کسب‌وکارها را زیر سوال برده‌اید

فعالان بازار در حال پرداخت تاوان افزایش نرخ ارز هستند و ممنوع کردن واردات کامپیوتر قیمت کالاها را به‌شدت افزایش می‌دهد رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران با اعلام انتقاد این صنف از مصوبه اخیر دولت مبنی بر ممنوعیت موقت واردات کامپیوتر به کشور، افزایش چندین برابری قیمت کالاهای کامپیوتری و دامن زدن به وضعیت قاچاق را از جمله مهم‌ترین تبعات این تصمیم عنوان کرد.

اواخر هفته گذشته و با تصمیم دولت، ثبت سفارش واردات ۷۵ قلم کالا که با عنوان «لوکس» و «غیرضرور» اعلام و ورود آن به کشور متوقف شده است. در این فهرست کالاهای دیجیتالی و رایانه‌ای نیز به چشم می‌خورد. سیدمهدی میرمهدی، رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر به تشریح تبعات این تصمیم پرداخت و گفت: متاسفانه از اواسط هفته گذشته، فعالان صنف برای ثبت سفارش کالاهای خود مراجعه کرده و با مصوبه ممنوعیت و توقف واردات به کشور مواجه شدند و ما متاسفیم از اینکه تصمیماتی گرفته می‌شود که کسب‌وکارها زیر سوال می‌روند.

وی اظهار کرد: با این تصمیم شفاف‌سازی و ورود از کانال گمرک جای خود را به ورود کالاهای قاچاق به کشور خواهد داد و دولت باید متحمل هزینه بسیاری برای جلوگیری از قاچاق شود.

رییس اتحادیه فناوران رایانه با تاکید براینکه زیرساخت‌های طرح ملی دولت الکترونیک منوط به فناوری اطلاعات است و در اجرای آن باید از لوازمی استفاده شود که واردات آن متوقف شده است، خاطرنشان کرد: کالاهایی چون سرور، لپ تاپ، پی سی و حتی شبکه به عنوان اجزای کامپیوتری که اجازه ثبت سفارش ندارند همه دسترسی به اطلاعات را برای پیاده‌سازی طرح‌های بزرگی همچون دولت الکترونیک ممکن می‌کنند، اما با توقف واردات این کالاها، بازهم باید شاهد هزینه‌های کاغذبازی و رفت و آمدهای غیرضرور درون شهری باشیم.

میرمهدی با بیان اینکه فناوری اطلاعات در سبد خانوار جای گرفته است، ادامه داد: امروز نمی‌توان خانواده‌ای را یافت که حداقل یک کامپیوتر در خانه خود نداشته باشد؛ حال با وجود این تصمیم دولت، خانوار ایرانی مجبور است که هزینه‌های هنگفتی برای برآوردن این نیاز متقبل شود؛ چرا که به‌خوبی شواهد نشان می‌دهد که در تولید کالایی مانند کامپیوتر به هیچ عنوان در کشور حرفی برای گفتن نداریم و تمامی قطعات و لوازم کامپیوتری وارداتی بوده و هست.

رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران با تاکید براینکه تاکنون در این صنف مقوله‌ای به نام قاچاق وجود نداشت و تمامی کالاها دارای برچسب طرح «شبنم» بوده‌اند، افزود: به دلیل پایین بودن تعرفه گمرکی در این صنف، کالای قاچاق وارد بازار نمی‌شود، اما با اجرای مصوبه جدید، به‌زودی شاهد خواهیم بود که فعالان این صنف به سمت قاچاق روی آورند.

اقلام مهم کامپیوتری وارداتی است

وی گفت: دولت ابتدا باید فرآیندهای تولید داخل را پیاده‌سازی کرده، سپس جلوی واردات کالا را بگیرد، اما در شرایطی نسبت به اجرای این مصوبه اقدام کرده است که تولیدکننده کامپیوتر در کشور وجود ندارد و تمامی اقلام کامپیوتری وارداتی است.

میرمهدی با اشاره به عدم حمایت دولت از تولید در این بخش و با بیان اینکه اقلامی مانند ماوس، کیبورد و مانیتور در ایران تولید می‌شود که توقف واردات آن مشکلی را به وجود نمی‌آورد، اضافه کرد: زمانی که تولیدکننده‌ای برای هارد، مادربورد، رم، سی پی یو، تبلت، لپ تاپ و سرور و شبکه وجود ندارد توقف واردات آن جای سوال دارد.

در حمایت از تولید هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد

رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران با بیان اینکه دولت چین در حمایت از تولید، حتی به تولیدکننده‌های زیرپله‌ای تسهیلات می‌دهد، گفت: در ایران در حمایت از تولید هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد و یک تولیدکننده برای اخذ مجوز تولید حداقل ۴ سال معطل می‌شود.

وی با تاکید براینکه به دلیل شرایط ناپایدار اقتصادی تمامی تولیدکننده‌های بخش کامپیوتر رو به تعطیلی آورده و با کمبود کالا مواجه شده اند تصریح کرد: ضرر و زیان ۷۰ میلیون ایرانی را به همراه خواهد داشت. میرمهدی با بیان اینکه در سال تولید ملی، هیچ کار تولیدی در زمینه کامپیوتر صورت نگرفته است، گفت: هم اکنون و با گذشت ۸ ماه از سال، فعالان این بخش در حال پرداخت تاوان افزایش نرخ ارز هستند و توقف واردات نیز باعث افزایش تنش و ضرر و زیان فعالان در این بازار خواهد شد و در نهایت این ضرر به اقتصاد کشور وارد می‌شود.

افزایش قیمت‌ها

وی گفت: تاوان این تصمیم غیرکارشناسی دولتمردان را مردم به عنوان خریداران نهایی باید پرداخت کنند و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در قیمت کالاهای کامپیوتری با ۳ تا ۵ برابر افزایش قیمت روبه‌رو خواهیم شد، چرا که آمار مصرفی در پی سی و تبلت و لپ‌تاپ در ایران بالا است و توقف واردات این کالاها منجر به افزایش قیمت و قاچاق آن به کشور خواهد شد.