مریم عسگری
کسانی که در اندیشه خرید هارد‌های کامپیوتری هستند با دو انتخاب SSD یا HHD روبه‌رو می‌شوند، کدامیک انتخاب بهتر و به صرفه‌تری است؟ این گزارش در جست‌وجوی یافتن پاسخ به این پرسش است

در پی کاهش شدید موجودی و افزایش قیمت انواع هارددیسک HDD طی یک ماه گذشته، بسیاری از افرادی که تا پیش از این از کاربران پر و پا قرص هاردهای اکسترنال به ویژه نمونه‌های اکسترنال پاسپورتی بودند به فکر استفاده از روش‌های دیگر ذخیره‌سازی اطلاعات افتاده‌اند. گروهی ترجیح داده بازگشتی به عقب داشته باشند و از انواع حافظه‌های فلش در ظرفیت‌های 8 تا 32 گیگابایت به طور موقت به جای هاردهای اکسترنال استفاده کنند که مسلما جایگزینی حافظه‌های فلش به جای هارددیسک‌های اکسترنال چندان برای کاربران خوشایند نیست. گروهی نیز به ناچار هاردهای HDD گران قیمت را خریداری می‌کنند.اما راه سومی هم وجود دارد و تکنولوژی جدیدتری برای ذخیره‌سازی و انتقال اطلاعات وجود دارد که حدود سه یا چهار سال است وارد بازار شده است. تکنولوژی که به دلیل قیمت بالایی که دارد چندان مورد توجه کاربران قرار نگرفته است.این تکنولوژی که SSD نام دارد در حقیقت تکنولوژی نوین، پیشرفته، باقابلیت و امن و پرسرعت ذخیره‌سازی اطلاعات است که این اواخر در پی کاهش شدید عرضه هاردهای HDD از طرف برخی از فروشندگان بازار به خریداران معرفی می‌شوند، اما کارشناسان می‌گویند، جایگزینی تکنولوژی SSD با HDD با توجه به اختلاف دو تا سه برابری قیمت این دو تکنولوژی با هم غیر منطقی و نشدنی است.در این گزارش ما به معرفی تکنولوژی SSD، بررسی معایب و مزایای آن و مقایسه آن با تکنولوژی HDD می‌پردازیم. پس اگر شما هم بین این دو تکنولوژی ذخیره و انتقال اطلاعات دودل هستید این گزارش را بخوانید:
تکنولوژی SSD چیست؟
SSD یا به عبارت دیگر Solid State Disk، منبع ذخیره‌سازی است که از نیمه‌رساناهای حالت جامد تشکیل شده است. از این تکنولوژی در ساخت حافظه‌های Flash نیز استفاده می‌شود به همین دلیل برخی SSD را حافظه Flash می‌نامند.به گفته سامان حیدری، سرپرست محصول و بازار گروه شرکت‌های آواژنگ، SSD (دیسک‌های حالت جامد) به نوعی حافظه گفته می‌شود که فاقد اجزای متحرک است و به دو نوع مبتنی بر فلش و DRAM تقسیم می‌شود. به گفته وی، تکنولوژی این نوع حافظه بسیار مشابه تکنولوژی است که در حافظه‌های RAM به کار رفته است و اطلاعات توسط جریان الکتریسیته قابلیت نوشتن یا پاک شدن را دارند. این امکان سرعت دسترسی اطلاعات بسیار بالایی را برای آنها فراهم می‌کند.جعفری مدیر فروش شرکت دریا کامپیوتر، عرضه‌کننده هاردهای SSD جی اسکیل، در این باره می‌گوید، هارد دیسک‌های جامد از نظر ابعاد و شکل ظاهری مشابه هارد دیسک‌های معمولی هستند، فقط قطعات متحرک را ندارند. وی افزود: هاردهای SSD دارای قابلیت‌های بسیار بالاتری نسبت به هاردهای HDD هستند، اما به دلیل قیمت بسیار بالایی که دارند نتوانسته‌اند موفقیتی در بازار به‌دست آورند.


مزایا و معایب SSD
مهم‌ترین مزیت هارد دیسک‌های جامد یا همان SSD‌های اعیانی، میزان استفاده اندک آنها از انرژی برق است، به‌طوری که میزان برق استفاده شده در آنها تنها ۵ درصد هارد دیسک‌های معمولی است. به گفته غنی‌زاده، مدیر عامل شرکت ایمان تک، عرضه‌کننده هاردهای HDD و SSD کینگ استون و کینگ مکس، SSDها قابلیت خواندن ۵۷ مگابایت اطلاعات را در هر ثانیه دارند. این
هارد دیسک‌ها همچنین می‌توانند با سرعت 32 مگابایت بر ثانیه داده‌ها را در خود ذخیره کنند. همچنین SSD‌ها طول عمر بالاتری نسبت به HHD‌ها دارند و طول عمر مفید آنها حدود 5 سال است.
جعفری مدیر فروش بخش هاردهای شرکت دریا کامپیوتر نیز در مورد ویژگی‌های SSD‌ها می‌گوید،SSD ‌ها مقاومت بیشتری نسبت به هاردهای معمولی در برابر شرایط نامساعد محیطی و شوک‌های الکتریکی دارند. علت آن هم عدم استفاده از قطعات جدا شونده است. وی بی صدا بودن آنها در زمان کار را از دیگر مزایای این هارددیسک‌ها عنوان کرد و افزود: گرمای تولید شده توسط SSDها در مقایسه با حافظه‌های سنتی بسیار کمتر است. همچنین هاردهای SSD به دلیل نداشتن قطعه متحرک زمان تاخیر بسیار کمتری نسبت به هاردهای معمولی دارند.اما SSD‌ها نقاط ضعفی هم دارند که عدم بازیابی اطلاعات یکی از آنها است. زمانی‌که HDD از کار می‌افتد کارشناسان اغلب قادرند حداقل مقداری از داده‌ها را بازیابی کنند (البته این وابسته به علل خرابی و شرایط فیزیکی صفحه‌ها دارد) که این امکان در SSDها وجود ندارد.سرپرست محصول و بازار گروه شرکت‌های آواژنگ، محدودیت ظرفیت SSDها را از نقاط ضعف این هاردها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر SSD از لحاظ ظرفیت توانایی رقابت با HDDها را ندارد، اما این محدودیت موقتی است و در آینده رفع خواهد شد. اما این نواقص نمی‌تواند باعث ایجاد شک و شبهه‌ای در مورد برتری SSD‌ها بر HDD‌ها شود و کارشناسان تنها دلیل عدم موفقیت هاردهای پیشرفته SSD را قیمت بالای آنها عنوان می‌کنند.
برندهای مطرح
اگر در بازار هاردهای معمولی یا همان HDD‌های خودمان، برندهایی نظیر وسترن دیجیتال، سی گیت، ای دیتا، سامسونگ،کینگ مکس و... از شناخته شده‌های بازار هستند در بازار هاردهای SSD برندهای اینتل، کینگ استون، ای دیتا، او سی زد و... از برندهای مطرح بازار هستند.به گفته علیزاده، یکی از فعالان بازار، SSDها اینتل در رتبه نخست پرفروش‌های بازار هستند و پس از این برند هم کینگ استون، ای دیتا، او سی زد و... در رده‌های بعدی فروش قرار دارند.
آیا SSD جایگزین HHD است؟
SSDها امتیازات بیشتری نسبت به هارد دیسک‌ها دارند و تصور اینکه روزی جایگزین هارد دیسک‌های HDD در نوت‌بوک‌ها و کامپیوترهای شخصی شوند بسیار طبیعی است. این موضوع با توجه به رشد شدید قیمت هارددیسک‌های HDD طی دو ماه اخیر حالت جدی‌تری به خود گرفته است، تا جایی که برخی از فروشندگان بازار،خریداران هارد را به استفاده از نمونه‌های ۴۰ یا ۶۰ گیگابایتی هاردهایSSD دعوت می‌کنند. فعالان بازار بر این باورند که با توجه به قابلیت‌های فنی بسیار بالای هاردهای SSD و امنیت بالای اطلاعات در این هاردها، قیمت بالای آنها توجیه دارد. اما نظر کارشناسان و شرکت‌های عرضه‌کننده این هاردها چیز دیگری است.به گفته شفق، مدیر فروش بخش هاردهای شرکت آونگ، عرضه‌کننده هاردهای ADATA،در حال حاضر با وجود افزایش شدید قیمت هاردهای HDD،باز هم اختلاف قیمت بین این نمونه از هاردها و SSD‌ها چندین برابر است و از آنجا که قیمت مولفه مهمی نزد خریداران است نمونه‌های SSD رشد چندانی در بازار نکرده‌اند. سامان حیدری، سرپرست محصول و بازار گروه شرکت‌های آواژنگ هم در این باره می‌گوید، به دلیل قیمت بالای SSDها و همچنین عدم پشتیبانی همه قطعات رایانه (مادربوردها، کارت‌های گرافیک و...) از SSDها این هاردها در حال حاضر مخاطبان زیادی ندارند.از طرفی تولید حافظه‌های NAND بسیار محدود است و به این ترتیب حتی اگر SSDها اختلاف قیمت چندان زیادی با HDDها نداشتند باز هم نمی‌توانستند به دلیل این محدودیت عرضه بازار هارد را در اختیار بگیرند، اما با این تفاسیر حیدری پیش‌بینی کرد ظرف سه سال آینده جایگزین هاردهای معمولی شوند.غنی‌زاده، مدیرعامل شرکت ایمانتک، عرضه‌کننده هاردهای کینگ استون، کینگ مکس و... نیز در این باره گفت، در شرایط فعلی به دلیل قیمت بسیار گران SSDها نمی‌توان انتظار داشت این هاردها عرصه را بر HDD‌ها تنگ کنند.