پس از پنج سال بحث و پیگیری بالاخره تعرفه گوشی تلفن همراه از ۶۰ درصد به شش درصد رسید که با افزودن چهار درصد مالیات بر ارزش افزوده به صورت ۱۰ درصدی حساب می‌شود. در همین حال رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و گوشی تلفن همراه ابراز امیدواری کرد که با ابلاغ این تعرفه به گمرک‌ها، نابسامانی بازار گوشی تلفن همراه از بین برود. ابراهیم درستی با تاکید بر اینکه با افزایش تعرفه گوشی تلفن همراه، هم دولت و هم مصرف‌کننده ضرر کردند، اظهار کرد: در این بین هم فروشنده سرگردان شد و هم قاچاقچیان سود زیادی بردند. وی با تاکید بر اینکه با ابلاغ تعرفه شش درصدی گوشی تلفن همراه در واردات و گشایش LC نیز نباید محدودیت باشد، تصریح کرد: به هرکس که می‌تواند باید اجازه واردات داده شود تا رقابتی سالم بین واردکنندگان ایجاد شود تا مصرف‌کننده در محیط رقابتی سالم بتواند خرید کند. درستی با تاکید بر اینکه با ابلاغ تعرفه شش درصدی سازمان استاندارد باید نظارت خود را بسیار بیشتر کند، افزود: نظارت بر استاندارد گوشی‌ها باید بیشتر شود. رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و گوشی تلفن همراه با تاکید بر لزوم توسعه خدمات پس از فروش تصریح کرد: ضمانت‌نامه‌ها نباید یک بار مصرف باشند، بلکه گارانتی باید شفاف باشد. وی با درخواست از فروشندگان مبنی بر اینکه از شرکت‌های معتبر، کالا خریداری کنند، گفت: فروشندگان هنگام خرید از شرکت‌ها حتما فاکتور خرید دریافت کنند؛ با سود عادلانه کالا را فروخته و مشتری ‌مداری را همواره حفظ کنند. وی تاکید کرد: واحدهای صنفی فروش گوشی تلفن همراه بر چسب روی کالاها را فراموش نکنند و به خریدار فاکتور معتبر دهند.

نحوه غیرفعال‌سازی پیامک‌های تبلیغاتی

یک مقام مسوول در شرکت مخابرات ایران با تاکید بر اینکه تعداد پیامک‌های تبلیغاتی که برای کاربران تلفن همراه ارسال می‌شود آنقدر نیست که باعث شکایت مشترکان شود در مورد نحوه غیرفعال‌سازی پیامک‌های تبلیغاتی توضیحاتی داد.

داوود زارعیان در گفت‌وگو با مهر تاکید کرد که پیامک‌های تبلیغاتی نمی‌تواند آنچنان که گفته می‌شود شکایات مشترکان را در پی داشته باشد، گفت: میانگین ارسال پیامک انبوه و تبلیغاتی برای هر مشترک کمتر از ۲ پیامک در هفته است و این آمار نشان می‌دهد که تعداد این پیامک‌ها آنقدر نیست که باعث شکایت تعداد زیادی از مشترکان شود. مدیرکل روابط عمومی شرکت مخابرات ایران با بیان اینکه پیامک‌های تبلیغاتی پس از ساعت ۱۲ شب ارسال نمی‌شود و امکان دریافت آن در ساعات نیمه شب بعید به نظر می‌رسد، گفت: مگر آنکه موبایل مشترک مقصد خاموش بوده یا خارج از محدوده سرویس‌دهی باشد که پیامک در سیستم ذخیره شده و بعد از این زمان به مشترک می‌رسد.

وی با بیان اینکه مشترکان می‌توانند با درخواست عدم دریافت پیامک تبلیغاتی نسبت به قطع این سرویس اقدام کنند، تصریح کرد: باید توجه داشت در صورتی‌که پیامک تبلیغاتی مشترکان غیرفعال و مسدود شود دیگر هیچ‌گونه اخطار یا حتی پیام اطلاع‌رسانی و آموزشی نیز دریافت نخواهند کرد. زارعیان با اشاره به اینکه مشترکان درخواست خود را به ۰۹۹۹۰ ارائه دهند و کسانی می‌توانند این درخواست را داشته باشند که سیم‌کارت به نامشان باشد، اضافه کرد: میزان مراجعه برای قطع سرویس پیامک انبوه بسیاراندک است. این مقام مسوول در شرکت مخابرات ایران در مورد نحوه اطلاع‌رسانی به مشترکان موبایل همراه اول برای مسدود کردن این سرویس خاطرنشان کرد: هیچ اپراتوری خدمات‌دهی خود را محدود نمی‌کند و زمانی می‌توان این کار را انجام داد که این سرویس‌دهی برای مشترک هزینه‌ای داشته باشد، اما با وجودی که پیامک‌هایی که ارسال می‌شود برای مشترک هزینه‌ای دربرندارد و حتی ضروری بوده و آسیب رسان نیست به نظر نمی‌رسد نگرانی در پی داشته باشد.