در پی رشد موانع و مشکلات واردات
بازار ارائه خدمات کامپیوتری رونق گرفت
دنیایاقتصاد- تداوم روند صعودی قیمتها در بازار و همچنین سختی روند واردات کالا در بازار کامپیوتر، زمینه تغییر فعالیت گروههای مختلف را در بازار کامپیوتر فراهم آورده است؛ به طوریکه اگر این روزها به بازار مراجعه کنید، مشاهده میکنید برخی از کسبه بازار که تا پیش از این به عرضه کالاهایی نظیر لپتاپ و مینی لپتاپ و... میپرداختند، اینک به دلیل کاهش موجودی و عدم توانایی برای واردات کالا اقدام به عرضه کالاهایی نظیر کیف لپتاپ و سایرتجهیزات جانبی کامپیوتری میکنند. علاوه بر این شاهد این اتفاق در ابعاد بزرگتری نیز هستیم. به طوریکه برخی از شرکتهای عرضهکننده لپتاپ که تا پیش از این به واردات و عرضه گسترده کالا میپرداختند، اینک به ارائه خدمات به مشتریان میپردازند.
مهدی بکائی، مدیرعامل شرکت همراه پردازان که به عرضه محصولات اپل میپردازد با تایید این مطلب میگوید: متاسفانه مصائب و مشکلات وارداتی در حدی است که گروهی از شرکتهای مطرح دیگر توان ادامه فعالیت نداشته و به کارهای دیگری نظیر ارائه خدمات به مشتریان میپردازند.
یکی دیگر از شرکتهای فعال در زمینه واردات لپتاپ و تبلت هم میگوید: علاوه بر مشکلات وارداتی، توان مردم هم برای خرید کاهش یافته است و به این ترتیب کمتر کسی برای خرید لپتاپ اقدام میکند. به همین جهت میزان تقاضا برای خدمات کامپیوتری افزایش یافته است. در نتیجه اکثر شرکتهای مطرح که تا پیش از این به ارائه کالا و خدمات میپرداختند، حالا روی ارائه خدمات به مشتریان تمرکز کردهاند.
براساس اطلاعات رسیده طی مدت اخیر، به ویژه سه ماه گذشته تعدادی از شرکتهای فعال در زمینه واردات هم به عرضه و گارانتی کالاهای سایر شرکتها پرداخته و به بیانی بهعنوان زیرمجموعه شرکتهای بزرگتر فعالیت میکنند.
به گفته مدیر روابط عمومی یکی از این شرکتها، چنین اتفاقی اگر چه برای شرکتهایی که عنوان زیر مجموعه را میگیرند نوعی عقبگرد است، اما با توجه به شرایط بازار چارهای جز این نداریم.
در بازار کامپیوتر هم وضعیت به همین منوال است؛ به طوریکه اکثر عرضهکنندگان لپتاپهای اپل اینک به عرضه محصولات سایر برندها و مخصوصا سونی و ایسوس پرداختهاند. سایر عرضهکنندگان کالا هم به عرضه کیف و قاب یدکی و تجهیزات جانبی مانند موس و وبکم و موس و کیبورد پرداختهاند.
کارشناسان میگویند: چنین تغییر و تحولات شغلی در بازار نشانه بدی است.
به گفته آنها، کمک به افزایش طول عمر لپتاپ و همچنین ارائه خدمات به مشتریان اقدام خوبی است؛ اما نه اینکه جایگزین عرضه کالا شود، بلکه عرضه و ارائه خدمات باید در کنار هم و مکمل هم باشند.
ارسال نظر