در راستای اجرای ماده ۱۳۱ قانون کار جمهوری اسلامی ایران و آیین‌نامه مصوب ۶/۱۰/۷۱ هیات وزیران و همچنین ماده ۲۹ اساسنامه انجمن‌های صنفی در راستای حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی و نیز بهبود وضع اقتصادی اعضای فعال در بخش واردات، عرضه و فروش و خدمات پس از فروش تلفن همراه در کشور که خود متضمن حفظ منافع جامعه نیز می باشد کمیته واردکنندگان گوشی تلفن همراه در کشور تشکیل و آغاز به کار کرد.

افشار فروتن لاریجانی، رییس انجمن صنفی فروشندگان سیم کارت، گوشی و لوازم جانبی در گفت‌و‌گو با گروه دیجیتال دنیای اقتصاد با اعلام این خبر اعضای این کمیته را نمایندگان شرکت‌های ایراتل، پارس قائم، تحلیل‌گر داده‌ها، موبایل پلاس و نماینده انجمن صنفی فروشندگان سیم‌کارت، گوشی و لوازم جانبی عنوان کرد.

وی در ادامه هدف از تشکیل این کمیته را ساماندهی بازار و ارائه راهکارهای مقابله با گوشی‌های قاچاق و ایجاد تعامل با مسوولان و بخش‌های اجرایی کشور عنوان و تاکید کرد: حفظ منافع و حقوق فعالان این بخش و واردکنندگان و نیز ایجاد بازاری سالم و حفظ حقوق مصرف‌کنندگان نهایی از مهمترین اقدات این کمیته است. لاریجانی خاطرنشان ساخت این کمیته در بدو شروع کار خود پیگیری وضعیت تعرفه واردات قانونی گوشی را در دستور کار خود قرار داده است که با رسیدن به یک رقم متعادل هم منافع فعالان صنف تامین شود و هم حقوق مصرف‌کنندگان نهایی تامین شود. وی ادامه داد، کاهش تعرف واردات تلفن همراه علاوه بر کاهش قاچاق، افزایش درآمدهای گمرکی دولت را به همراه خواهد داشت.

بررسی حذف هزینه‌ پیامک‌های به مقصد نرسیده

مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار تاکید کرد: حذف هزینه‌ پیامک‌های به مقصد نرسیده در حال بررسی است تا هزینه پیام‌هایی که به علت ضعف شبکه به مقصد نمی‌رسند، از مشترک دریافت نشود اما یافتن راهکار مورد نظر از نظر فنی بسیار پیچیده است ولی چنانچه به نتیجه‌ی لازم برسیم این مساله به مراجع تصمیم‌گیر اعلام می‌شود اما در شرایط فعلی محاسبه نرخ پیامک بر اساس ارسال شدن آن است. وحید صدوقی در گفت‌وگو با ایسنا، درخصوص حذف هزینه‌ پیامک‌های به مقصد نرسیده با بیان این که مصوبه برای محاسبه نرخ پیامک بر اساس ارسال پیام کوتاه مربوطه است، اظهار کرد: به طور مثال برای ارسال بسته‌ پستی ابتدا تمبر را باطل می‌کنند و هزینه‌ای از فرستنده دریافت می‌شود، اما اگر بسته به مقصد نرسد دیگر هزینه تمبر باطل شده عودت داده نمی‌شود.

او ادامه داد: در خصوص پیام کوتاه هم باید گفت که وقتی پیامک با یک بار به مقصد می‌رسد، هزینه‌ آن برای شرکت ارتباطات سیار بسیار کمتر از پیامکی است که به مقصد نمی‌رسد، چراکه پیام دریافت نشده در شبکه باقی می‌ماند و در طی فاصله زمانی ۱۰ ساعته بارها برای مشترکان ارسال می‌شود تا سرانجام به مقصد برسد؛بنابراین برای ما به صرفه‌تر است که پیام‌های کوتاه همان بار اول به مقصد برسند. مدیر عامل شرکت ارتباطات سیار افزود: بیشتر پیامک‌هایی که به مقصد نمی‌رسند یا به علت از دسترس خارج بودن مشترک مورد نظر از شبکه است یا به پر بودن حافظه‌ تلفن مشترک مربوطه یا خاموش بودن گوشی مشترک مربوط می‌شود و تنها درصد اندکی از آن به ضعف شبکه برمی‌گردد.