سهم بزرگ استارتآپها از کیک اقتصاد - ۴ شهریور ۹۶
ایسنا: استارت آپها کسبوکارهایی مبتنی بر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی در حوزه تبادلات مالی هستند که فضای جدیدی در اقتصاد کشورها به وجود آوردهاند. اتفاقی که علاوه بر اشتغالزایی تقریبا گسترده میتواند در نهایت موجب افزایش ضریب رشد اقتصاد کشورها هم شود. خلق ایده، کارآفرینی، کسب وکارهای متنوع جدید و مبتنی بر فناوریهای نوآورانه از ویژگیهای استارتآپها است که موجب ظهور اقتصاد جدیدی مبتنی بر اپلیکیشنها شده است. خصوصیت مجازی و اینترنتی این کسبوکارها فضای اقتصادی جدیدی را در اقتصاد بسته کشورهای توسعه یافته برای تجربه رشد بیشتر اقتصادی به وجود آورده است.
ایسنا: استارت آپها کسبوکارهایی مبتنی بر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی در حوزه تبادلات مالی هستند که فضای جدیدی در اقتصاد کشورها به وجود آوردهاند. اتفاقی که علاوه بر اشتغالزایی تقریبا گسترده میتواند در نهایت موجب افزایش ضریب رشد اقتصاد کشورها هم شود. خلق ایده، کارآفرینی، کسب وکارهای متنوع جدید و مبتنی بر فناوریهای نوآورانه از ویژگیهای استارتآپها است که موجب ظهور اقتصاد جدیدی مبتنی بر اپلیکیشنها شده است. خصوصیت مجازی و اینترنتی این کسبوکارها فضای اقتصادی جدیدی را در اقتصاد بسته کشورهای توسعه یافته برای تجربه رشد بیشتر اقتصادی به وجود آورده است. این استارتآپها همچنین فضای جدیدی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه را به وجود آورده است که علاوه بر اشتغالزایی گسترده میتواند در نهایت موجب افزایش ضریب رشد اقتصاد این کشورها هم بشود.
اگر بخواهیم روند رو به رشد سرمایهگذاری جهانی روی استارتآپها را در دو دهه اخیر تشریح کنیم، میتوانیم بگوییم که یکی از اضلاع بسیار مهم و موثر در زیست بوم استارتآپها، سرمایه و وجود موسسات و نهادهای سرمایهگذاری است که نقش روانی و عملیاتی مهمی در شکلگیری، رشد و موفقیت کسب و کارهای نوپا ایفا میکنند.خطرپذیری البته یکی از ویژگیهای بارز این استارتآپها است همین امر باعث میشود تا سرمایهگذاران این حوزه علاوه بر داشتن ایدههای برتر به دنبال شرکتهای موفق در این حوزه نیز باشند. یکی از معیارهای آنان در این زمینه قرار گرفتن در لیست تک شاخهای فناوری است. استارتآپهایی که بالای یک میلیارد دلار ارزش دارند، «تکشاخ» نامیده میشوند. بر اساس اطلاعات سایت مرکز ملی فضای مجازی، هر ساله آمار تکشاخهای حوزه فناوری اطلاعات منتشر میشود که نکته قابل توجه در این آمارها جغرافیای آنهاست. ۵۵ درصد تک شاخهای جهان در ایالات متحده، ۲۱ درصد در چین، ۴ درصد در هند، ۴ درصد در انگلستان، ۲ درصد در آلمان و ۲ درصد نیز در کره جنوبی قرار دارد.
بررسی و استفاده از تجربیات نحوه سرمایهگذاری در کشورهای موفق برای رشد این حوزه در کشور دارای اهمیت است. یکی از مهمترین دلایل ایجاد تک شاخها، افزایش سرمایه شرکتهاست که ماحصل وجود نهادهای مالی ریسک پذیر و مهمتر از آن قوانین و مقررات لازم برای تسهیل در جذب و حفظ سرمایه از سوی استارتآپها و کارآفرینان است. همچنین راهاندازی شهر فناوری و ایجاد محیط مناسب جذب سرمایه در محدوده وسیعی از فناوریها نیز از دلایل دیگر توسعه استارتآپها است.از دیگر دلایل ایجاد تک شاخها رشد سرمایه شرکتها بهواسطه دسترسی بیش از حد آنان به نقدینگی است. از محرکهای بالقوه ایجاد تک شاخها در سال ۲۰۱۴، سرمایهگذاری بهوسیله چند شرکت بانفوذ و پیشرو است، بهطوری که ۸ شرکت بزرگ در ۴۲درصد از مجموعه تک شاخها سرمایهگذاری کردهاند. رشد کلی منابع مالی در دسترس در این سال برابر با ۱۶۵ درصد بوده است که باعث رشد شرکتهای دیجیتالی تا ۲۰ درصد شده است. بیشتر تک شاخها با حفظ یا افزایش ارزش خود ماندگار خواهند بود. گسترش صنعت دیجیتال، توسعه فناوری و گسترش زیستبومهای دیجیتالی مانند اینترنت اشیا و امنیت سایبری از جذابیتها و فرصتهای آتی این صنعت است.
نتایج تحقیقات طی سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ نشان میدهد حدود ۱۳ استارتآپ فناوری در اروپا با افزایش ارزش بیش از یک میلیارد دلار به تک شاخهای این حوزه تبدیل شده و در همین زمان نیز در آمریکا ۲۲ تک شاخ جدید ایجاد شد. ارزش ایجاد شده از سوی تک شاخهای اروپا از سال ۲۰۰۰ حدود ۱۲۰ میلیارد دلار بوده است که این میزان در مقایسه با ارزش «فیسبوک» که به تنهایی ۲۲۹ میلیارد دلار یا «اوبر» با ارزش ۴۰ میلیارد دلار، قابل توجه است.بر اساس اطلاعات گزارش شاخص اقتصادی بازار آزاد داوجونز، تعداد ۴۰ استارت آپ اروپایی، با افزایش سرمایه توانستهاند ارزش خود را هر کدام یک میلیارد دلار یا بیشتر از آن افزایش دهند. ۱۷ شرکت از ۴۰ شرکت اروپایی که تعداد آنان نسبت به قبل دو برابر شده است، متعلق به انگلستان هستند که در میان آنها استارتآپهای مالی یا فینتکها با ۸ شرکت، بیشترین سهم را دارا هستند. سوئد با ۶ تک شاخ در رده دوم و بعد از آن آلمان و روسیه با ۴ و فرانسه با ۲ تک شاخ قرار گرفتهاند. در ادامه نیز فنلاند با ۲ و ایتالیا، هلند و ایرلند نیز هرکدام با یک شرکت قرار دارند.
با توجه به تاثیر راهاندازی شهر فناوری لندن که در مدت زمان ۵ سال توانسته است با کسب جایگاهی مهم بهعنوان هاب فناوری در اروپا، زمینههای جهش اقتصادی انگلستان را فراهم کند، میتوان گفت آمار منتشر شده نشان میدهد تعداد شرکتهای بخش فناوری دیجیتال لندن از زمان راهاندازی شهر فناوری، ۴۶درصد رشد داشته است. این بخش با نیروی کار تقریبی ۲۰۰هزار نفر در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال۲۰۱۰، از افزایش ۱۷درصدی برخوردار بوده است. همچنین بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴، بیش از ۱۰۰۰ پروژه سرمایهگذاری بینالمللی در شهر فناوری لندن آغاز شده است.در نهایت باید گفت که فضای مجازی بهویژه استارتآپها از ظرفیت عظیمی در جهت رشد و توسعه اقتصاد کشور برخوردارند. این امیدواری وجود دارد که عوامل تاثیر گذار در رشد و توسعه فعالیتهای اقتصادی در فضای مجازی، با بهرهگیری از تجارب سایر کشورها و در چارچوب منافع ملی کشور، فعال شده و موجبات رشد و تعالی اقتصاد کشور را با بهرهگیری از قابلیتهای فضای مجازی فراهم آورند.
ارسال نظر