بتواند باعث شکست خودش شود یا حتی بهتر است بگوییم که به عقیده شما چه چیزی میتواند باعث شکست گوگل شود؟
احتمالات مختلفی برای شکست گوگل وجود دارد. با این همه اساسا نوآوری مهمترین عاملی است که همزمان میتواند موفقیت و شکست گوگل را با خودش به همراه داشته باشد. این اتفاقی است که این روزها تقریبا اغلب شرکتهای فعال در عرصه تکنولوژی درباره آن نگرانند. درست به همین دلیل هم هست که همه ما در گوگل تمام تلاش خود را میکنیم تا به صورت واقعی و ملموس به منبع و سرچشمهای بزرگی برای نوآوری تبدیل بشویم. به عنوان مثال ما برای طراحی نمونه وبسایت گوگل از کاربران نظرسنجی کردیم تا بتوانیم از ایدههای مختلف برای اجرای یک طراحی زیبا، جذاب و متفاوت بهره ببریم.
شرکتها یا خدمات رقیب چطور؟ در واقع بهتر است بگوییم مایکروسافت و شرکتهای دیگر تا چه حد میتوانند با گوگل رقابت کنند؟
این کاملا مشخص است. همه شرکتها و خدمات مشابه ما میتوانند به رقیبی جدی تبدیل بشوند. اگرچه مایکروسافت در این میان سختترین و قویترین رقیب گوگل به حساب میآید...
با این همه از نظر ما همه رقبا در این فضا باید جدی گرفته بشوند. در اینترنت همه چیز خیلی زود رشد میکنند و میتوانند نظر کاربران را به خودشان جلب کنند. درست به همین دلیل هم هست که ما معتقدیم هنوز راه سختی در پیش داریم.
منبع: www.forbes.com
ارسال نظر