یادداشت
ضرورت توسعه تولید و تجارت صنعت نرم افزار
دکتر مهدی فتح اله - صنعت نرمافزار به تمام اجزا و عواملی از کسب و کار و دانش، که فرآیند تولید نرمافزارهای رایانهای و ارائه خدمات نرمافزاری را به صورت اقتصادی و مبتنی بر نیاز مشتری و بازار، پشتیبانی و تسهیل میکنند، اطلاق میشود. این صنعت به عنوان یکی از صنایع دانش بنیان و با فناوری بالا، ارزش افزوده بسیاری را میتواند در کشور ایجاد کند. صنعت نرمافزار در ایران از مزیتهای قابل توجهی برخوردار است بهطوریکه کشورمان در زمینه تولید و تجارت جهانی این صنعت، پتانسیلهای فراوانی دارد. بر اساس گزارشهای اعلام شده، حجم بازار نرمافزار ایران در سال ۲۰۰۸ حدود ۶۰۰ میلیون دلار، سهم این صنعت از کل بازار ICT ایران در سال یاد شده حدود ۱۰ درصد و سهم آن از کل GDP ایران در سال ۲۰۰۶ حدود ۲۲/۰ درصد برآورد شده است. درصد اشتغال صنعت نرمافزار نیز از کل اشتغال کشور در سال ۲۰۰۷ معادل ۰۵/۰ درصد و میزان صادرات نرمافزار در سال یاد شده حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون دلار بود که سهم صادرات نرمافزار از کل صادرات کشور معادل ۰۶/۰ درصد گزارش شده است. متوسط نرخ رشد صنعت نرمافزار جهان ۵/۸ درصد است در حالیکه متوسط نرخ رشد این صنعت در ایران از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ حدود ۲۰ درصد گزارش شده است. سهم بازار این صنعت از کل بازار نرمافزار در سال ۲۰۰۶ حدود ۰۰۳/۰ درصد بود در حالی که سهم بازار نرمافزار از کل بازار نرمافزار خاورمیانه در سال یاد شده معادل ۲۷/۰ درصد بود.
نقاط قوت صنعت نرمافزار: امکان نسبی دسترسی به ابزارها و تجهیزات جدید و پیشرفته و وجود پتانسیل تخصصی و منابع انسانی مستعد در حوزه IT به خصوص نرمافزار از جمله نقاط قوت این صنعت در کشور به شمار میرود. در ضمن روند رو به رشد دانش علمی مدیران صنعت نیز قابل چشمپوشی نیست و باید توجه داشت امکان بهرهگیری از شبکههای نیروی انسانی در سراسر جهان نیز میسر شده است. علاوه بر این موارد افزایش نسبی نیروی انسانی صنعت نرمافزار طی سالهای اخیر، تقاضای روبه رشد محصولات و خدمات ICT، اشتغالزایی مناسب فناوری اطلاعات، قابلیتهای صادرات محصولات و خدمات نرمافزاری و روند رو به رشد کمیت و کیفیت شرکتها و سازمانهای فعال در صنعت نرم افزار از دیگر نقاط قوت این صنعت به شمار میرود.
مشکلات صنعت نرمافزار: پارهای مشکلات و برخی کاستیها نیز در این صنعت دیده میشود که میتوان به حجم پایین تقاضای این صنعت، ضعف فضای رقابتی کسبوکار و بیثباتی و خروج نیروهای متخصص از صنعت اشاره کرد. علاوه بر این استقبال از محصولات خارجی به نسبت محصولات داخلی، سودآور نبودن پروژههای نرمافزاری، سرمایهگذاری محدود در بخش تحقیق و توسعه این صنعت و وجود نقص در زنجیره ارزش از دیگر نقاط ضعف این صنعت به شمار میرود.
*رییس موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی
ارسال نظر