بازار دیجیتال- طی چند هفته اخیر و شاید بهتر باشد بگوییم چند ماه اخیر آنقدر شبکه اینترنت کشور با اختلال و افت سرعت مواجه بوده که جان کاربرانش را به لبانشان رسانده است. در این بین به دلیل عدم پاسخی روشن از سوی مسوولان تنها تامین کننده پهنای باند کشور، یعنی شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت مخابرات و شرکت‌های ندا شایعاتی در خصوص بروز این اختلال در شبکه اینترنت کشور شنیده می‌شود. یکی از این شایعات که توسط برخی رسانه‌ها منتشر شده، علت اختلال در شبکه اینترنت کشور را به راه اندازی شبکه ملی اطلاعات توسط وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات ارتباط می‌داد. برای اطلاع از درستی این خبر با پیام کرباسی، کارشناس اینترنتی گفت‌وگوی کوتاهی انجام داده‌ایم که می‌خوانید:

آیا درست است که برخی اختلالات اخیر در شبکه اینترنتی را به راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات ارتباط می‌دهند؟

به اعتقاد من این ادعا صحیح نیست، چرا که مسوولان مربوطه برای اجرای این طرح هنوز اقدامات عملیاتی موثر در راه‌اندازی این شبکه را شروع نکرده‌اند. شاید بخش‌هایی از اجرای این پروژه شروع شده باشد، اما به اعتقاد بنده، جنبه عملیاتی آن هنوز اجرایی نشده است.

بعد از راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات چطور. آیا این راه اندازی می‌تواند باعث کند شدن سرعت اینترنت بین‌المللی شود؟

به نظر نمی‌رسد راه اندازی این شبکه باعث کند شدن سرعت اینترنت بین‌المللی شود، چرا که این دو هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند. البته طبیعی است که اگر شبکه ملی به درستی بارگذاری، تنظیم و برنامه‌ریزی شود، نه تنها از بار ترافیکی دروازه‌های بین‌المللی کشور کم خواهد شد، بلکه آن بخشی از ترافیک که باید از کشور خارج شود پهنای باند کمتری را اشغال کرده و طبیعی است که ظرفیت نظارت بر آن نیز کاهش خواهد یافت.

آیا اطلاعی از دلیل اصلی کند شدن و به نوعی اختلال در سیستم اینترنت کشوری دارید؟

خیر. به نظر من اختلالی وجود ندارد به جز آنکه چندبار در یک ماهه اخیر شاهد عدم امکان اتصال به بانک‌ها (دارای پروتکل https) یا سرویس هایی چون ایمیل یا چت بوده‌ایم، اما این اختلالات مقطعی بوده‌اند. البته به ندرت مسوولان در خصوص قبول اختلالات و تعیین بازه‌ای جهت رفع آن اقدام می‌کنند، مگر آنکه قطعی کامل سرویس و آن هم برای چندین ساعت پیاپی اتفاق بیافتد. این عدم اطلاع‌رسانی همواره مورد انتقاد ما بوده است.

یعنی اختلال و کاهش سرعت بیشتر روی پروتکل‌های https دیده می‌شود؟

به طور قطع نمی‌توانم بگویم. چون من دراین زمینه نباید پاسخگو باشم و مسوولان مربوطه یعنی زیرساخت باید در این زمینه اظهارنظر کنند که تا کنون هم در این زمینه سکوت خبری دیده شده است. البته این اختلالات گاهی در سطح کشوری مشاهده می‌شوند و گاهی به صورت شرکتی. حتی گاهی از اوقات، کاربر می‌تواند از https برای اتصال به سایتی در خارج از کشور صبح وصل شود، اما در شب خیر. شاید این گونه رفتار متفاوت و تغییرات قابل مشاهده در مسیریابی‌های ارتباط با اینترنت، کاربران را کلافه کرده است. همچنین آنچه مسلم است این است که وزیر ارتباطات استفاده از فیلتر شکن‌ها و VPN را غیر قانونی عنوان و جلوگیری از ایجاد شبکه‌های مجازی خصوصی نیز تایید شده است.