بازار در نوسان

مریم عسگری

عکس: آکو سالمی

بازار کامپیوتر از مراکزی است که هر از چند گاهی آماج اخبار و گاه شایعات فراوانی در زمینه‌های مختلف قرار می‌گیرد و این اخبار و شایعات در پاره‌ای موارد تاثیراتی هر چند کمرنگ و نامحسوس بر این بازار می‌گذارند. تعجبی هم ندارد....

کامپیوتر یک کالای پرمخاطب است و بازار آن همیشه خدا شلوغ و پرتردد! پس نمی‌توان از چنین کالای پرمخاطبی بازاری آرام و منظم را انتظار داشت.

طی چند روز اخیر نیز اتفاقاتی رخ داده است که نمی‌توان منکر تاثیر آن بر بازار کامپیوتر شد.

زلزله به جان بازار کامپیوتر افتاد

وقوع زمین‌لرزه در استان‌های جنوبی کشور یکی از اتفاقاتی است که طی هفته گذشته افتاد و تبعاتی هر چند نامحسوس در بازار کامپیوتر داشت و پیش‌بینی می‌شود طی روزهای آینده تبعات این زلزله به بازار کامپیوتر ملموس شود. چرا که زمین‌ لرزه‌ای که برخی از استان‌های جنوبی کشور را لرزاند به دبی نیز سرایت کرد و برخی ساختمان‌های تجاری آن را نیز لرزاند.

در پی انتشار این خبر برخی از کسبه بازار کامپیوتر شایعاتی را بر سر زبان‌ها انداختند که این زمین لرزه به دفاتر نمایندگی‌های کامپیوتر و تجهیزات کامپیوتری صدماتی وارد کرده است و این موضوع افزایش قیمت‌ها را در بازار کامپیوتر طی روزهای آینده در پی خواهد داشت. این در حالی است که طبق اخبار منتشر شده زمین لرزه دبی هیچ خسارت و خرابی در پی نداشته است.

اما یک مقام آگاه از تعطیلی بندر شیخ راشد در دبی خبر داد و گفت: مقامات دبی این بندر را تعطیل کرده و امور صادرات، و واردات کالا به این جزیره توسط بندر جبل علی انجام می‌شود.

طبق اعلام این مقام آگاه، تعطیلی بندر شیخ راشد تا اواخر سال ۲۰۰۸ ادامه خواهد یافت. تعطیلی این بندر همچنین باعث تاخیر در عملکرد بندر جبل علی شده است. به طوری که اگر در گذشته ترخیص کالا از این بندر ظرف مدت ۴۸ ساعت انجام می‌شد، اینک این پروسه طی مدت ده روز انجام می‌شود.

البته ترخیص کالا با تاخیر مربوط به کالاهایی مانند مانیتور، لپ‌تاپ، کیس، مادربورد و ..... است و سایر کالاهایی که از طریق خطوط هوایی منتقل می‌شوند بدون تاخیر ترخیص می‌شوند.

کلاهبرداری میلیاردی و تبعات آن در بازار

همین چند روز پیش بود که خبر یک کلاهبرداری میلیاردی، در بازار کامپیوتر منتشر شد و مشخص شد فردی با گرفتن اعتبار از فعالان بازار کامپیوتر و با توجه به عدم وجود شفافیت و

سازو کار نظارتی و پیشگیری در این بازار توانسته است حجم این اعتبار را به چند ده میلیارد ریال رسانده و متواری شود. این مساله ضرر و زیان هنگفتی را به برخی از فعالان بازار کامپیوتر وارد کرد، طبق اعلام کوهستانی، یکی از مدیران شرکت سازگار ارقام، با انتشار این خبر بازار دچار بی‌نظمی شده است و فروشندگان برای جبران این ضرر و جلوگیری از انبار شدن کالاهای خود، تجهیزات کامپیوتری را با قیمتی پایین‌تر از قیمت مقرر به فروش می‌رسانند.

به گفته وی، در حال حاضر در بازار کامپیوتر کنترلی روی قیمت‌ها نمی‌شود و فروشندگان اجناس را با قیمت سلیقه‌ای به فروش می‌رسانند.

زمان‌پور یک کارشناس بازار نیز در این زمینه می‌گوید: در حال حاضر بازار کامپیوتر وضعیتی نامطلوب دارد و اعتماد از این بازار رخت بسته است.

آغاز فصل درس و مدرسه و رونق تجهیزات آموزشی

با نزدیک شدن به فصل پاییز و آغاز درس و مدرسه تجهیزاتی مانند انواع کنسول بازی و نرم‌افزارهای بازی و ... که تا قبل از این بازاری پررونق داشتند به سوی رکود پیش می‌روند و در مقابل نرم‌افزارهای آموزشی از فروش بالایی برخوردار می‌شوند.

فعالان بازار همچنین از کاهش فروش انواع دوربین عکاسی و فیلمبرداری در بازار خبر می‌دهند. برخی از فعالان بازار نیز به ماه رمضان اشاره کرده و می‌گویند: ماه رمضان با آغاز دوره رکود در بازار کامپیوتر و تجهیزات جانبی آن مصادف شده است و طی دو هفته اخیر بازار در رکود نسبی به سر می‌برد.

دژفرد، کارشناس شرکت آواژنگ نیز در این مورد می‌گوید: برخلاف سال‌های گذشته که مهر ماه مصادف بود با رونق بازار تجهیزات کامپیوتری، امسال بازار این کالا با رکود مواجه شده است.

افزایش قیمت دلار و رشد قیمت لپ‌تاپ

قصه نوسانات قیمت دلار و تاثیر آن بر بازار کامپیوتر قصه‌ای تکراری است که همه ما بارها و بارها آن را شنیده‌ایم.

بهنامی، یک کارشناس بازار با اشاره به رشد قیمت دلار می‌گوید: افزایش قیمت دلار باعث شده قیمت هر لپ‌تاپ حدود ۲۰ تا ۳۰هزار تومان برای واردکنندگان افزایش یابد که برخی از واردکنندگان با توجه به این موضوع اقدام به افزایش قیمت‌ها کرده‌اند.

البته با توجه به شرایط بازار و رکود نسبی حاکم بر بازار برخی از فروشندگان نیز از افزایش قیمت‌ها خودداری کرده و لپ‌تاپ‌های خود را با قیمت سابق به فروش می‌رسانند.

این کارشناس پیش‌بینی کرد طی هفته‌‌های آینده و با پایان یافتن ماه رمضان و ورود سری‌های جدید لپ‌تاپ به بازار احتمالا شاهد افزایش قیمت‌ها در بازار خواهیم بود.

وی در مورد تاثیر زلزله دبی در بازار لپ‌تاپ گفت: اکثر لپ‌تاپ‌ها از طریق بندر جبل علی ترخیص می‌شده و هم اکنون نیز می‌شوند و تاکنون مشکلی در این زمینه نداشتیم.

رقابت مانیتوری

مانیتور یکی از اجزای مهم کامپیوتر است که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است. برندهای مختلفی نیز در زمینه عرضه مدل‌های جدید و با کیفیت در این عرضه فعالیت می‌کنند تا مبادا از قافله عقب بمانند و مبادا رقبا گوی سبقت را از آنها بربایند.

تولید مانیتورهای کم مصرف، صفحه عریض و ... نمونه‌ای از تلاش تولیدکنندگان این کالا است.

اما جدیدا LG اولین مانیتور با کنتراست ۳۰۰۰۰:۱ به بازار داخلی معرفی کرده است.

طبق اعلام مادیران، این شرکت برای اولین بار مانیتوری با چنین کنتراستی را وارد بازار کرده است که مدل آن W۲۲۸۴F است.این مانیتور ۲۲ اینچ صفحه عریض (Wide) وضوح تصویری معادل ۱۰۵۰×۱۶۸۰ نقطه در اینچ دارد و به ورودی DVI مجهز است.تجهیز به کلید Fun که تنظیمات خاص مانیتور را انجام می‌دهد از ویژگی‌های قابل توجه این مانیتور است. همچنین W۲۲۸۴F که یک مانیتور مشکی براق است برنده جایزه IF که جایزه معروف طراحی جهانی است شده است. این مانیتور با قیمت ۲۹۴هزار تومان به فروش می‌رسد.

فعالان بازار همچنین از افت قیمت مانیتور طی روزهای گذشته خبر داده و علت این امر را کاهش جهانی قیمت این کالا عنوان کردند.

قطعی برق و ضرر به صنف رایانه

در مقابل کاهش قیمت رایانه فعالان بازار از افزایش نسبی قیمت‌ها در بازار چاپگر و دستگاه‌های چندکاره خبر دادند. طبق اعلام فعالان بازار این افزایش قیمت به دلیل نوسانات ارزی صورت گرفته است.

توکلی، مدیرعامل شرکت نیکاست، عرضه‌کننده محصولات Brather در بازار داخلی در این باره می‌گوید: طی چند روز گذشته به دلایلی از جمله نوسانات ارزی، افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و... قیمت انواع چاپگر، دستگاه چندمنظوره، دستگاه فاکس و... حدود دو درصد افزایش یافته است.

وی که از قطعی‌های مکرر برق دل پر دردی دارد، می‌گوید: قطعی برق باعث شده شرکت‌ها ناچار شوند پرسنل خود را در شیفت‌های اضافه نگه دارند و بابت این موضوع نیز اضافه حقوق پرداخت کنند.همچنین قطعی برق تداخل در عملکرد شرکت‌ها را در پی داشته و برای انتقال اسناد به صورت فاکس و... نیز مشکلاتی را برای نمایندگی‌های فروش به وجود آورده است. توکلی همچنین افزود: قطعی برق در گمرکات کشور نیز باعث کندی روند ترخیص کالا شده است.فلسفی کارشناس فروش شرکت سرزمین سبز نیز به رکود حاکم بر بازار چاپگر اشاره کرد و گفت: قیمت‌ها طی دو ماه گذشته دچار یک رشد ناگهانی شد و پس از آن تا حدودی کاهش یافت. اما این کاهش قیمت را نمی‌توان افت قیمت دانست. چرا که قیمت‌ها در بازار همچنان بالا است.