به نفع چه کسی است ؟

بازاردیجیتال- «راه‌اندازی یک‌میلیون از سه‌میلیون پورت پرسرعت اینترنت که به صورت دولتی ایجاد می‌شود برعهده شرکت مخابرات استان تهران بوده و تا پایان سال ۸۸ مکلف به نصب و راه‌اندازی آن هستیم که در این راستا قرارداد ۸۰‌هزار پورت تا پایان سال ۸۷ نهایی شد و تجهیزات مورد نیاز برای راه‌اندازی این تعداد پورت تیرماه به دست ما خواهد رسید.» این گفته محمد روح‌اللهی، مدیرعامل شرکت مخابرات استان تهران است. به گفته وی از مرداد ماه امسال مخابرات استان تهران باید یک‌میلیون پورت اینترنت پرسرعت را راه‌اندازی و واگذار کند. انتشار این خبر آینده شرکت‌های خصوصی را بیش از بیش با ابهام مواجه کرده است. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با محمود رضا خادمی، رییس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی گفت‌وگوی کوتاهی کرده‌ایم که می‌خوانید:

راه‌اندازی یک‌میلیون از آن سه‌میلیون پورت اینترنت پرسرعتی که قرار است مخابرات تا آخر سال راه‌اندازی کند چه تاثیری روی فعالیت بخش خصوصی خواهد گذاشت؟

قطعا راه‌اندازی این تعداد پورت از سوی شرکت مخابرات تاثیر بسزایی روی کار بخش خصوصی می‌گذارد. در واقع پورت‌هایی که اعلام شده درست پنج‌برابر پورت‌هایی است که سال گذشته واگذار شده است. واگذاری این تعداد پورت به خاطر مصوبه دولت بوده است، اما طبق برنامه پنج ساله چهارم بخش دولت باید ۳۰۰‌هزار پورت واگذار کند.

این شرایط به وجود آمده از یک طرف با برنامه‌هایی که از پیش ریخته شده بود منافات دارد و از طرف دیگر بستری را که برای واگذاری یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزارپورت از سوی بخش خصوصی را نیز با مشکل مواجه می‌کند. این اختلافی بوده که پیوسته بر سر این موضوع بین بخش خصوصی و مخابرات وجود داشته است.

واگذاری این تعداد پورت آن هم تنها در تهران چه تاثیری روی بازار خواهد داشت؟

قطعا این واگذاری تاثیر منفی روی بازار بخش خصوصی خواهد داشت؛ چرا که یک بازار انحصاری ایجاد خواهد شد.

در این خصوص و برای جلوگیری از این کار بخش‌خصوصی فعالیتی انجام نداده است؟

ما در حال تعاملاتی با شرکت مخابرات و pap‌های فعال در کشور هستیم، اما به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم. اگر این یک‌میلیون پورت به وسیله بخش‌خصوصی توزیع شود و تنها مشارکت بین ما و مخابرات وجود داشته باشد می‌تواند این واگذاری به نفع طرفین باشد.

خود مخابرات با اعلام این خبر اظهار داشته است که ما برای راه‌اندازی این تعداد پورت اینترنت پرسرعت تا پایان سال به همکاری بخش خصوصی نیاز داریم، یعنی قبلا همکاری بین دو طرف وجود نداشته؟

این همکاری به نوع دیگری بوده است و با این همکاری که الان از آن حرف می‌زنند فرق می‌کند؛ چرا که قبلا مالک پورت‌ها، بخش خصوصی بود و فقط امکانات پورت را از مخابرات می‌گرفتند، اما الان وضعیت برعکس شده همه چیز در اختیار مخابرات قرار گرفته است. هرچند که ما با این اوصاف هم حاضر به همکاری با مخابرات هستیم.

براساس برنامه قرار است تا پایان سال یک‌میلیون پورت از سوی مخابرات واگذارشود با این اوصاف این سوال پیش می‌آید که چه طور با گذشت پنج سال از برنامه چهارم توسعه بخش خصوصی نتوانسته هنوز یک‌میلیون پورت واگذار کند؛ اما مخابرات می‌خواهد کمتر از یک سال یک‌میلیون پورت واگذارکند؟

کاملا واضح است به این خاطر که مخابرات در این چند سال فضای مورد نیاز بخش خصوصی را فراهم نمی‌کرد و هر شکایتی از سوی این بخش، مبنی بر کم‌کاری را رد و بخش خصوصی را عامل اصلی عدم رشد اینترنت پرسرعت در کشور معرفی می‌کرد.