برنامه آیکان برای ثبت سریع دامنه‌ها‌ی بین‌المللی عقب افتاد

بازار دیجیتال- موسسه اینترنتی آیکان یک سازمان بین‌المللی غیرانتفاعی است که مسوول پروتکل اینترنتی، تخصیص فضای آدرس، تعیین پروتکل، مدیریت سیستم دامنه‌های کشوری و عمومی و مدیریت سیستم سرور ریشه است. این سازمان برنامه‌ای موسوم به IDN fast-track دارد و اعلام کرده است که هر چه سریع‌تر باید دامنه‌های بین‌المللی ثبت شود. علیرضا صالح، مدیر مرکز ثبت دامنه ir. ضمن بیان این خبر اظهار داشته آن دسته از زبان‌هایی که در مرحله آزمایشی هستند و قصد ثبت نهایی آن دامنه را در آیکان دارند در اولویت بالاتری در این طرح قرار دارند. به گفته وی بستر آزمایشی توسط ایرنیک جهت ثبت دامنه‌هایی که با پروتکل امن DNSSEC قابل بهره‌برداری هستند در هفته دیگر راه‌اندازی می‌گردد. برای آشنایی با این طرح و برنامه‌های جدید مرکز ثبت‌نام دامنه‌های اینترنتی با سیاوش شهشهانی، مسوول سابق این مرکز گفت‌و‌گوی کوتاهی انجام داده‌ایم که در ادامه‌ می‌خوانید:

برنامه آیکان برای ثبت سریع دامنه‌ها‌ی بین‌المللی چیست؟

این برنامه شامل دو طرح است. یکی نام دامنه‌های عمومی جدید (مانند COM، .NET . و...) و دیگری نام دامنه‌ به حروف غیرلاتین یا به اصطلاح IDEN (.IR)، DE و ... برای کشورهایی که اظهار می‌کنند به این نام دامنه‌ها شدیدا نیاز دارند که البته باید بگویم این برنامه تا حدودی عقب افتاده است.

علت این امر چه بوده است؟

دو علت وجود دارد. یکی اعتراض نسبت به پیش پرداخت است که نسبت به تقاضای نام دامنه‌های عمومی جدید شده بود که هر متقاضی باید مبلغ غیربازگشتی یعنی چیزی در حدود ۱۸۵هزار دلار پرداخت می‌کرد که این مبلغ برای نام دامنه‌هایی که زیاد تجاری نیستند بسیار هنگفت است، اما علت بعدی در خصوص نام دامنه‌های غیرلاتین بود. بعضی مسائل فنی در خصوص این نام دامنه‌ها وجود دارد که باعث شده است موافقت با این نام دامنه‌ها به صورت صد در صد صورت نگیرد. در واقع این اتفاقات عامل اصلی است که این برنامه را با تاخیر مواجه کرده است.

با این اوصاف پس چه زمانی این برنامه انجام می‌شود؟

آخرین خبری که در این خصوص منتشر شده این است که احتمالا این برنامه در پایان سال میلادی ۲۰۰۹ به اجرا در می‌‌آید.

در حال حاضر ایران از نظر نام دامنه‌های کشوری در مقایسه با سایر کشورها در چه جایگاهی قرار گرفته است؟

براساس آخرین آمار نام دامنه‌های کشوری ایران به چیزی در حدود ۱۱۵هزار عدد می‌رسد و در بین کشورهای جهان در رتبه ۳۸ یا ۳۷ قرار داریم.