بررسیهای IDC نشان داد:
نشانههای امید در بازار جهانی موبایل
بازار گوشیهای موبایل معمولا یکی از پررونقترین بازارهای محصولات دیجیتال شخصی است و در واقع به همین دلیل هم هست که صعود و نزول بازار، اغلب تاثیر کمتری روی قیمتها و روند فروش محصولات آن میگذارند. این روزها اما رکود فراگیر اقتصادی که به گفته اقتصاددانان در ۶۰ سال اخیر بیسابقه بوده است، حتی این بازار را هم بینصیب نگذاشته است.
بازار گوشیهای موبایل معمولا یکی از پررونقترین بازارهای محصولات دیجیتال شخصی است و در واقع به همین دلیل هم هست که صعود و نزول بازار، اغلب تاثیر کمتری روی قیمتها و روند فروش محصولات آن میگذارند. این روزها اما رکود فراگیر اقتصادی که به گفته اقتصاددانان در ۶۰ سال اخیر بیسابقه بوده است، حتی این بازار را هم بینصیب نگذاشته است.
آمار نه چندان خوشایند و امیدوارکننده فصلهای سوم و چهارم سال ۲۰۰۸ در حقیقت نشان این رکود را با خودشان داشتند. حالا اما با شروع سال جدید میلادی بسیاری از تحلیلگران بازار چشم امید به بهبود این وضعیت دارند.
کاهش میزان صادرات و فروش جهانی بازار موبایل موضوع قابل پیشبینی برای شروع سال جدید بود، با این حال اما گویا فصل اول آنقدرها هم که تصور میشد ناامیدکننده نبوده است.
نشانههای امید
آخرین و جدیدترین گزارش موسسه تحقیقاتی IDC در این مورد نشان میدهد که بازار جهانی گوشیهای موبایل سال 2009 را با کاهش فصلی پیشبینی شده به دنبال رکود جهانی آغاز کرد.
بر اساس این آمار، تولیدکنندگان این بازار در نهایت ۸/۲۴۴میلیون دستگاه گوشی را در فصل اول امسال صادر کردهاند که این میزان تا ۸/۱۵درصد نسبت به فصل اول سال ۲۰۰۸ کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که صادرات جهانی بازار موبایل در فصل اول سال گذشته به ۸/۲۹۰میلیون دستگاه رسیده بود.به عقیده کارشناسان بازار، فصل اول هر سال جدید معمولا با یک کاهش فصل نسبی همراه است که دلیل آن به حجم فروش چشمگیر فصل تعطیلات یعنی فصل چهارم سال گذشته برمیگردد. با این همه اما فصل اول سال ۲۰۰۹ به دنبال تقاضای کم کاربران نهایی، کاهش نقدینگی، کمبود اعتبار در اختیار بازرگانان و تاثیر رکود اقتصادی بر چرخه تولید، رکود را تجربه کرد.«رامون لیاماس» یکی از تحلیلگران IDC در زمینه بازار گوشیهای موبایل در این مورد معتقد است: «اینکه بازار جهانی موبایل سال جدید را با کاهش شروع کرد به میزان تاثیر رکود اقتصادی بر صنایع مختلف مانند بازار محصولات بیسیم برمیگردد. این بازار در حال سازگاری با شرایط جدید اقتصادی است و به همین دلیل هم هر دو تولیدکنندگان و فروشندگان تمرین حراج محصولات را تنها راه برای باقی ماندن در وضعیت سوددهی میدانند. در بعضی از
موارد حتی این اتفاق به معنای کاهش تولید و عرضه در بازار است. با این همه اما قابلیتهای جدید و تقاضا برای خرید گوشیهای جدید به جلوگیری از فشار مالی وارد بر این بازار کمک میکنند. ما و اغلب تحلیلگران بازار موبایل انتظار کاهش سالانه بیشتری را در میزان صادرات جهانی داشتیم، اما شرایط بازار در بعضی از مناطق دنیا نشانههایی از بهبود اوضاع را با خود دارند.»
در حالی که کل بازار کاهش 8/15درصدی را در فصل اول تجربه کرده، اما گویا گوشیهای موبایل هوشمند شرایط بهتری را دارند تا جایی که صادرات جهانی این محصولات در فصل اول رشد 4درصدی داشته است که این رشد در مناطق مختلف بازارهای اروپای غربی، آمریکای شمالی و آسیای پاسیفیک به چشم میخورد.
در همین حال اپراتورهای موبایل دنیا سعی دارند با بالا بردن یارانهها درآمد حاصل از محتوای الکترونیکی خود را افزایش دهند. به عقیده کارشناسان در این میان خلاقیت در تولید گوشیهای جدید با امکانات متفاوت میتواند راهی برای موفقیت در چنین شرایطی باشد تا آنجا که بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ این بازار سعی دارند تا با طراحی و تولید موبایلهای هوشمند با قابلیتهای متنوع و جدید نظر کاربران و خریداران را جلب کرده و حجم فروش خود را در این بازار افزایش دهند.
آسیاییها همچنان پر رونق
در میان مناطق مختلف دنیا در حالی که بازار بعضی کشورها هنوز با رکود اقتصادی درگیر بوده و به دنبال راه نجاتی از آن هستند، بازار مناطقی دیگر گویا حتی خبر رکود را هم نشنیده و همچنان روند رونق خود را در پیش دارند.بازار موبایل آمریکای شمالی طبق انتظار کارشناسان سال جدید را با رشدی هرچند کم نسبت به همین فصل در سال ۲۰۰۸ شروع کرد. در واقع آغاز سال ۲۰۰۹ با نفوذ رکود به کانادا همراه شد. در واقع با وجود کاهش تقاضا در این بازار فروش خوب گوشیهای موبایل هوشمند گویا توانست راه نجات بازار کشورهای آمریکای شمالی باشد.
بازار کشورهای آمریکای لاتین اما همانطور که انتظار میرفت رشد منفی را در فصل اول سال 2009 تجربه کرد در حالی که رشد اقتصادی این منطقه در این زمان رشد کمی داشته است. به این ترتیب این روزها بازار آمریکای لاتین به افزایش تقاضای کاربران تجاری با سرمایه بیشتر نسبت به کاربران معمولی چشم دوخته است.بازار موبایل منطقه اروپای غربی اما در این میان به عنوان بازاری با کمترین حجم تقاضا و نقدینگی خریداران شناخته شده است. این شرایط تولیدکنندگان را در وضعیت چالشی میان گوشیهای قدیمی و معمولی و موبایلهای هوشمند قرار داده است.کشورهای آسیای پاسیفیک اما در مقابل گویا در این شرایط اقتصادی سخت بازار گوشیهای موبایل خود را در وضعیت قابل تحسینی قرار دادهاند. براساس گزارش اخیر موسسه IDC کشور هند با افزایش تعداد کاربران موبایل بازار پررونقی را برای گوشیهای موبایل در فصل اول در اختیار داشته است. این در حالی است که افزایش یارانههای محلی در کشور چین باعث افزایش تقاضا برای خرید گوشیهای موبایل در این فصل شده است. با این اوصاف ادامه روند رشد بازار موبایل کشورهای آسیایی به خصوص در زمینه بازار گوشیهای ساده و رشد تقاضا برای موبایلهای
هوشمند روزهای امیدوارکنندهای را برای بازار موبایل در کشورهای این منطقه به همراه خواهد داشت.
روزهای رکود با محصولات جدید
تولیدکنندگان بزرگ بازار جهانی موبایل هر کدام به شیوهای سعی دارند راهی برای جلوگیری از تاثیر بیشتر رکود موجود بر میزان فروش و سهم خود از این بازار پیدا کنند. این همان موضوعی است که در روزهای فصل اول سال 2009 به دغدغه اصلی این شرکتها تبدیل شده و در نهایت نتایج متفاوتی را برای آنها رقم زده است.
Nokia: بزرگترین تولیدکننده گوشیهای موبایل جهان، فصل اول سال جدید را با یک رکورد جدید و نه چندان خوشایند سپری کرد. در این فصل حجم صادرات جهانی شرکت نوکیا به رقمی پایینتر از ۱۰۰ میلیون دستگاه سقوط کرد که این رقم در دو سال گذشته بیسابقه بوده است. به گفته مسوولان این شرکت فشار برای کاهش قیمتها نوکیا را به سمت تولید بیشتر گوشیهای ارزان قیمت سوق داده است. با وجود این چالشها نوکیا رشد ۸/۳۳درصدی را در بازار گوشیها و خدمات خود در این فصل تجربه کرد که به عقیده بسیاری از کارشناسان این موفقیت به دنبال استقبال کاربران از گوشی مدل ۵۸۰۰ XpressMusic این شرکت و ارائه خدمات جدید اتفاق افتاده است.
Samsung: این شرکت کرهای هم سال جدید را با رشد دو رقمی آغاز کرد که از نظر تحلیلگران بازار به دنبال عرضه گوشیهای جدید لمسی مانند مدل F480 یا گوشیهای حرفهای برای پیام رسان مانند مدل A767 روی داده است. این در حالی است که این شرکت اعلام کرده است که تا ماه ژوئن اولین گوشی موبایل خود مبتنیبر سیستمعامل آندروئید را به بازار کشورهای اروپایی عرضه خواهد کرد.
LG: این شرکت هم سال ۲۰۰۹ را با رشد مثبت شروع کرد. اگرچه رشد سالانه صادرات جهانی این شرکت در فصل اول امسال منفی بوده است، LG توانسته با کاهش قیمتها و ارتقای سطح چرخه تولید خود با طراحی و تولید گوشیهای لمسی و حرفهای نظر کاربران را به خودش جلب کند.
Motorola: اگرچه این شرکت آمریکایی فصل اول را با یک کاهش دیگر شروع کرد، اما عملکرد و آمار آن نشانههایی از بهبود اوضاع را با خود دارد. «سانجای جا» یکی از مدیران عامل این شرکت در این مورد گفته است که معرفی گوشیهای موبایل سازگار با محیطزیست مانند مدلهای QA4 و MOTOSURF A3100 میتواند با اقبال عمومی مواجه شود.
Sony Ericsson: این شرکت اما گویا با وجود حرکت به سمت طراحی و تولید گوشیهای ارزان قیمت هنوز نتوانسته است راهی برای نجات از این شرایط رکود پیدا کند. درست به همین دلیل هم هست که یکی از بیشترین سقوطها در فصل اول امسال را در میان دیگر تولیدکنندگان به خودش اختصاص داده است.
منبع:www.idc.com
ارسال نظر