کاهش زمان ثبت کسبوکارهای جدید
خدمت آنلاین مالیات در حوزه املاک
در این راستا، روز گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نامهای به رئیسجمهوری از تحقق سومین محور از محورهای دهگانه دولت الکترونیکی از طریق الکترونیکی شدن خدمت مالیات بر نقلوانتقال املاک خبر داد.آذریجهرمی با تاکید بر اینکه «این خدمت ازجمله دستاوردهای دولت الکترونیک برای تسهیل امور شهروندان و افزایش رضایت عمومی بوده است» نوشت: از ابتدای راهاندازی و پس از طی مراحل پیادهسازی و آزمون در چند دفتر ثبت اسناد، از ۱۲۶ هزار استعلام مالیات نقلوانتقال از ابتدای سال تاکنون، بیش از ۴۰ هزار استعلام از سراسر کشور بهصورت الکترونیکی صادرشده و امید است با فراگیر شدن این سرویس در سطح کشور شاهد حذف کامل مراجعات مردم به سازمان امور مالیاتی برای اخذ این خدمت باشیم. وی بیان کرد: خدمت مالیات بر نقلوانتقال املاک با حدود یکمیلیون نقلوانتقال سالانه که در دریافت برگ پرداخت مالیات نقلوانتقال برای مراجعان معطلی بین چند روز تا بیش از یک ماه را به همراه داشت، به چند دقیقه برای املاک مسکونی کاهش یافت.
این درحالی است که پیش از این فرآیند مذکور نیازمند مراجعه به دفترخانه و گرفتن نامه استعلام مالیات و مراجعه به ادارات مالیاتی و پیگیری برای تعیین مالیات و طی فرآیند پرداخت، مراجعه برای دریافت برگ پرداخت مالیات برای دفترخانه و سپس مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و اقدام برای نقلوانتقال بود.
نقش دولت الکترونیک
وزارت ارتباطات نیز به تازگی گزارشی با عنوان «جهش تولید از منظر توسعه دولت الکترونیکی» منتشر کرده که نشان میدهد با الکترونیکی شدن فرآیند دریافت استعلامهای لازم برای ثبت شرکتها، بخش عمدهای از موانع زمانی برای تبدیل ایدههای خلاقانه و کسبوکارهای نوپا به خدمات و کالاهای نهایی قابل عرضه در بازار برداشته میشود. به این ترتیب، دولت الکترونیک میتواند سرعت ثبت کسبوکارهای جدید را از ۷۲ روز به ۵/ ۳ روز کاهش دهد. این درحالی است که حسن روحانی، رئیسجمهوری، به تازگی تسهیل فرآیندهای ورود به بازار کسبوکارها و کاهش زمان دسترسی به مجوزها با کمک دولت الکترونیک را از برنامههای دولت عنوان کرد و گفت: برای تحقق شعار جهش تولید چند اتفاق مهم برای تسهیل فرآیندها و کاهش زمان صدور مجوزها رخ داده است و وزارت ارتباطات موظف شده این موضوع را از همه دستگاهها پیگیری و گزارش کند.
محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز چندی پیش با اشاره به اعتبار خدمات دولت در کرونا اظهار کرد: در دوران کرونا دولت توانست ۱۷ میلیون وام یک میلیون تومانی را بدون مراجعه حضوری به گروههای هدف بدهد و این نشان میدهد ما زیرساختهای لازم را داریم. ما همچنین ۲۳ پروژه اولویتدار دولت الکترونیک را تا پایان سال ۹۹ داریم که اجرای این پروژهها علاوه بر تحقق دولت الکترونیک، باعث ایجاد تقاضا برای شرکتهای نرمافزاری میشود، اما عملکرد دستگاهها در اجرا مطلوب نیست و اگر با روندی که در پیش داریم جلو برویم، به هدف نمیرسیم. وی خاطرنشان کرد: برای اجرای این پروژههای اولویتدار، ۱۰ گام مهم باید برداشته شود که برای انجام این کارها به همکاری دستگاههای بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار، وزارت آموزش و پرورش، سازمان بیمه سلامت ایران، سازمان تامیناجتماعی، سازمان امور مالیاتی، وزارت کشور، ناجا و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیاز داریم. شورای اجرایی فناوری اطلاعات ساختارش را از سازمان فناوری جدا کرده و گزارش هفتگی از پیشرفت دولت الکترونیک به رئیسجمهوری ارائه میشود اما ما به عزم جدی و همهجانبه نیاز داریم.
براساس آنچه در گزارش وزارت ارتباطات آمده گذشته از عواملی مانند نیروی انسانی، سرمایه، منابع طبیعی، فناوری، اطلاعات و زمان، مهمترین بخشهای موثر در توسعه تولید و بهرهوری بهشمار میروند.
این درحالی است که یکی از عوامل مهمی که میتواند منجر به موفقیت یک کسبوکار در بازار ایران شود زمان است، بهطوریکه زمان صحیح ارائه به بازار ۴۲ درصد در موفقیت کسبوکار نقش دارد. این درحالی است که عواملی مانند داشتن یک تیم خوب ۳۲ درصد، داشتن ایده خلاقانه ۲۸ درصد، داشتن مدل کسبوکار ۲۴ درصد و تامین سرمایه ۱۴ درصد در موفقیت یک کسبوکار ایرانی نقش دارد.
عوامل موثر در موفقیت کسبوکارها
کسبوکارهای ایرانی برای اینکه بتوانند فعالیت خود را بدون دغدغه در بازار آغاز کنند باید ماراتن سنگینی را برای اخذ مجوزها پشتسر بگذارند تا بتوانند کسبوکار خود را بهطور رسمی آغاز کنند.
برای نمونه راهاندازی کسبوکاری مانند آرایشگری مردانه مستلزم دریافت ۱۲ مجوز مختلف از نهادها و دستگاههای مختلف دولتی و غیردولتی است. همچنین دریافت مجوز صنعتی مستلزم آن است که فرد متقاضی حدود ۲۶ مجوز زیربخش را اخذ کند تا بتواند واحد صنعتی خود را راهاندازی کند. براساس برآورد وزارت ارتباطات استعلامهایی مانند تاییدیه اماکن نیروی انتظامی و گواهی بهداشت فردی و محیط به ترتیب بهصورت میانگین ۱۵ و ۷ روز زمان میبرند اما، درصورت الکترونیکی شدن صدور این مجوزها بهصورت متوسط فرآیند ثبت شرکتهای خدماتی و تولیدی از ۷۲ روز کاری به ۵/ ۳ روز کاری کاهش پیدا خواهد کرد.
یکی از اقداماتی که در راستای پیادهسازی خدمات دولت الکترونیک انجام گرفته اجرای طرح پایگاه مشترک اشخاص حقوقی بین سازمان تامیناجتماعی و امور مالیاتی است. در واقع، بهمنظورکاهش مراجعات و جلوگیری از ارائه تکراری اطلاعات کارکنان، توسط کسبوکارها در پایگاه داده مشترک سازمان امور مالیاتی و سازمان تامیناجتماعی مقرر شد تا با استقرار و بهرهبرداری از یک پنجره واحد کلیه مودیان سازمان امور مالیاتی و دارندگان کد کارگاهی در سازمان تامیناجتماعی برای ارائه اطلاعات مربوط به فهرست بیمه کارکنان خود و اطلاعات مالیاتی عملکرد را فقط در این پنجره واحد بارگذاری کنند.
دریافت اطلاعات مذکور توسط سازمان امور مالیات و تامیناجتماعی خارج از پنجره واحد ممنوع است. از جمله مزایای این طرح میتوان به یکسانی اطلاعات بین بیمه و مالیات، بهرهبرداری از اطلاعات برای امور اشتغال، بهرهبرداری از اطلاعات برای امور فنی و حرفهای، جلوگیری از اظهارنظر متفاوت فهرست دستمزدها و حقالزحمه نیروی انسانی، امکان تبادل سرویس با سایر دستگاهها و بهرهبرداری از اطلاعات برای امور رفاهی اشاره کرد.