اجلاس جهانی تکنولوژی رویترز به پایان رسید
مدیران تکنولوژی به دنبال راه نجات
تکنولوژی این روزها به عنوان یکی از صنایع بزرگ و به روز دنیا مانند بسیاری از صنایع فعال دیگر، در رکود اقتصادی فراگیر در سطح جهان گرفتار شده است.
ندا لهردی
تکنولوژی این روزها به عنوان یکی از صنایع بزرگ و به روز دنیا مانند بسیاری از صنایع فعال دیگر، در رکود اقتصادی فراگیر در سطح جهان گرفتار شده است. این اتفاق جدیدی نیست، اما آنقدر جدی هست که کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی را نگران کرده است تا به این ترتیب آنها دغدغه راهحلی مناسب را در سر بپرورانند. درست به همین دلیل هم هست که موسسه رسانهای رویترز روزهای هجدهم تا بیست و یکم ماه مه که مقارن با همین چند روز گذشته است، اجلاس جهانی تکنولوژی را در چند شهر بزرگ دنیا برگزار کرده است. رویترز در حقیقت با برگزاری این اجلاس سعی دارد با گردهم آوردن مدیران شرکتهای بزرگ و فعال در این عرصه، به بررسی راهحلهای ممکن برای نجات از این رکود بپردازد.
خریدهای بزرگ دیروز اما ارزان امروز
سقوط قیمتها و ناامیدی از بهبود شرایط اقتصادی، شرکتهای بزرگ تکنولوژی را به سمت انجام خرید شرکتهای کوچکتر سوق داده است تا جایی که کارشناسان پیشبینی کردهاند حجم این خریدها در نیمه دوم سال ۲۰۰۹ و تا پایان این سال بیشتر هم میشود.
شرایط نابسامان اقتصادی در حال حاضر توجه شرکتهای تکنولوژی بزرگ مانند IBM تا شرکتهای نهچندان فعال مانند NetSuit را به فرصتهای رشد جدید جلب کرده است. یکی از بزرگترین خریدهایی که امسال اتفاق افتاد، خرید شرکت بزرگ نرمافزاری Sun Microsystems توسط شرکت Oracle بوده که با قیمت قابلتوجه ۱/۷میلیارد دلار انجام شد. شرکت بزرگ تولیدکننده قطعات سختافزاری Broadcom هم با پیشنهاد قیمت ۷۶۴میلیون دلاری به دنبال خرید شرکت Emulex است. شرکت NetApp هم در این هفته اعلام کرده است که تصمیم به خرید شرکت Data Domain با قیمت ۵/۱میلیارد دلار دارد. با این اوصاف سرعت انجام این خریدها تا ماههای آینده هم افزایش پیدا کرده و به تدریج شرکتهای کوچک ممکن است به شرکتهای بزرگتری تبدیل شوند. این همان موضوعی است که مدیران شرکتهای بزرگ تکنولوژی درباره آن در این اجلاس صحبت کردند.
«جان چن»، مدیرعامل شرکت نرمافزاری Sybase در این مورد گفت: «ارزش مالی شرکتها کمکم در حال سقوط است. با وجود آنکه بعضی از همکاران من معتقدند ما در این شرایط تنها با ثبات قیمتها مواجهیم، اما من معتقدم ما در این زمان در شرایط چندان خوبی قرار نداریم.» به عقیده چن در چنین شرایطی شاید این شرکتها حتی مجبور باشند به انجام سرمایهگذاریهای مخاطرهآمیز رو بیاورند.
در مقابل، اما بعضی دیگر معتقدند صبر کردن و آرامش داشتن در این وضعیت بسیار بهتر از انجام چنین سرمایهگذاریهایی است.
«انریکو سالم» مدیرعامل شرکت امنیتی بزرگ Symantec یکی از همین افراد است که در اجلاس رویترز گفت: «باید در برابر این خریدهای بزرگ، اما بسیار ارزان قیمت تنها صبور بود و به راهحلهای جدیدتر فکر کرد. دلیل این موضوع هم به ادامه یافتن روند سقوط ارزش مالی اغلب شرکتها شامل شرکتهای تکنولوژی در چند ماه آینده مربوط میشود.»
سالم در ادامه به راهی که پیش روی شرکتش قرار دارد اشاره کرد و گفت: «شرکت ما در حال حاضر حدود دومیلیارد دلار سرمایه نقدی دارد. در عین حال، اما شرکت کمی هم بدهی داشته و با رشد سینوسی و نامتعادل درآمد حاصل از فروش هم مواجه است. بنابراین بهتر است من و همکارانم به فکر فرصتهایی برای بهبود سطح مدیریت مالی شرکت در آینده باشیم.»
مدیرعامل Symantec همچنین از تصمیم خود برای خرید شرکتهایی جهت افزایش سطح تجارت محصولات امنیتی، ذخیرهسازی و مدیریت سیستمها در این اجلاس خبر داد.
مدیران شرکتهای دیگر هم در این مورد معتقدند که در حالی که ارزش مالی شرکتهای تکنولوژی رو به سقوط است، خرید شرکتهای کوچکتر شاید عملیترین راهحل باشد.
«آری بالوق» مشاور ارشد تکنولوژی شرکت Yahoo هم در این اجلاس به نمایندگی از شرکتش حضور داشت. او در این گردهمایی گفت: «روند کاهش قیمت و ارزش مالی این شرکتها در چند ماه اخیر واقعا خیرهکننده و عجیب به نظر میرسد. حالا زمان خوبی برای خرید است.»
بالوق ضمن اشاره به این موضوع اضافه کرد که Yahoo به عنوان بخشی از تغییرات جدید خود در این شرایط، قابلیتهای مربوط به شبکههای اجتماعی را به امکاناتش اضافه کرده است.
«مارک لوگهریج» مشاور ارشد مالی شرکت بزرگ IBM هم همچنان درباره تمایل شرکتش به انجام معاملات و خریدهای بیشتر مصرانه صحبت میکرد. او در این مورد گفت: «من به عنوان مشاور ارشد IBM در امور مالی هر هفته خریدهای انجام شده در این حوزه را مرور میکنم. به نظر من وضعیت اقتصادی موجود شرایط را برای خرید شرکتهای دیگر کاملا فراهم آورده است.»
گویا در این میان حتی شرکتهایی مانند Corning که بزرگترین تولیدکننده شیشه برای پنلهای LCD در دنیا است و هیچ وقت شرکت قابل توجهی برای خرید از سوی دیگر شرکتها به حساب نمیآمد، این روزها مورد توجه قرار گرفته است تا آنجا که مشاور ارشد مالی این شرکت در این مورد اظهار تمایل کرده است.
به این ترتیب شرکتهای گران قیمت و ارزشمند دیروز حالا و امروز با قیمتهای باور نکردنی به فروش میرسند. این موضوعی بود که «استیو شاکنبراک» رییس شرکت بزرگ کامپیوتری Dell به آن اشاره کرد و پیشنهاد کرد شرکتهای بزرگ تکنولوژی به جای تصمیمگیری سریع، بر سر اهداف در خطر خود ریسک کنند تا موج تثبیت و تقویت در این صنعت شکل بگیرد.
نوآوری راه نجات
در این اجلاس بسیاری از مدیران شرکتهای بزرگ تکنولوژی اعلام کردند که برای کاهش قیمت و کارکنان بیشتر در صورت ادامه روند این رکود تا زمانی بیش از آنچه پیشبینی میشود، آمادگی دارند. در این میان اما یافتن راهحلی برای نجات از این وضعیت کار مشکلی به نظر میرسد.
با این همه اما تنها راه تحقیق بیشتر و افزایش درآمد است که همه این راهها به نوآوری ختم میشود. این در حالی است که هنوز هیچ تضمینی برای احیای شرایط اقتصادی رو به رشد گذشته وجود ندارد.
«الیان دوتیل» مدیرعامل شرکت Ericsson در اجلاس رویترز گفت: «برای شرکتی مانند شرکت ما که سرمایهگذاری هنگفتی در زمینه تحقیقات و توسعه انجام داده، این درآمد بسیار کم اصلا راضیکننده نیست. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، ما مجبور میشویم معیارهایمان را تغییر داده و دیگر بخش تحقیقات را از شرکتمان حذف کنیم.»
مدیرعامل شرکت بزرگ سختافزاری SanDisk هم در این اجلاس اعلام کرد: «با کاهش قیمتها در بخشهای دیگر شرکت، تصمیم داریم سرمایهگذاری در نسل بعدی محصولات و تکنولوژیهای به کار رفته در آنها را ادامه دهیم.»
این در حالی است که بسیاری از این مدیران معتقدند که قوانین سخت مالی و پرداخت مالیات سنگین در چنین شرایطی میتواند برای شرکتهای تکنولوژی مشکلات جدی به وجود بیاورد.
وقتی شرکت بزرگ نرمافزاری SAP هم اعلام میکند بعد از ۳۷ سال فعالیت با نتایج قابل توجه و رشد چشمگیر اولین سقوط قیمت خود را امسال و بعد از این رکود فراگیر تجربه کرده است، یک بار دیگر سایه رکود اقتصادی بر شرکتهای تکنولوژی سنگینی میکند.
اجلاس جهانی تکنولوژی رویترز که در شهرهای نیویورک، پاریس و توکیو برگزار شده بود، اوایل این هفته به پایان رسید تا مدیران شرکتهای تکنولوژی با راههای جدید مقابله با بحران اقتصادی پیش رو آشنا شوند.
ارسال نظر