توضیحات خضریان درباره چرایی ممنوعیت واردات آیفون
نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس ادامه داد: وزیر صمت در این جلسه وعده داده است که این موضوع را بررسی و در ستاد تنظیم بازار تصمیم لازم را اتخاذ کند. آنچه مطالبه کمیسیون اصل نود است عدم اختصاص ارز نیمایی به کالاهای لوکس در مرحله اول و سپس بررسی ضرورت ورود اینگونه کالاها حتی با ارز غیر دولتی در شرایط کمبود ارز است.
عضو هیات رئیسه کمیسیون اصل نود تصریح کرد: موضوع ممانعت از اختصاص ارز نیمایی به کالاهای لوکس و همچنین گوشیهای لوکس، مختص یک کالا یا نشان خاص نیست؛ بلکه در هر شرکتی میتواند بخشی از محصولات لوکس و بخشی غیر لوکس باشد که باید مصادیق آن توسط دولت با معیارهای دقیق و شفاف تعیین شود. خضریان افزود: براساس بررسیها حدود چهار درصد بازار تلفن همراه در اختیار این کالاها است. اما ۲۵ درصد ارز صرف واردات آن میشود و اختصاص ارز نیمایی به گوشیهایی که مورد استفاده کمتر از ۵ درصد از جامعه است، ضرورتی ندارد و باید دولت در این خصوص تصمیم بگیرد و اقدام جدی کند.
وی در پایان تاکید کرد: دغدغه کمیسیون اصل نود این است که در شرایط جنگ اقتصادی، یارانهای از جیب عموم مردم صرف واردات کالاهای لوکس و غیر ضرور نشود. باید توجه داشت مبلغی که بعضا در هر کالای لوکس به عنوان یارانه ارز نیمایی اختصاص پیدا میکند، با کل یارانه پرداختی به یک ایرانی در چند سال برابری میکند؛ و در شرایط فعلی اقتصادی چنین اقدامی حتما به مصلحت عمومی نیست و به ضرر مردم عزیز است.
این اظهارات درحالی مطرح شده است که خضریان اخیرا با درج توییتی توسط یک گوشی آیفون، به انتقاد از واردات کالاهای لوکس و آمریکایی به خصوص گوشیهای آیفون پرداخته بود و همین امر انتقادات بسیاری را نسبت به این دوگانگی رفتاری برانگیخت. کمی بعد وی در واکنش به این انتقادات در توییت دیگری نوشت: برخی از مردم روزگاری اقدام به خرید کالایی کردهاند و پس از ممنوعیت ورود همچنان از آن بهره میبرند. خرده گرفتن به چنین افرادی و انتقاد از اینکه چطور با وجود داشتن این کالا از ممنوعیت واردات آن به دلیل تحریمها حمایت میکنند، منطقی نیست. جلوگیری از ورود یک مدل گوشی لوکس با ارز نیمایی نیز از جمله مواردی است که از سویی به دلیل اختصاص ارز برای کالاهای اساسی، امکان تخصیص ارز نیمایی را ندارد و از سوی دیگر این شرکت آمریکایی اقدام به تحریم کاربران و نرمافزارهای ایرانی کرده است. بنابراین تصمیمگیری پیرامون واردات یک مدل گوشی لوکس با ارز نیمایی برای اولویتبخشی تامین کالاهای اساسی جامعه و مقابله با تحریمها به معنای تقبیح کسانی که یک گوشی غیرلوکس از این مدل را در اختیار دارند نیست و حتما چنین نگاهی فاقد منطق است.