رییس هیات مدیره‌ شرکت مخابرات ایران تاکید کرد: طرح جمع‌آوری سیم‌کارت‌های دولتی از مدیران و کارکنان سازمان‌ها که به عنوان سرویس به آنها داده می‌شد به منظور کاهش هزینه‌های دولت است. وفا غفاریان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مصوبه‌ مربوط به جمع‌آوری سیم‌کارت‌های دولتی از کارکنان سازمان‌ها تکلیفی نیست که متوجه شرکت مخابرات ایران باشد بلکه متوجه سازمان‌های دولتی است. وی با بیان این که سازمان‌های دولتی که سیم‌کارت‌های سرویس در اختیار کارکنانشان گذاشته بودند، موظفند این سیم‌کارت‌ها را جمع‌آوری کنند، تصریح کرد:‌ سیم‌کارت‌های جمع‌آوری شده یا به فروش می‌رسند یا به نوع دیگری که مطابق مصوبه باشد، از آنها استفاده می‌شود. رییس هیات مدیره‌ شرکت مخابرات ایران گفت: کارکنان وزارت ارتباطات و شرکت‌های وابسته که از سیم‌کارت‌های دولتی استفاده می‌کنند نیز مشمول این مصوبه هستند و فروش شماره‌های رند تابع آیین‌نامه‌ خاص خود خواهد بود.

راه‌اندازی سرویس پرداخت و رزرو بلیت هواپیما با تلفن همراه

به گفته‌ معاون شرکت ارتباطات سیار با راه‌اندازی سرویس ارزش افزوده‌ GPRS، منویی برای سیم‌کارت مشترک ایجاد می‌شود که به فرد امکان انتخاب سرویس‌ها مانند گزارش هواشناسی را می‌دهد. محمدمهدی عطوفی، معاون شرکت ارتباطات سیار، با بیان این مطلب اظهار کرد: از طریق سیستم GPRS و OTA، می‌توانیم سرویس‌هایی را که در نظر داریم برای مشترکان ایجاد و فعال کنیم. وی تصریح کرد: رزرو بلیت هواپیما از طریق تلفن همراه و کار پرداخت نیز می‌تواند از این طریق انجام می‌شود که امیدواریم بتوانیم سرویس پرداخت موبایل را هرچه سریع‌تر برروی شبکه پیاده‌سازی کنیم که کارشناسی‌های لازم بر روی آن انجام شده است. عطوفی با بیان این که پیاده‌سازی این سیستم به توانمندی‌های فنی خاص و امکاناتی نیاز دارد گفت: این کار در حال بررسی است و فاز اول آن با راه‌اندازی GPRS در محدوده‌ از تهران به صورت آزمایشی راه‌اندازی می‌شود.

بررسی پیشنهاد آیین‌نامه‌ جدید ویژه‌ مزاحمت‌های تلفن همراه

آیین‌نامه‌ کشف مزاحمت تلفنی مختص تلفن همراه هم‌اکنون در هیات مدیره‌ شرکت ارتباطات سیار در حال بررسی است و پس از تایید به سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی پیشنهاد می‌شود تا از این پس با تمام مزاحمان اپراتورهای مختلف به طور یکسان و بر اساس این آیین‌نامه برخورد شود.

محمد آبایی، مدیر کل بازرسی، ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایت شرکت ارتباطات سیار با اشاره به بحث مزاحمت‌های تلفنی برای مشترکان همراه اول اظهار کرد: قبل از انقلاب اسلامی قوانینی در خصوص برخورد با مزاحمان تلفنی که در آن زمان تنها تلفن ثابت بود، وجود داشت که به تصویب مجلس نیز رسیده بود و در حال حاضر به این دلیل که این قانون از نظر حقوقی منسوخ نشده و مجلس آن را رد نکرده است، کماکان به قدرت خود باقی است و اجرا می‌شود. وی با بیان این که در مزاحمت‌هایی که برای بار اول اتفاق می‌افتد، تلفن همراه به مدت یک هفته قطع می‌شود، گفت: البته اخطاری از طرف شرکت ارتباطات سیار به شماره آن مشترک ارسال می‌شود و بعد از تکرار به مدت ۳ ماه و برای بار سوم به طور کلی ارتباط قطع شده و سلب امتیاز می‌شود.

او تصریح کرد: اگر کسی مزاحم تلفنی داشته باشد می‌تواند با تکمیل فرم کشف مزاحمت در هر کدام از ادارات مشترکان ما این درخواست را ارائه دهد که این درخواست مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و در صورت تایید بر اساس این قانون اجرا و عملی می‌شود. مدیر کل بازرسی، ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایت شرکت ارتباطات سیار گفت: اگر مزاحمت‌های تلفنی از طرف مشترکان دیگر اپراتورها باشد، با آن اپراتورها مکاتبه می‌کنیم تا با مزاحم برخورد کنند.