م.ر.بهنام رئوف

هفته گذشته گوگل اقدام به حذف نام خلیج‌فارس از سرویس نقشه خود کرد. البته این شرکت نام جعلی خلیج عربی را هم از نقشه خود حذف کرده و گفته است به دلیل آنکه بر سر نام این منطقه اختلاف وجود دارد تمایلی ندارد که خود را درگیر مناقشات سیاسی کند! این اقدام گوگل در هفته گذشته باعث به وجود آمدن کمپین‌های اعتراضی اینترنتی از سوی فارسی زبانان دهکده جهانی شد.

مسولان دولتی اما در برابر این تصمیم گوگل سکوت در پیش گرفته‌اند. سکوتی که نشان‌دهنده ضعف حقوقی حوزه فاوای کشور در برابر اقدامات این‌چنینی است. برخی دیگر از مسوولان دولتی نیز فقط اقدام به اظهار نظرهایی همچون تحریم گوگل و تشویق کاربران ایرانی به استفاده نکردن آنها از سرویس‌های این غول اینترنتی کردند. اما به درستی آیا تحریم گوگل از سوی کاربران ایرانی یا عدم استفاده از سرویس‌های این شرکت سود یا ضرری را متوجه گوگل خواهد کرد؟ اصلا مگر گوگل دفتر رسمی یا مراودات تجاری با ایران دارد که تحریمش از سوی ایرانی‌ها بخواهد موقعیت این سرویس را متزلزل کند؟ از سوی دیگر در حالی که خود گوگل و برخی دیگر از شرکت‌های اینترنتی کاربران ایرانی را تحریم کرده‌اند، راه‌حل در بستن سرویس‌های موجود یا کنار گذاشتن آنهاست؟

در این بین اما رییس سازمان فناوری اطلاعات گفته که لازم است اقداماتی را در ارتباط با گوگل که به خود اجازه داده به حریم کشور ما وارد شود، اتخاذ کنیم که ایجاد موتور جست‌وجوی ملی و فقدان وابستگی به گوگل اقدام خوبی است. علی حکیم‌جوادی به ایسنا گفته است: «به عنوان یک ایرانی به هیچ وجه نمی‌پذیریم که نام خلیج‌فارس بخواهد از هر کجایی برداشته یا تغییر داده شود.» او می‌گوید: تصور من این است که شاید بهترین راهکار این باشد که هر ایرانی خودش وارد عمل شود و علاوه بر اینکه این رویه را اصلاح کنند تا جایی‌که می‌تواند از گوگل استفاده نکند و نارضایتی و نگرانی خودشان را از این اقدام شنیع ابراز کنند. همچنین فکر می‌کنیم شاید لازم باشد اقداماتی را انجام دهیم همانند اینکه موتور جست‌وجوی خود را هرچه زودتر فعال کنیم، مانند کشور‌های دیگر دنیا و نشان بدهیم که هیچ وابستگی به گوگل نداریم.»

آیا استفاده نکردن از گوگل یا راه‌اندازی هرچه سریع تر موتور جست‌وجوی ملی باعث بازگشتن نام خلیج فارس به نقشه سرویس اولین سایت پربازدید جهان می‌شود یا اینکه موتور جست‌وجوی ملی را جایگزین اولین سایت جهان خواهد کرد؟

چرا سازمان فناوری اطلاعات که مدیران زیرمجموعه‌اش مدام در مجامع و اجلاس‌هایی همچون آی کن حضور دارند و مرتبا با مدیران و تصمیم‌گیران اینترنتی ملاقات می‌کنند، هیچ‌گاه موضوع تحریم‌های اینترنتی علیه کاربران ایرانی را مطرح نکرده‌اند؟ در همین مورد آیا تماس و مذاکره‌ای از سوی مقامات وزارت ارتباطات ایران با گوگل صورت گرفته و اعتراض ایران و اسناد موجود به طور رسمی به این شرکت ارائه شده است؟ آیا تمهیداتی برای شکایت از این شرکت در مراجع بالادستی صورت گرفته یا همچنان به دنبال راه‌حل‌هایی هستیم که صرفا به محدود کردن خودمان باز می‌گردد؟