یوتیوب به‌مثابه یک شرکت مستقل و ارزشمند

این موضوع به سوزان وجسیکی لطمه می‌زند. تصمیم او برای واگذاری مسوولیتش به یکی از معاونان یوتیوب، یعنی نیل موهان، ممکن است یوتیوب را به موفقیت نرساند. ترکیبی از رکود بازار تبلیغات و رقابت با اپلیکیشن محبوب اشتراک‌گذاری ویدئوی کوتاه تیک‌تاک، باعث شده است که یوتیوب دومین فصل متوالی کاهش درآمد سالانه تبلیغات خود را تجربه کند. با این وجود یوتیوب با مدیریت سوزان وجسیکی، آن‌قدر با چشم‌انداز سرگرمی خود یکپارچه شده که برای بسیاری به مجموعه‌ای از کتابچه خودآموز، کتاب آشپزی، راهنمای مراقبت از کودک، جعبه شانس، مربی یوگا، کانال خبری، ابزار وقت‌گذرانی و سرگرمی تبدیل شده است. این سرویس ۶/ ۲ میلیارد نفر کاربران فعال ماهانه و الگوی درآمد اشتراکی ساده، اما موثری دارد که میلیون‌ها نفر تولیدکننده محتوا برای کسب درآمد به آن وابسته هستند. این سرویس در واکنش به تیک‌تاک، YouTube Shorts را ارائه کرد که به‌طور متوسط ۵۰ میلیارد بازدید روزانه دارد.

اطلاعاتی که در هفته گذشته توسط «بندیکت اونز» گزارشگر حوزه تکنولوژی منتشر شد، به خوبی نشان داد که این پلتفرم چقدر از مرزهای یک شبکه اجتماعی مبتنی بر ویدئو فراتر رفته و بیشتر به جریان اصلی و مهمی در حوزه تولید محتوا تبدیل شده است. در آمریکا، اخیرا سهم یوتیوب از تماشای برنامه‌های تلویزیونی از نتفلیکس پیشی گرفته است. تخمین‌های بندیکت اونز نشان می‌دهد مبلغی که در سال گذشته یوتیوب به تولیدکنندگان محتوای خود‌ پرداخت، تقریبا برابر با مبلغی است که نتفلیکس برای تولیدات هزینه‌بر خود صرف می‌کند. ستارگان و سلبریتی‌های یوتیوبی هم جایگاه و وضعیتی مشابه رقبای خود در نتفلیکس دارند.

در این میان نیروی عظیم و متحول‌کننده تبلیغات سودآور و پیش‌برنده است. اگرچه فروش ۲۹ میلیارد دلاری تبلیغات یوتیوب در سال گذشته، تقریبا برابر یک‌دهم درآمدهای آلفابت بود، اما بررسی‌های ریچارد براتون از شرکت تحقیقاتی Ampere Analysis نشان می‌دهد که آنها مقیاس یکسانی از بازار ۱۴۰ میلیارد دلاری تبلیغات تلویزیونی جهان دارند. علاوه بر این‌ها، یوتیوب به دلیل داشتن محتوای اختصاصی خودش در حوزه موسیقی و پادکست رقیبی برای اسپاتیفای به حساب می‌آید، مانند تلویزیون‌های کابلی در یوتیوب‌تی‌وی برنامه‌های تلویزیونی را ارائه می‌کند و مانند آمازون و اپل، برای استفاده از سرویس‌ پخش آنلاین خود حق اشتراک دریافت می‌کند. این در حالی است که بر اساس گزارش‌ها، یوتیوب حتی برای حق پخش زنده مسابقات فوتبال آمریکایی در روزهای یکشنبه ۱۴میلیارد دلار دریافت می‌کند. به‌طور خلاصه، یوتیوب در تلاش است تا به دری برای ورود به دنیای ویدئوهای منتشر شده روی نمایشگرهای کوچک تبدیل شود؛ از کلیپ‌های تولیدشده توسط کاربران گرفته تا پخش آنلاین و پخش زنده مسابقات ورزشی.

یوتیوب انقلابی در صنعت سرگرمی ایجاد کرد و الگوی تجاری آن، درآمدزایی و سودآوری خوبی برای گوگل و در سال‌های اخیر آلفابت به دنبال داشت. با این اوصاف آلفابت باید توجه کاملی به یوتیوب داشته باشد و آزادی عمل بیشتری برای تجربه مدل‌های اشتراکی جهت درآمدزایی بیشتر به آن بدهد. حالا و در شرایطی که شراکت مایکروسافت با استارت‌آپ هوش مصنوعی OpenAI - که سازنده چت‌بات ChatGPT است- رهبری آلفابت بر بازار جست‌وجوی آنلاین را به خطر انداخته، شاید بهتر است این غول تکنولوژی به فکر استقلال یوتیوب به عنوان یک شرکت باشد؛ اتفاقی که می‌تواند سیگنال قدرتمندی برای رقبا باشد. ارزش یوتیوب به عنوان یک شرکت سهامی عام مستقل می‌تواند خیره‌کننده باشد. فروش تبلیغات یوتیوب بدون احتساب درآمد حاصل از حق اشتراک ۸۰ میلیون کاربر سرویس‌های موسیقی و پادکست آن، نزدیک به درآمد ۳۲ میلیارد دلاری نتفلیکس است. در همین راستا، لارا مارتین از بانک سرمایه‌گذاری  Needham تخمین می‌زند که یوتیوب دست‌کم ارزشی برابر ۳۰۰میلیارد دلار خواهد داشت که به اندازه کمی بیشتر از نصف ارزش دیزنی و دو برابر ارزش بازار نتفلیکس است.

منبع: اکونومیست