استفاده از فناوری تشخیص آفساید نیمهخودکار در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر
قرار است این فناوری جدید جای VAR قدیمی و البته بحثبرانگیز را که فیفا برای نخستین بار در جریان جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه از آن رونمایی کرد، بگیرد. این سیستم جدید از اطلاعات ۱۲ دوربین تعبیهشده در استادیوم استفاده میکند که هر کدام، موقعیت توپ و بازیکنان ردیابی میکنند. این دوربینها قادرند ۲۹ نقطه از بدن بازیکنان را دریابی و اطلاعات آن را ثبت کنند. همچنین توپ مورد استفاده در بازیها نیز به یک سنسور حرکتی مجهز خواهد بود که اطلاعات لحظهای را از موقعیت بازیکن در لحظه ضربه زدن به توپ ارسال میکند.
فیفا معتقد است که این فناوری تشخیص آفساید نیمهخودکار میتواند به داورها کمک کند تا تصمیمهای سریعتر و دقیقتری را در تشخیص آفساید اتخاذ کنند. پیرلوییجی کولینا، رئیس کمیته داوران فیفا در این رابطه گفت: VAR ثابت کرده که تاثیر بسیار مثبتی بر فوتبال داشته و میتوانیم ببینیم که تعداد اشتباهات فاحش بهطور چشمگیری کاهش یافته است. این سیستم جدید میتواند میانگین زمان تصمیمگیری در خصوص آفساید بودن وضعیت بازیکن را از ۷۰ ثانیه به ۲۵ ثانیه کاهش دهد. در سیستم قدیمی VAR، باید به صورت دستی خطوط آفساید را ترسیم و نقطه ضربه زدن به توپ را محاسبه کرد، اما در سیستم جدید، به صورت خودکار خط آفساید و نقطه ضربه به توپ در کمترین زمان تعیین میشود.
این فرآیند به لطف استفاده از سنسور موجود در توپ و همچنین اطلاعات دریافتی از دوربینهایی که اندامهای بدن بازیکنان را رصد میکنند، صورت میگیرد. سپس داوران بازی با توجه به این اطلاعات، میتوانند تصمیمی درست اتخاذ کنند. همچنین پس از اخذ تصمیم نهایی توسط داور، یک انیمیشن سهبعدی در نمایشگرهای استادیوم برای تماشاگران نمایش داده میشود. هرچند نسخه اولیه این فناوری به صورت آزمایشی در جام عرب سال گذشته تست شد، استفاده از این فناوری در رویداد بزرگی همچون جام جهانی ۲۰۲۲ قطر میتواند کمی نگرانکننده باشد.