وقتی تقلید جواب میدهد
چرا سامسونگ بر اپل غلبه کرد؟
دنیای اقتصاد- جنگ رقابتی در بازار موبایلهای هوشمند هر روز شکل جدیتری به خودش میگیرد. در این میان شرکتهایی مانند اپل و سامسونگ که بازیگران اصلی این بازار هستند و البته رقابتی دیرینه با یکدیگر دارند، با فاصلهای نزدیک به هم حرکت میکنند.
دنیای اقتصاد- جنگ رقابتی در بازار موبایلهای هوشمند هر روز شکل جدیتری به خودش میگیرد. در این میان شرکتهایی مانند اپل و سامسونگ که بازیگران اصلی این بازار هستند و البته رقابتی دیرینه با یکدیگر دارند، با فاصلهای نزدیک به هم حرکت میکنند.
معرفی گوشی گلکسی اس 3 سامسونگ و آیفون 5 اپل گویا به این رقابت بیشتر دامن زده است، تا جایی که حتی خبرها هم نشان میدهند که گوشی موبایل هوشمند جدید سامسونگ توانسته اقبال بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشد.
هفته گذشته موسسه تحقیقاتی Strategy Analytic این خبر جنجالی را اعلام کرد. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط این موسسه، گوشی گلکسی اس ۳ شرکت سامسونگ در فصل سوم سال ۲۰۱۲ محبوبترین موبایل هوشمند دنیا بوده است. در سه ماهه سوم امسال ۱۸ میلیون دستگاه از این گوشی موبایل هوشمند به سرتاسر جهان صادر شده است. این در حالی است که این رقم برای گوشیهای آیفون ۴ اس و آیفون ۵ به ترتیب برابر ۲/۱۶ و ۶ میلیون دستگاه بوده است. با این اوصاف صرفنظر از گوشی آیفون ۵، اپل شاهد کاهش میزان صادرات موبایل هوشمند پرطرفدارش بوده و در مقابل سامسونگ شاهد افزایش چشمگیر میزان صادرات جهانی جدیدترین گوشی موبایل هوشمندش در فصل سوم امسال بوده است.
به این ترتیب سهم بازار اپل در این فصل کاهش پیدا کرده و در برابر آن سهم سامسونگ از بازار جهانی موبایلهای هوشمند افزایش پیدا کرده است. حالا رقیب کرهای توانسته با پیروزی مقتدرانه در برابر شرکت مشهور و جنجالی اپل رتبه اول را در بازار جهانی موبایلهای هوشمند به خودش اختصاص بدهد و اپل را به جایگاه دوم این رتبهبندی بفرستد.
یک سوال بزرگ
حالا این سوال برای بسیاری از کارشناسان، فعالان بازار و حتی کاربران و افراد عادی به وجود آمده است که چرا فقط سامسونگ است که میتواند گوشیهای موبایلی بسازد که بر بازار موبایلهای آیفون شرکت اپل غلبه میکنند.برای اولین بار در طول سالهای اخیر است که یک مدل گوشی خاص فروش و صادراتی بیش از گوشی آیفون داشته است. هرچند موسسه
Strategy Analytic اعلام کرده است که این آمار نشاندهنده میزان صادرات جهانی سامسونگ است و شاید میزان فروش دقیق را نشان ندهد، اما چیزی که این روزها ذهن اغلب افراد را به خودش مشغول کرده این است که در حال حاضر، سامسونگ تنها شرکتی است که تا حالا توانسته تا این حد نزدیک به اپل در بازار حرکت کند و حتی در فروش یک گوشی از آن پیشی بگیرد. در شرایطی که از نظر بسیاری از کارشناسان و حتی کاربران وفادار به محصولات اپل، این شرکت حاکم بیچون و چرای بازار موبایلهای هوشمند و تبلتهای چند رسانهای است، این اتفاق میتواند جنجال بزرگی ایجاد کند.
شاید بد نباشد قبل از بررسی و قضاوت درباره چرایی این ماجرا نگاهی دقیقتر به اطلاعات بیندازیم. در حالی که آمار منتشر و اعلام شده توسط اپل نشاندهنده میزان فروش واقعی این شرکت است، اما آمار و اطلاعات منتشر شده توسط سامسونگ نشان دهنده میزان صادرات گوشی گلکسی اس 3 به شرکتهای ارائهدهنده خدمات مخابراتی در سرتاسر جهان است و به این دلیل نمیتواند دقتی به اندازه آمار اپل داشته باشد. به گزارش مجله آنلاین بیزنس ویک، این به معنای آن است که اگر یک شرکت ارائه دهنده خدمات مخابراتی یک یا چند گوشی گلکسی اس 3 فروش نرفته در قفسههای فروشگاهش داشته باشد، اما این گوشی یا گوشیها در این بررسی و آمار به عنوان گوشیهای فروخته شده در نظر گرفته شدهاند. در نتیجه به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بازار اعداد و آمار سامسونگ از فروش واقعی گوشیهایش قطعا کمتر از میزان صادرات این گوشیها خواهد بود. از طرفی اگر بخواهیم مجموع صادرات جهانی هر دو گوشیهای آیفون 4 اس و آیفون 5 در فصل سوم سال 2012 را حساب کنیم به عدد 2/22 میلیون دستگاه میرسیم که در مقایسه با صادرات جهانی 18 میلیونی گوشی گلکسی اس 3 سامسونگ بیشتر بوده و حتی میتوان
گفت اپل همچنان از رقیب کرهای خودش جلوتر است. با این همه اما در تصویر و نگاه بزرگتر این رقم در مجموع چندان اهمیتی نداشته و چیزی که این روزها همه درباره آن صحبت میکنند آن است که موبایل هوشمند جدید سامسونگ بالاخره توانسته است از یک گوشی آیفون در بازار پیشی بگیرد.
شاید بهتر است به دو سال قبل برگردیم؛ زمانی که زمزمههایی درباره این موضوع شنیده میشد که سامسونگ در حال بهکارگیری استراتژی اپل در بازار موبایلهای هوشمند است. در آن زمان سامسونگ اولین گوشی گلکسی اس خودش را با سیستمعامل آندروید گوگل به بازار عرضه کرد. از همان زمان بود که سامسونگ تصمیم گرفت تا به جای تولید و عرضه چندین مدل گوشی، روی تولید یک گوشی به عنوان پرچمدار این شرکت در بازار بزرگ و رقابتی موبایلهای هوشمند تمرکز کند. این در حالی بود که شرکتهایی مانند موتورولا و اچ تی سی همچنان به تولید و عرضه مدلهای مختلفی از موبایلهای هوشمند ادامه میدادند؛ گوشیهایی شبیه به یکدیگر با تفاوتهای اندک.
حالا سامسونگ با یک مدل گوشی خاص درست مانند اپل، به معیاری درست از فرآیند تولید، اجزا و قطعات رایج و تجربهای مشابه از کار با گوشیهای گلکسی در میان کاربرانش دست پیدا کرده است. یک سال بعد یعنی در سال 2011 سامسونگ بر نوکیا غلبه کرد تا به بزرگترین شرکت فروشنده موبایلهای هوشمند در سرتاسر جهان تبدیل شود. به این ترتیب سامسونگ با سرعت زیادی در حال افزایش سهم خود در بازار جهانی موبایلهای هوشمند بود تا پادشاه جدید این بازار باشد. در همین سال بود که سامسونگ گوشی پرچمدار بعدیاش یعنی گلکسی اس 2 را معرفی و عرضه کرد و یک رکورد جدید از خودش به جا گذاشت؛ فروش یک میلیون دستگاه در 70 روز اول از زمان عرضه این گوشی.
در اینجا یک موضوع جدی وجود دارد. داخل گوشیهای گلکسی اس، گلکسی اس ۲ و حالا گلکسی اس ۳ قطعات سختافزاری مختلفی وجود دارد که به صورت مستقیم توسط خود سامسونگ تولید و ساخته شدهاند. این شرکت تراشه، نمایشگرهای Super AMOLED و فلش مموریها برای حافظه داخلی این گوشیها را خودش تولید میکند. اپل روند تولید سختافزار گوشیهای آیفون را خودش کنترل میکند، اما نه به صورت مستقیم. این شرکت تراشههای ویژه دستگاههای مبتنی بر iOS را خودش طراحی میکند، اما یک تولیدکننده دیگر آنها را میسازد و اپل میلیاردها دلار برای کارخانههای تولید قطعات هزینه میکند تا در نهایت عمده روند تولید و ساخت را در اختیار داشته و گوشیهایش را با قیمت مناسبی روانه بازار کند.
این استراتژی اپل هر چند هزینه نسبتا زیادی را به این شرکت تحمیل میکند اما باعث میشود تا اپل بتواند موبایل هوشمندش را به صورت همزمان و در کمترین زمان ممکن در کشورهای مختلف عرضه کند. این در حالی است که وقتی سامسونگ گوشی گلکسی اس 3 خودش را در ماه مه امسال معرفی کرد، اعلام کرد که فروش این گوشی ابتدا در اروپا و سپس در 145 کشور دیگر به زودی عرضه میشود. اما در کمتر از دو هفته بعد پنج شرکت ارائهدهنده خدمات مخابراتی آمریکا این گوشی را به صورت گستردهای عرضه کردند. این اتفاق از نظر کارشناسان میتواند استراتژی عرضه و فروش سامسونگ را تهدید کند.
همین موارد باعث شده است تا وابستگی سامسونگ به پیگیری و تقلید استراتژی اپل برای حضور در بازار موبایلهای هوشمند هر روز بیشتر و بیشتر شود.
ارسال نظر