رکود در دره سیلیکون
مترجم: ندا لهردی
رکود اقتصاد جهانی هر روز بخش‌های جدیدی از صنعت را نشانه می‌رود.
این رکود فراگیر حالا بسیار نزدیک‌ و درست پشت دروازه‌های دره تکنولوژی قرار دارد و شرکت‌های بزرگ و فعال این عرصه را تهدید می‌کند.این وضعیت اما گویا قرار نیست به این زودی‌ها تغییر کند.

در واقع کاهش تعداد هزاران شغل در شرکت‌های تکنولوژی و مهار قیمت‌ محصولات برای افزایش درآمد و جلب اعتماد کاربران و خریداران، همه و همه نشانه‌هایی هستند که نفوذ این رکود را فریاد می‌زنند.
اخراج‌های پی‌درپی و کاهش مشاغل در بخش تکنولوژی حتی در هفته‌های اخیر به صنایع و بخش‌های دیگر هم کشیده شده است. این بحران شغلی به سرعت همانند رکود اقتصادی بر «سیلیکون ولی» که منطقه‌ای در شمال کالیفرنیا و خانه اصلی بزرگان دنیا‌ی تکنولوژی مانند Google و Microsoft است و تاثیر می‌گذارد. غول‌های تکنولوژی جهان مانند intel و Microsoft بیش از هزاران نفر از کارمندان خود را اخراج کرده‌اند، در حالی که این تعداد اخراج‌ها در روزهای اول رکود به خاطر امید به نجات از این وضعیت حتی با تعداد کمی از کاربران و سرمایه‌گذاری‌های مخاطره‌آمیز، بسیار کمتر بود. با تمام این‌ها، این تنها یک آغاز است. اگرچه ناامیدکننده، اما این پیش‌بینی بسیاری از تحلیل‌گران مسائل اقتصادی است. آن‌ها معتقدند که امسال به دنبال نفوذ بیشتر رکود اقتصادی و کاهش چشمگیر سرمایه‌گذاری‌ها و سهم بازار، تعداد بسیار بیشتری از کارمندان شرکت‌های تکنولوژی از کار خود اخراج می‌شوند.
«آدام چارلسون» یک محقق و تحلیل‌گر موسسه بین‌المللی Korn/Ferry که از نزدیک با بخش‌های گزینش و استخدام کارمندان شرکت‌های تکنولوژی بزرگ ارتباط داشته و کار می‌کند، در این مورد می‌گوید: «سازمان‌ها می‌گویند این چه زمستان سردی است که ما را از انجام برنامه‌ریزی و پیش‌بینی‌های دقیق عاجز کرده؟» در حقیقت شرکت‌های تکنولوژی بزرگ این روزها سعی دارند بیشتر از گذشته بر اساس واقعیت‌های موجود در بازار برای آینده برنامه‌ریزی کنند.»
آمار منتشر شده از سوی مرکز مطالعات اقتصادی کالیفرنیا (CCSCE) در این مورد نشان می‌دهد که در سال گذشته میلادی (2008)، سیلیکون ولی 11هزار و 700 نفر از کارمندان خود را اخراج کرده است. این رقم اگرچه در مقایسه با اخراج 200هزار نفری کارمندان این بخش بعد از انفجار حباب دامنه‌های دات‌کام در سال 2000 بسیار کمتر است، اما نباید فراموش کرد که رقم اعلام شده برای اخراج کارمندان بخش تکنولوژی در سال 2008 بدون در نظر گرفتن اخراج‌های بحران مشاغل روزهای اخیر محاسبه شده است.
این روزها دیگر بحران اقتصادی در صنعت تکنولوژی به تیتر بسیاری از خبرها تبدیل شده است تا جایی که اغلب کارشناسان معتقدند که با توجه به این وضعیت باید درباره پیش‌بینی‌های شغلی در سال ۲۰۰۹ تجدیدنظر کرد.
بر اساس آمارهای اعلام شده توسط مقامات رسمی، نرخ بیکاری در کالیفرنیا بعد از چهارده سال ثبات در دسامبر گذشته از مرز 3/9درصد فراتر رفت.
این رقم حتی از نرخ‌ بیکاری کشور آمریکا که به طور متوسط ۲/۷درصد اعلام شده، هم بسیار بیشتر است.
مار گزیده و ریسمان سیاه و سفید
این روزها رکود و شرایط بحرانی موجود باعث به وجود آمدن یک جو هیجانی در شرکت‌های تکنولوژی شده است. در حقیقت بعضی از تحلیل‌گران اقتصادی با مطالعه و بررسی دقیق‌تر روند ایجاد بحران شغلی در شرکت‌های تکنولوژی به این نتیجه رسیده‌اند که در رکودهای اقتصادی گذشته میزان کاهش قیمت‌ها و مشاغل بسیار کمتر بوده است.
«اندی میلر» یکی از تحلیل‌گران موسسه تحقیقاتی «ادوارد جونز» در این مورد می‌گوید: «حالا اما این حجم از کاهش قیمت‌ها و مشاغل تاسف‌آور است. به عقیده من این شرکت‌ها می‌بایست در چنین شرایطی درباره تصمیمات خود بیشتر فکر کرده و موقعیت‌های مالی خودشان را حفظ کنند».
از طرفی تحلیل‌های دیگری هم در این مورد وجود دارد. به عنوان مثال پروفسور «مارک کینس» استاد دانشگاه سانفرانسیسکو در زمینه تجارت، درباره این موضوع می‌گوید: «منشاء این اتفاق در واقع به چندین سال پیش و بعد از بحران دامنه‌های دات‌کام‌ مربوط است. در آن زمان بسیاری از شرکت‌ها نتوانستند خودشان را از بحران به وجود آمده نجات دهند. در مقابل تعداد کمی از این شرکت‌ها هم که نجات پیدا کردند، آنهایی بودند که با استفاده از مدل تجارت عمقی توانستند تصمیمات بهتری بگیرند».
به عقیده این پرفسور دانشگاه شرکت‌های واقع در دره سیلیکون ولی به خصوص آنهایی که بر اساس سرمایه‌گذاری‌های مخاطره‌آمیز تاسیس شده‌اند، در مقابل چنین بحران‌هایی ایمن نیستند. شرکت‌های بزرگی مانند Google و Microsoft
نمونه‌هایی هستند که با انجام سرمایه‌گذاری‌های مخاطره‌آمیز و نه چندان مطمئن اولیه تاسیس و راه‌اندازی شده‌اند.
بر اساس آمار، میزان سرمایه‌گذاری‌های مخاطره‌آمیز در فصل چهارم سال 2008 تا 71درصد نسبت به سال 2007 کاهش داشته است و این اتفاق چنین شرکت‌هایی را تحت فشار قرار داد.
با این همه این حجم زیاد کاهش مشاغل در بخش تکنولوژی لزوما نیاز نیست. در واقع این شرکت‌ها می‌توانستند در مقابل با استخدام تعداد کمی از کارمندان فعال و متخصص میزان نوآوری خود را افزایش داده و آنها را به رشد ایده‌های خلاقانه‌شان تشویق کنند. بسیاری از کارشناسان اظهار خوش‌بینی کرده‌اند که کنترل میزان کاهش مشاغل در چنین شرایطی می‌تواند موج جدیدی از خلاقیت را به دنبال داشته باشد.
آنها معتقدند که اخراج کارمندان در واقع یک روش قدیمی و غیر موثر است و دیگر نباید در شرکت‌های بزرگ تکنولوژی به کار گرفته شود.
از طرف دیگر عده‌ای هم معتقدند استفاده از تکنولوژی‌های سازگار با محیط زیست در تولید محصولات مختلف می‌تواند ضمن مزایای بسیار، حتی به اشتغال‌زایی هم منجر شود.
منبع: www.reuters.com


نمودار تغییر سهام شرکت‌های تکنولوژی در ۶ ماه گذشته

این نمودار نشان می‌دهد که با ادامه رکود در ۶ ماه گذشته نرخ سهام شرکت‌های بزرگ تکنولوژی چقدر کاهش یافته است.