هفته گذشته شرکت ارتباطات زیرساخت برای ساماندهی بازار تلفن اینترنتی با برگزاری مزایده تبادل ترافیک بین‌الملل، 5 شرکت خصوصی را واجد شرایط ارائه خدمات تلفن اینترنتی معرفی کرد که این موضوع با اعتراض شرکت‌های فعلی ارائه دهنده خدمات VOIP در کشور و انجمن شرکت‌های اینترنتی روبه‌رو شد؛

چرا که این شرکت‌ها معتقدند که برگزاری این مزایده در ابتدا تنها برای انتخاب پیمانکاران ترمینیشن (ترافیک تلفن اینترنتی وارده بین‌الملل)بود و نباید بدون اطلاع‌رسانی موضوع اورجینیشن (ترافیک صادره) و ترانزیت به این مزایده اضافه می‌شد.
براین اساس، انجمن شرکت‌های اینترنتی با اعلام برخی مستندات، از آنچه که تخلف محرز صورت گرفته در برگزاری مزایده شماره90\3 کمیسیون معاملات شرکت ارتباطات زیرساخت نامیده، خواستار ابطال این مزایده شده است. این انجمن با ادعای تخلف کمیسیون معاملات شرکت ارتباطات زیرساخت در برگزاری مزایده تلفن اینترنتی از شورای رقابت و سازمان بازرسی کل کشور خواست تا دستور ابطال این مزایده را صادر کنند.
تغییر شرایط مزایده
براساس اظهارات مسوولان انجمن شرکت‌های اینترنتی، شرکت ارتباطات زیرساخت، نامه‌ای بدون شماره و تاریخ از طریق نمابر به شیوه‌ای غیرمعمول، در آخرین ساعات اداری روز سه شنبه هشتم شهریورماه، یعنی یک روز پیش از عید سعید فطر، یک هفته پیش از اعلام برندگان مزایده و قریب دو ماه پس از پایان مهلت تحویل اسناد به جمع معدود شرکت‌هایی که اسناد مزایده را تحویل داده بودند ابلاغ می‌کند که مقدمه این نامه به این شرح است:
«پیرو جلسه مورخ ۱۸/۴/۹۰ در ارتباط با بازگشایی پاکات الف و ب مزایده شماره ۹۰\۳با موضوع تبادل ترافیک بین‌الملل به آگاهی می‌رساند شرکت ارتباطات زیرساخت در نظر دارد در مزایده مذکور، ترافیک صادره بین‌الملل را نیز واگذار کند و در ادامه فهرستی از شرایط فنی لازم را در این رابطه متذکر می‌شود.»
این انجمن، ادعای مدیرعامل شرکت زیرساخت مبنی بر اینکه موضوع «ترافیک صادره» از ابتدا در مستندات عرضه شده به مزایده گران وجود داشته است را تکذیب کرده چرا که در این صورت هیچ‌گاه نیازی به ارسال اصلاحیه مبنی بر «انضمام ترافیک صادره» با مضمون مورد اشاره وجود نداشت.»
سوءاستفاده از موقعیت سازمانی برای تغییر نتایج
به گزارش خبرگزاری مهر، انجمن شرکت‌های اینترنتی ایران همچنین اعلام کرده است که «کمیسیون معاملات شرکت ارتباطات زیرساخت»، پس از بازگشایی پاکات مستندات فنی و بازرگانی ارائه شده توسط مزایده‌گران و با گذشت قریب دو ماه از بررسی مستندات مذکور اقدام به تغییر ضرایب جدول امتیازات فنی و بازرگانی و ابلاغ آن به مزایده گران می‌کند. به همین دلیل این امر نه‌تنها مطابق آئین‌نامه معاملات آن شرکت تخلف محسوب می‌شود، بلکه می‌تواند مصداق «کسب و بهره‌برداری غیرمجاز از اطلاعات تجاری، مالی، فنی ارائه شده توسط این شرکت‌ها» و سوءاستفاده از موقعیت سازمانی برای تغییر نتایج و انتفاع اشخاص ثالث محسوب شود.
براین اساس مطابق ماده ۴۵ فصل ۹ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی به دلیل اتخاذ رویه ضدرقابتی این مساله توسط شورای رقابت قابل رسیدگی بوده و همان‌طور که در مفاد ماده ۷۹ این قانون مورد تصریح قرار گرفته در صورت اثبات عمد و تقصیر فرد یا افراد خاطی به دلیل مجرمیت قابل پیگرد کیفری نیز خواهد بود.


ضایع شدن حق شرکت‌های VOIP
فعالان این حوزه بر این باورند که مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت به‌رغم توافقات صنفی، در یک تخلف آشکار و تغییر موضوع مزایده اعلام شده خود، نزدیک به دو ماه پس از تحویل اسناد، بدون در نظر گرفتن اثرات ضدرقابتی ناشی از اعطای این امتیازات انحصاری، حق بسیاری از شرکت‌های واجد شرایط را که امکان حضور در این مزایده با شرایط جدید را داشتند، ضایع کرده است. براساس اظهارات فعالان بازار خدمات تلفن اینترنتی، این امر علاوه بر تخلف از آئین‌نامه معاملات آن شرکت، از مصادیق ممنوعیت‌های موضوع ماده 52 فصل 9 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی به شمار می‌رود که اعطای این نوع امتیازات انحصاری را به شیوه‌ای که موجب تسلط تبعیض‌آمیز یک یا چند بنگاه در بازار یا اخلال در رقابت شود، ممنوع دانسته است.
تحمیل شرایط مالی سنگین و نامتعارف
انجمن شرکت‌های اینترنتی در بیانیه خود اصرار بر تحمیل شرایط مالی سنگین و نامتعارف، اصرار به تضمین ترافیک صادره با نسابی نامتعارف
(۱۰ برابر نساب موردنظر در مزایده تخلف‌آمیز جاری)، تحمیل مسوولیت تضامنی هر عضو نسبت به عملکرد بیش از ۵۰ عضو دیگر تعاونی، ایجاد زمینه لغو مجوزهای قانونی شرکت‌های فعال و تبدیل آنها به پیمانکاران یک ساله شرکت زیرساخت و اصرار بر گنجاندن حق فسخ یک طرفه در همین قرارداد یک‌ساله بنا بر مصلحت شرکت ارتباطات زیرساخت را بخشی از شرایطی عنوان کرده که شرکت ارتباطات زیرساخت برای پذیرش آن توسط دو شرکت تعاونی تفتان و تلفا اصرار دارد. تعاونی‌هایی متشکل از بیش از ۵۰ شرکت فعال VOIP که به ابتکار صنف و برای تعامل با مجموعه شرکت‌های دارنده مجوز تشکیل شده است.
در انتظار کمک سازمان بازرسی و شورای رقابت
انجمن شرکت‌های اینترنتی ایران با توجه به موارد مورد اشاره از شورای رقابت و سازمان بازرسی کل کشور خواسته که نسبت به بررسی آنچه که تخلف آشکار مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت نامیده می‌‌شود، اقدامی صورت گیرد. همچنین با توجه به امتناع مصرانه مدیرعامل زیرساخت از اصلاح روند مزایده موضوع اعتراض این انجمن، دستور ابطال این مزایده از سوی این دو ارگان صادر شود. براساس اعلام انجمن شرکت‌های اینترنتی، شرکت ارتباطات زیرساخت مطابق بند سوم ماده ۸ اساسنامه خود، موظف به تامین تمامی نیازهای زیرساخت ارتباطی متقاضیان مجاز شامل بخش‌های دولتی، خصوصی، تعاونی ارائه‌دهنده خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات و انجمن شرکت‌های اینترنتی باشد. انجمنی که به باور مسوولانش بیش از یک سال است که برای دستیابی به شرایطی منصفانه که تضمین کننده حقوق شرکت‌های مجاز ارائه دهنده خدمات تلفن اینترنتی VoIP Origination و ضامن فضای سالم رقابت و تامین منافع مصرف‌کنندگان این خدمات باشد، تلاش کرده است، اما به دلایلی تاکنون توفیقی در اصلاح شرایط به شدت یک طرفه و غیرمنصفانه قراردادی که از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت پیش روی صنف قرار گرفته بود به دست نیاورده است.