دلایل رسیدن واتساپ به یکمیلیارد کاربر ماهانه
جیاسام: چندی پیش در وبلاگ رسمی واتساپ اعلام شد که این پیام رسان توانسته است به رکورد یک میلیارد کاربر ماهانه دست یابد. بر اساس اطلاعات درجشده در این پست وبلاگی، روزانه حدود ۵۵ میلیارد پیام، ۵/ ۴ میلیارد عکس و یک میلیارد ویدئو بین کاربران واتساپ دستبهدست میشود. اکنون میبینیم ایدهای ساده که در ذهن دو نفر از کارمندان یاهو شکل گرفت، بزرگترین اپلیکیشن پیامرسان جهان را خلق کرده است؛ اما چرا واتساپ توانسته است تا این حد موفق باشد و اساسا دلایل موفقیت این پیامرسان کدامند؟
همانطور که احتمالا میدانید، فیسبوک در سال ۲۰۱۴، مبلغ ۱۹ میلیارد دلار برای خرید اپلیکیشن واتساپ به مالکان آن پرداخت کرد و این پیامرسان رسما تحت قیومیت فیسبوک قرار گرفت.
جیاسام: چندی پیش در وبلاگ رسمی واتساپ اعلام شد که این پیام رسان توانسته است به رکورد یک میلیارد کاربر ماهانه دست یابد. بر اساس اطلاعات درجشده در این پست وبلاگی، روزانه حدود ۵۵ میلیارد پیام، ۵/ ۴ میلیارد عکس و یک میلیارد ویدئو بین کاربران واتساپ دستبهدست میشود. اکنون میبینیم ایدهای ساده که در ذهن دو نفر از کارمندان یاهو شکل گرفت، بزرگترین اپلیکیشن پیامرسان جهان را خلق کرده است؛ اما چرا واتساپ توانسته است تا این حد موفق باشد و اساسا دلایل موفقیت این پیامرسان کدامند؟
همانطور که احتمالا میدانید، فیسبوک در سال ۲۰۱۴، مبلغ ۱۹ میلیارد دلار برای خرید اپلیکیشن واتساپ به مالکان آن پرداخت کرد و این پیامرسان رسما تحت قیومیت فیسبوک قرار گرفت. برایان اکتون و یان کوم دو بنیانگذار اپلیکیشن واتساپ هستند که پیشتر در شرکت یاهو مشغول بهکار بودهاند و ایده اولیه واتساپ در سال ۲۰۰۹ به ذهن یان کوم خطور کرد. او دریافته بود که آینده متعلق به اپلیکیشنها است. دو بنیانگذار واتساپ درحالی دنبال یک توسعهدهنده روس برای ساخت این اپلیکیشن بودند که نسخههای اولیه آن عملا بلااستفاده بود.
برایان اکتون در ابتدا از دوستان قدیمی خود در یاهو درخواست کرد تا مبلغ ۲۵۰.۰۰۰ دلار در واتساپ سرمایهگذاری کنند و چندی بعد واتساپ رسما متولد شد. این پیامرسان در نوامبر سال ۲۰۰۹ بهصورت اختصاصی برای دستگاههای آیفون منتشر شد و دو ماه بعد نیز به سیستمعامل بلک بری راه یافت. سرانجام در سال ۲۰۱۰، نسخه اندروید آن نیز به بازار عرضه شد. تعداد کاربران فعال واتساپ از ۲۵۰.۰۰۰ نفر در سال ۲۰۰۹ به ۲۰۰ میلیون نفر در پایان سال ۲۰۱۳ رسید. حتی بعد از تصاحب واتساپ از سوی فیسبوک، این پیامرسان توانست با افزودن قابلیتهای جدید و ارائه نسخههایی برای سیستمعاملهای ویندوز و مک، همچنان به رشد خود ادامه دهد. اکنون و در سال ۲۰۱۷ شاهد آن هستیم که واتساپ جشن یک میلیاردی خود را برگزار میکند و در کنار مسنجر فیسبوک و WeChat به یکی از بزرگترین اپلیکیشنهای پیامرسان در جهان تبدیل شده است. خب اکنون بیایید با خود فکر کنیم که چرا واتساپ توانست تا این حد محبوب شود؟ پاسخ ساده است! این پیامرسان توانست بهخوبی هرچهتمامتر SMS را از صفحه روزگار محو کند.
رایگان و بدون تبلیغات
سیاست ابتدایی موسسان واتساپ این بود که کاربران این اپلیکیشن بعد از یک سال استفاده از آن، باید مبلغی را بهعنوان حق استفاده پرداخت کنند و حتی این امکان نیز برای کسبوکارها وجود داشت تا بتوانند پیامهایی تبلیغاتی را به کاربران بفرستند؛ اما بعد از خریداری واتساپ از سوی فیسبوک، سیاست آن بهطورکلی تغییر کرد و اکنون نه خبری از پرداخت هزینه در ازای استفاده است و نه تبلیغات آزاردهنده. در حالحاضر، با واتساپ میتوانید با استفاده از یک ارتباط اینترنتی و فارغ از مکانی که هستید، به دوستان و آشنایان خود پیام بدهید یا با آنها تماس بگیرید. درحالیکه این دو امکان امروزه عادی بهشمار میروند، اما تا چند سال پیش دو امکان انقلابی محسوب میشدند. آیا دوران کند و گران بودن پیامکها را بهیاد دارید؟ واتساپ توانست بهخوبی این خلأ را پر کند و تجربهای را به کاربران ارائه دهد که پیشتر نظیر آن در هیچجا وجود نداشته است. دیگر در مورد محدودیتهای اساماس نگران نباشید. دیگر لازم نیست پیامهایتان را مختصر بنویسید. دیگر لازم نیست برای تحویل شدن پیامهایتان مدتزمان زیادی منتظر بمانید. واتساپ اینجاست!
شما شماره تلفن خودتان هستید!
یکی از مواردی که واتساپ را از دیگر برنامههای زمان خود متمایز میکرد، سادگی آن، عدم نیاز به ثبتنام، عدم نیاز به یوزرنیم و عدم نیاز به اضافه کردن مخاطبین بود. در واتساپ، شما شماره تلفن خودتان هستید. در این اپلیکیشن میتوانید ببینید که چه کسانی آنلاین هستند، آیا پیامهایتان به دست دوستانتان رسیده است یا خیر، میتوانید گروه بسازید و بدون نیاز به یوزرنیم، افراد را به آن اضافه کنید. در واتساپ، فارغ از نوع دستگاه یا سیستمعامل، مخاطبان شما در صورت داشتن این اپلیکیشن در لیست مخاطبان واتساپ نیز ظاهر میشوند.
آیا رشد واتساپ ادامهدار خواهد بود؟
سخت است که بخواهیم در مورد رشد واتساپ صحبت کنیم زیرا آینده این پیامرسان تا حد زیادی به تصمیمات و سیاستگذاریهای مدیران آن و ظرفیت بازار بستگی دارد. از طرفی در مناطقی مانند شرقآسیا، پیامرسانهای ویچت و Kakao Talk بخش اعظمی از بازار را در اختیار دارند و در بازارهایی مانند آمریکایشمالی (آمریکا و کانادا بهصورت خاص) Facebook Messenger و اسنپچت دو پیامرسانی هستند که بیش از سایرین مورداستفاده قرار میگیرند. پیشبینی ما این است که رشد واتساپ در مناطقی مانند اروپا، آمریکای جنوبی، بخشهایی از آفریقا و هند همچنان ادامهدار خواهد بود.
در ایران نیز کاربران واتساپ کم نیستند و بر اساس برخی آمارها، حدود ۱۵ میلیون ایرانی از این اپلیکیشن پیامرسان استفاده میکنند. مناطق درحالتوسعه ازجمله مکانهایی هستند که واتساپ میتواند رشد بسیار خوبی را در آنجا برای خود متصور باشد. البته در برخی بازارها مانند چین و کره باید گفت که واتساپ، قافیه را به رقبایی مانند WeChat و Kakao باخته است و بهنظر نمیرسد که کاربران آمریکایی نیز تمایلی به مهاجرت از مسنجر فیسبوک و اسنپ چت داشته باشند. فیسبوک در سالیان اخیر سیاستهای خود برای واتساپ را بر پایه شبیهکردن هرچه بیشتر آن به اسنپچت استوار ساخته است بهگونهای که بعد از اینستاگرام، اکنون شاهد اضافهشدن استوری به پیامرسان واتساپ نیز هستیم؛ اما به هر نحو، تصمیمگیرندگان و سیاستگذاران واتساپ نباید فراموش کنند که شرایطی که به رشد آنها در سالیان اخیر کمک کرده است، در حال تغییر هستند و آنها باید برای حفظ روند صعودی خود، به فکر اتخاذ سیاستهای جدید باشند.
ارسال نظر