تنزل یک رتبهای ایران در دولت الکترونیکی
خبرگزاری مهر: معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: بهرغم رشد کشور در شاخص توسعه دولت الکترونیکی، شاهد تنزل یک رتبهای ایران در میان کشورهای جهان هستیم. رضا باقری اصل با بیان اینکه براساس آمارهای بینالمللی، شاخص توسعه دولت الکترونیکی در ایران از ۴۵۰۸/ ۰ در سال ۲۰۱۴ به ۴۶۴۹/ ۰ در سال ۲۰۱۶ رسیده است، اظهار کرد: بهرغم فعالیتهای صورت گرفته در زیرساختهای دولت الکترونیکی و ارائه خدمات الکترونیکی در دولت یازدهم و با وجود رشد شاخص دولت الکترونیکی، شاهد تنزل یک رتبهای ایران میان کشورهای جهان در فاصله سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ بوده ایم.
خبرگزاری مهر: معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: بهرغم رشد کشور در شاخص توسعه دولت الکترونیکی، شاهد تنزل یک رتبهای ایران در میان کشورهای جهان هستیم. رضا باقری اصل با بیان اینکه براساس آمارهای بینالمللی، شاخص توسعه دولت الکترونیکی در ایران از ۴۵۰۸/ ۰ در سال ۲۰۱۴ به ۴۶۴۹/ ۰ در سال ۲۰۱۶ رسیده است، اظهار کرد: بهرغم فعالیتهای صورت گرفته در زیرساختهای دولت الکترونیکی و ارائه خدمات الکترونیکی در دولت یازدهم و با وجود رشد شاخص دولت الکترونیکی، شاهد تنزل یک رتبهای ایران میان کشورهای جهان در فاصله سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ بوده ایم. وی افزود: البته بررسی دقیق این شاخص در پنج دوره اخیر نشان میدهد، ایران در دهک هفتم خدمات الکترونیکی قرار داشته و عدم سرمایهگذاری مناسب میان سالهای ۸۳ تا ۹۳، منجر به تغییر دهک شاخص دولت الکترونیکی ایران نشده است.
معاون دولت الکترونیک با اشاره به شاخص «دامنه و کیفیت خدمات برخط» تصریح کرد: در حوزه کیفیت خدمات برخط، ازآنجا که ارزیابی بر اساس پیمایش صورت میگیرد، عموما درگاههای دستگاههای اجرایی به دلیل به روز نبودن اطلاعات به زبان انگلیسی، چالشهایی را برای ارزیابی گروه بینالمللی به وجود آورده که همین امر منجر به افت رتبه کشور در مدل ارزیابی بینالمللی میشود. باقری اصل با بیان اینکه منبع این ارزیابی، سایت president.ir بوده، اظهار کرد: مراجع بینالمللی و ارزیابها به دلیل عدم توجه دستگاههای اجرایی به تولید محتوای چند زبانه، ارزیابی دقیقی از پیشرفتهای ایران نداشته بهطور مثال، در شناسنامه خدمات دولت ایران، به جای سایت مرجع خدمات، سایت president.ir در نظر گرفته شده و این در حالی است که سایت مورد اشاره، یک سایت اطلاعرسانی محسوب میشود و نمیتواند منبع خدمات الکترونیکی ارائهشده از سوی دستگاههای کشور باشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر بخش بزرگی از شاخصهای مربوط در این حوزه باید از سوی دستگاههای اجرایی کشور از طریق بهرهگیری از زیرساختهای مهیا شده در دولت الکترونیکی و پیادهسازی خدمات برخط صورت گیرد که امیدواریم با تاکیدات مقامهای ارشد کشور مبنی بر توسعه دولت الکترونیکی، قوانین و زیرساختهای موجود، شاهد رشد جهشی در این حوزه باشیم. دبیر کمیسیون توسعه دولت الکترونیکی خاطرنشان کرد: زیرساختهای شکل گرفته که مدل آن در نقشه توسعه دولت الکترونیکی از سوی معاون اول رئیسجمهوری ابلاغ شده، مورد تایید کلیه مراجع بینالمللی بوده و ظرف سه سال گذشته، نزدیک به ۹۰ درصد آنها به بهرهبرداری رسیده است و میتوان انتظار داشت با حمایت ویژه دستگاههای اجرایی ظرف مدت کوتاهی وضعیت شاخص خدمات رشد قابل توجهی داشته باشد.
وی با شاره به تنزل یک پلهای رتبه ایران در توسعه دولت الکترونیکی خاطرنشان کرد: افزایش بسیار سریع نرخ رشد این شاخص در کشورهای دیگر در حوزه دولت الکترونیکی و همچنین نحوه محاسبه رتبهبندی و معیارهای ارزیابی از جمله دلایل این تنزل رتبه محسوب میشود. دبیر کمیسیون توسعه دولت الکترونیکی کشور با بیان این مطلب که شاخصهای سرمایه انسانی، زیرساختهای مخابراتی و دامنه کیفیت خدمات برخط، از جمله موارد مورد ارزیابی در این مدلها محسوب میشود، گفت: در شاخص سرمایه انسانی، نرخ سواد و ثبت نام در مقاطع مختلف تحصیلی از جمله زیرشاخصهایی است که مورد ارزیابی قرار میگیرد که متولیان امر در این حوزه اطلاعات به روز را از طریق نهادهای ذیربط، در اختیار نهادهای بینالمللی قرار میدهند.
ارسال نظر