اگر اپراتور سوم شریک خارجی داشت

عکس: نگار متین‌نیا

سونیتا سراب‌پور- تقریبا یک ماه از فعالیت رسمی اپراتور سوم کشور می‌گذرد و همچنان خبری از شروع فعالیت رسمی این اپراتور شنیده نمی‌شود. البته اظهارات گوناگونی توسط مسوولان وزارت ارتباطات در خصوص فعالیت آزمایشی سیم‌کارت‌های این اپراتور طی یک ماه گذشته منتشر شده است، اما گویا این خبر هم چندان صحت نداشته است . حالا و با توجه به تاخیر در فعالیت اپراتور سوم صحبت از جریمه و لغو پروانه این اپراتور هم شنیده می‌شود. خبری که به گفته لطف‌الله سبوحی، معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات، بیشتر برای ایجاد تحرک بین مسوولان پروژه اپراتور سوم است. برای آگاهی بیشتر از روند این پروژه با سبوحی به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

سوال اول را بهتر است با وضعیت فعلی فعالیت اپراتور سوم در کشور آغاز کنیم؛ چرا که در حال حاضر بسیاری از کاربران مایل هستند بدانند بالاخره این اپراتور چه زمانی فعالیت رسمی خود را آغاز می‌کند؟

اگر در مورد وضعیت فعلی اپراتور سوم اطلاعاتی می‌خواهید باید از بخش نظارت سازمان تنظیم مقررات سوال شود. جواب به این سوال جزو مسوولیت‌های من نیست.

اوایل هفته گذشته بود که حسن رضوانی، معاون دیگر سازمان در مقابل انتقادات نسبت به تاخیر فعالیت اپراتور سوم گفته بود که اپراتور سوم تاخیر چندانی ندارد. شما هم با این نظر موافق هستید؟

خیر، طبیعتا فعالیت اپراتور سوم با تاخیر همراه بوده و طبق تعهدات پروانه اهدا شده عمل نکرده است. این که این تاخیر موجه است یا خیر باید توسط سازمان بررسی شود و اگر سازمان تشخیص دهد این تاخیر غیر موجه است پیشنهاد به جریمه خواهد داد.

چرا معاون سازمان در مقابل انتقادات به تاخیر در فعالیت چنین نظری مطرح می‌کنند؟

باید از خود آقای رضوانی این سوال را بپرسید من نظر شخصی خودم را اعلام می‌کنم.

درست است، ولی به نظر شما اظهار نظر از زبان معاون سازمان تنظیم مقررات نشان دهنده نظر کلی سازمان نیست؟

خیر، این‌گونه نیست هر فردی نظر خودش را دارد، نظر من این است که این اپراتور تاخیر داشته و نظر آقای رضوانی این است که تاخیر نداشته است.

صحبت از جریمه یا لغو پروانه اپراتور سوم در صورت ادامه این تاخیر کردید. این جریمه به چه صورتی قرار است اعمال شود؟

لغو پروانه شرایط خاص خودش را دارد. اگر به سازمان ثابت شود که این اپراتور قصد انجام هیچ کاری را ندارد، می‌تواند پیشنهاد لغو پروانه را هم بدهد، ولی در کل هدف ما این است که فعالیت این اپراتور آغاز شود نه اینکه با مقرر کردن جریمه‌های سنگین و فشار، فعالیتش را پیچیده‌تر کنیم. اگر قرار به لغو پروانه بود که این پروانه فعالیت را صادر نمی‌کردیم. در کل پروژه‌های بزرگ این چنینی شرایط خاص خودش را دارد که باید با پیگیری از سوی سازمان‌های مرتبط مشکلات حل و فعالیت آن آغاز شود. اعلام دریافت جریمه هم بیشتر برای به حرکت افتادن اپراتور مد نظر قرار می‌گیرد.

به نظر شما اعلام پرداخت جریمه یا لغو پروانه از سوی سازمان تنظیم تا کنون تاثیر مثبتی در روند فعالیت اپراتور سوم داشته است ؟

مسلما این تاثیر ایجاد شده است. وقتی مسوولان این اپراتور به این فکر کنند که هر چه در شروع فعالیت رسمی خود تاخیر بیشتری داشته باشند باید جریمه‌های بیشتری را هم پرداخت کنند، قطعا سعی می‌کنند هر چه سریع‌تر کار را به نتیجه برسانند.

در حال حاضر در کشورهای منطقه مانند افغانستان، امارات و... نسل سوم تلفن همراه به کاربران ارائه می‌شود. اپراتور سوم ایران قرار است چگونه خسارت وارد شده به کاربران ایرانی برای این تاخیر را جبران کند؟

من خیلی به این اظهار نظر که توسط شماها مطرح می‌شود اعتقاد ندارم که مثلا در افغانستان نسل سوم تلفن همراه ارائه می‌شود. اینکه همه افغانستان را مثال می‌زنند یک سند برای ادعای خود بیاورند.

در دیگر کشورهای منطقه مانند عربستان و امارات و ... چطور؟

داستان عربستان کاملا متفاوت است. فرق‌های زیادی با این کشورها داریم. اما در کل نمی‌توان این ادعا را مطرح کرد که در استفاده از نسل سوم تلفن همراه نسبت به دیگر کشورها عقب هستیم، اما باید خدمات این نسل را در کشور فعال کنیم. برای این اپراتور سوم را مسوول ورود این تکنولوژی به کشور کردیم که بازار نسل سوم بازاری محدود با مخاطبان محدودی دارد و در کنار این تفاوت‌ها کاربران باید هزینه‌های متفاوتی را در مقابل استفاده از خدمات این اپراتور پرداخت کنند. در واقع می‌توان با شروع هر چه سریعتر فعالیت این اپراتور و ارائه خدمات نسل سوم، خسارت وارد شده به کاربران را جبران کرد.

همچنین با شروع فعالیت این اپراتور، فراگیر شدن استفاده از خدمات نسل سوم و مشخص شدن بازار آن، می‌توان به اپراتورهای دیگر هم اجازه ورود داد تا فضا رقابتی شود. قطعا به وجود آمدن این شرایط به نفع کاربران تمام خواهد شد. شاید این دیر کرد در شروع به فعالیت اپراتور سوم این حس را ایجاد کرده باشد که ما در استفاده از تکنولوژی نوین از منطقه عقب هستیم که سازمان هم برای جلوگیری از این دیرکرد خیلی مایل بود که همان مزایده سال ۸۸ به نتیجه می‌رسید. همچنین من به شخصه معتقد بودم که اگر یک طرف خارجی با تجربه استفاده از خدمات G۳‌ در این مزایده شرکت داشت هم‌اکنون کاربران می‌توانستند تجربه خود در استفاده از خدمات نسل سوم را داشته باشند.

چرا تلاشی از سوی سازمان تنظیم برای حضور یک شرکت خارجی در این مزایده نشد؟

دخالت سازمان در این بخش بی‌مورد بود. چرا که دخالت در این بخش از اختیارات دولت و شورای اقتصاد بود که تصمیم داشتند این پروژه تنها توسط یک شرکت داخلی اجرا شود.

در حال حاضر این شرکت داخلی نتوانسته است به تعهدات خود طبق پروانه عمل کند و مدیرعامل شرکت شستا به صورت موقت مدیریت این پروژه را برعهده گرفته است. آیا قرار است مدیر عامل جدیدی برای این پروژه در نظر گرفته شود؟

جلساتی با این مدیران فعلی پروژه اپراتور سوم داشتیم و آنها هم تحرکاتی داشته‌اند که نشان دهنده این است که می‌خواهند کارهایی انجام دهند و ما هم امیدواریم هرچه سریعتر اتفاقات خوبی در این بخش صورت بگیرد.

با توجه به اینکه اپراتور سوم براساس پروانه فعالیت‌هایی را که باید، انجام نداده بود و به گفته خود شما در انجام کار خود تاخیر داشته است، چرا در اوایل خردادماه وزیر ارتباطات و همچنین رییس سازمان تنظیم مقررات اعلام کردند که سیم‌کارت‌های این اپراتور به صورت آزمایشی فعال شده است و هر یک دقیقه یک عدد سیم‌کارت فعال می‌شود؟

من صحبت‌هایی را که از طرف رییس سازمان تنظیم نقل می‌کنید تا کنون نشنیده‌ام، ولی سیم کارت‌های آزمایشی به دست یکسری افراد خاص داده شده تا میزان کیفیت و خدمات آن مورد آزمایش قرار بگیرد. تا این آزمایش هم صورت نگیرد و این روال کاری پیش نرود سازمان، تنظیم اجازه بهره‌برداری تجاری را به این اپراتور نمی‌دهد.

اگر از بحث در خصوص اپراتور سوم صرف‌نظر کنیم یکی از انتقاداتی که به عملکرد سازمان تنظیم از زمان شکل‌گیری آن تاکنون وارد است، به عدم استقلال این سازمان در تصمیم‌گیری‌های مربوط به این حوزه باز می‌گردد. برای صحت این ادعا هم می‌توان به اتفاقات اخیر این حوزه اشاره کرد مانند عدم تمکین اپراتور دوم برای سقف فروش سیم‌کارت‌هایش باشد یا عدم اجرای مصوبه سازمان از سوی مخابرات برای اجرای تعرفه E۱. شما انتقادات وارد شده به سازمان را قبول دارید؟

کار ما اداره این حوزه است کار ما که بگیر و ببند نیست.

اما همین نوع اداره کردن سازمان مورد انتقاد بسیاری از فعالان و کارشناسان این حوزه است.

این گونه نیست مگر در زمینه تعرفه E۱ مخابرات بعد از تصویب این تعرفه توسط کمیسیون سازمان تنظیم مقررات آن را اجرا نکرد.

به عنوان آخرین سوال به نظر شما این روند اجرای مصوبه توسط مخابرات کمی طولانی نبود. در واقع یک پروسه طولانی طی شد تا این شرکت بالاخره آن را اجرا کرد.

یک مجموعه بزرگ مسائل پیچیده مربوط به خودش را دارد. این گونه نیست که اگر مخابرات کاری کرد سازمان امروز در مورد آن تصمیم بگیرد و فردا هم آن را ابلاغ کند. هر کاری روند خاص خودش را باید طی کند. حتی در مورد تصمیمات کمیسیون ما مکلف هستیم که به اپراتورها مشاوره بدهیم و نظرات آنها را دوباره در کمیسیون مطرح کنیم. کاملا واضح است که این مراحل روند انجام نهایی کار را طولانی می‌کند.