سازمان انرژی اتمی و وزارت بهداشت پاسخ دادند
بالاخره BTS خطر دارد؟
بازار دیجیتال- خطرناک یا خطرناک نبودن آنتنهای BTS از زمان نصبشان در سطح شهرها چه در ایران و چه خارج از ایران مورد بحث بوده است. برخی فعالان حوزه بهداشت و سلامت معتقدند که دکلهای BTS نصب شده در شهرهای بزرگ ایران، از جمله تهران سبب بروز مشکلات مختلف در بدن شهروندان از جمله اختلالات خونی و مغزی میشود. اما از سوی دیگر برخی از فعالان حوزه ارتباطی بر این باورند که تجهیزات مورد نیاز برای نصب آنتنهای BTS بعد از طی کردن آزمایشهای مختلف و بررسی استانداردهای لازم در سطح شهر نصب میشوند. این گروه این اطمینان را میدهند که آنتنهای BTSهیچ ضرری برای شهروندان شهرها ندارد.
بیخطر یا خطرناک
بدونتردید استفاده از تلفن همراه نیازمند زیرساختهایی است که شاید در بین این زیرساختها مهمترین آن همین آنتنهای BTS باشد. به تعبیری دیگر میتوان آنتنهای تلفن همراه را چون اکسیژنی برای این اپراتورها به حساب آورد که نبود آنها یا اختلال در کار آنها به هر طریقی میتواند در روند کیفیت خدمات ارائه شده توسط اپراتور تاثیر گذار باشد.
در بحث تاثیر این آنتنها روی کاربران تاکنون گزارشهای بیشماری منتشر شده است، اما نکته قابل توجه در این گزارشها در کنار توصیههایی که برای کاربران تلفن همراه داشته است، این است که هنوز هیچ نتیجه و تحلیل علمیای مبنی بر زیانده بودن این آنتنها از سوی مراجع رسمی علمی و بهداشتی دنیا ارائه نشده است.
چندی پیش حسن اصیلیان، معاون سابق محیط زیست انسانی سازمان محیطزیست کشور در گفتوگویی اعلام کرده بود که براساس گزارشهای به دست آمده و تحقیقات انجام شده، فراوانی امواج الکترومغناطیس که به طور عمده به دنبال نصب دکلهای BTS در مناطق مسکونی منتشر میشود، باعث بروز مشکلات میشود. به باور وی مشکلات خونی و مغزی برای ساکنانی که در میدان مغناطیسی تاثیرگذار این امواج زندگی میکنند، از جمله اثرات این امواج است.
اصیلیان تاکید کرده که با توجه به اثرات زیانبار این امواج، لازم است راهکارهای اساسی برای کاهش اثرات این امواج در کشور به کار گرفته شود.
اما از سوی دیگر کارشناسان سازمان انرژی اتمی بر این باورند که میزان تشعشعات آنتنهای تلفن همراه در ایران یکصدم استانداردهای جهانی است و این امواج هیچ ضرری برای سلامتی مردم ندارد.
مهندس دلنواز فرودین، کارشناس سازمان انرژی اتمیدر دومین کنفرانس ایمنی پرتوهای غیریونساز که در شیراز برگزار شد، برای اثبات نظر سازمان انرژی اتمی، به تحقیقی که در این زمینه انجام شده اشاره میکند و میگوید: « با توجه به نگرانی مردم، سازمان انرژی اتمی با در نظر گرفتن شرایط متفاوت نصب آنتن و دکل و در نقاطی باتراکم جمعیتی متفاوت، اقدام به سنجش میزان تابش این آنتنها ومقایسه نتایج با حدود پرتوگیری مطابق با مقررات ملی و استانداردهای بینالمللی کرده است.»
به گفته وی، نقاط بررسی شده شامل۴۵۰۰ نقطه و در بیشتر از ۱۵۰۰ محل و در نزدیکی بیش از ۳۰۰ BTS در اغلب شهرها و استانهای کشور بوده است.
وی در ادامه میافزاید: « ما برای احتراز از بر هم زدن آسایش شهروندان و نیز با توجه به تشعشع بسیار ضعیف BTSهایی که در داخل ساختمانها نصب میشوند، عموما تشعشعات آنتنهای نصب شده روی پشت بامها و در فضاهای آزاد را در نظر گرفتیم که نتایج بهدست آمده عبارت بودند: از شدت میدان داخل یک ساختمان از خارج همان ساختمان بسیار کمتر است، اغلب ساختمانهای واقع در نزدیکی دکل خارج از ناحیه تابش هستند، با فاصله گرفتن از دکل ناحیه تابش وسیعتر میشود و ساختمانهای بیشتری در معرض آن قرار میگیرند اما شدت میدان کاهش مییابد.چگالی توان تابشی آنتنهای بیتیاس در اغلب نقاط از یکصدم یا یکدرصد حد مطابق با استاندارد ملی و راهنمای جهانی کمتر است.»
وی در پایان افزود: «لازم است که اندازهگیریها استمرار داشتهباشد و کلیه نهادهای مسوول براساس اطلاعات علمی، واقعی و به دور از بزرگنمایی و همچنین با درنظرگرفتن ریسکها و استانداردها اطلاعرسانی کنند. همچنین این نهادها از ارائه اطلاعات ضد و نقیض خودداری کنند.»
در همین زمینه ناصر راستخواه، رییس مرکز نظام ایمنی هستهای کشور و معاون سازمان انرژی اتمیایران نیز میگوید: «در کنار هر منفعتی ملاحظاتی نیز وجود دارد. باید توجه داشت هر تکنولوژی جدیدی که پرتوها نیز از آن جمله هستند به مثابه یک چاقوی دولبه است که ما با شناسایی، اطلاع از آسیبهای آن و رعایت موارد ایمنی، میتوانیم حداکثر استفاده و بهرهمندی از آن را داشته باشیم.»
وی در ادامه میافزاید: «نظام ایمنی کشور مسوولیت ایجاد ضمانتهای لازم را در بهکارگیری انرژی پرتوها برعهده دارد و در راستای همین تعهدات ملزم به طرح و تدوین قوانین، مقررات و ضوابط، تصویب آنها و تهیه دستورالعملهای اجرایی، نظارت، بازرسی و کنترل مسائل مربوط به پرتوها است و این امر بدون آگاهی مردم با اختلال مواجه خواهد شد.»
با تمام اطمینانی که در این کنفرانس نسبت به بیخطر بودن آنتنهای BTS داده شد، اما برخی پیشنهاد میکنند که از نصب این آنتنها در مجاورت مدارس و مهدکودکها جلوگیری شود.
کاظم ندافی، رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تاکید بر لزوم حفاظت مردم در برابر پرتوها لامپهای کممصرف، امواج الکترومغناطیس موبایل و نصب آنتنهای BTS میگوید: «بر اساس اندازهگیریهای سازمان انرژی اتمی تابش بیش از یک درصد میزان مجاز این آنتنها گزارش نشده است. به عبارتی دیگر در همه موارد این تابش از یک صدم حد مجاز تجاوز نمیکند اما با این حال نباید بحث این آنتنها را رها کرد، بلکه از اپراتورهای موبایل انتظار میرود که سامانه مربوط این
اندازهگیریها را به روز کرده و در این زمینه همکاریهای لازم را انجام دهند.»
وی تاکید کرد اطلاعات تمامیمدارس را در زمینه مجاورت آنتنهای موبایل در اختیار داریم و هر چند هیچ مستندی مبنی بر عوارض ناشی از این تشعشعات گزارش نشده است اما این آنتنهای موبایل نباید در مجاورت مهدکودکها و بدون حریم نصب شود.
تلفن همراه خطرناکتر است
در حال حاضر این ذهنیت وجود دارد که تشعشعات ناشی از آنتیهای BTS میتواند خطرناک باشد یا خیر، اما به باور کارشناسان و محققان این دستگاههای تلفن همراه است که میتواند خطراتی را برای کاربران به همراه داشته باشد.
برای مثال رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گوشیهای موبایل را یکی از منابع تابش پرتو عنوان کرد که باید روی آن نظارت کافی صورت گیرد و تصریح کرد: شواهد روی حیوانات آزمایشگاهی از اثرات سوءناشی از استفاده از گوشیهای موبایل حکایت دارد.
البته به جز این ادعا، ادعاهایی دیگری نیز در خصوص مضر بودن تلفن همراه مطرح شده است که تا کنون هیچ کدام از آنها به اثبات نرسیده است. بر همین اساس تا به حال لوازم جانبی بیشماری برای جلوگیری از تاثیر تشعشعات گوشیهای تلفن همراه ساخته شده است که میتوان از آن جمله به کیفهای مخصوص جلوگیری از تشعشعات اشاره کرد. از سوی دیگر کارشناسان بارها و بارها کاربران را از مکالمه طولانی با گوشی برحذر داشته و توصیه میکنند که کاربران گوشی خود را تا حد امکان در جیب کناری و نزدیک به قلب خود نگذارند. آنها همچنین برای کاهش اثرات امواج توصیه میکنند که کاربران از هندزفری
استفاده کنند.
ارسال نظر