چرا ارزش سهام مایکروسافت در بالاترین میزان در 31 سال اخیر است؟

آی‌تی‌ایران: ارزش هر سهم مایکروسافت با ۳۰/ ۷۴ دلار، در بالاترین مقدار خود در ۳۱ سال اخیر قرار داشت. البته دیروز با کمی کاهش در حدود ۷۳ تا ۷۴ دلار قرار داشت. اما دیروز پس از اینکه مایکروسافت نتایج درآمد خود در سه ماه چهارم سال مالی ۲۰۱۷ را اعلام کرد، ارزش سهام این شرکت در معاملات خارج از ساعات تبادل به ۷۷ دلار هم رسید. این مساله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که این رقم برای کمپانی مایکروسافت که از سال ۱۹۸۶ تا به‌امروز به‌عنوان یک شرکت سهامی عام فعالیت کرده بالاترین رکورد در ۳۱ سال اخیر محسوب می‌شود. ناگفته نماند سرمایه کلی مایکروسافت بیش از ۵۷۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. ضمنا این آمار برای افرادی که معتقدند مایکروسافت در دوره تحول نحوه فروش و استفاده از نرم‌افزارها ضعیف عمل کرده، از اهمیت زیادی برخوردار است.

حال باوجود این ضعف‌ها چرا ارزش سهام مایکروسافت در بالاترین حد خود در ۳۱ سال اخیر قرار دارد؟ ابتدا اینکه در اولین دوره تحول تکنولوژی که کاربران از کامپیوترهای رومیزی به رایانه‌های قابل حمل (لپ‌تاپ‌ها) کوچ کردند، مایکروسافت نیز به‌جای فروش سی‌دی‌، موفق شد نرم‌افزارها را به‌صورت سرویس اشتراکی به‌کاربران بفروشد و از این طریق امروز توانسته خود را به‌عنوان برترین کمپانی نرم‌افزاری در سراسر دنیا معرفی کند. حال دوره انقلاب کامپیوترها به‌پایان رسیده و عصر کامپیوترهای قابل حمل به مرحله بلوغ خود رسیده است و امسال مایکروسافت توانسته از ۹۰ میلیارد دلار درآمد سالانه خود، بیش از ۲۱ میلیارد دلار سود خالص کسب کند. دلیل دوم اینکه مایکروسافت در حال پیشرفت در بخش سرویس کلود است. سرویس کلود این شرکت طبق انتظار کارشناسان، تا سال ۲۰۱۸ به‌درآمد سالانه‌ ۲۰ میلیارد دلاری خواهد رسید. این سرویس که Azure نام دارد، اصلی‌ترین رقیب سرویس کلود شرکت آمازون محسوب می‌شود.

سرویس Azure در سه‌ماه اخیر موفق شد رشد ۹۷ درصدی نسبت به‌همین دوره در سال گذشته داشته باشد. ضمنا مدیر مالی مایکروسافت در گزارش مالی اخیر اعلام کرد که درآمد سرویس آفیس ۳۶۵ مایکروسافت در سه‌ماه اخیر و برای اولین بار، بیشتر از درآمد کسب شده از طریق اعطای مجوز مایکروسافت به دیگر شرکت‌ها بوده است. این یعنی برنامه‌هایی همچون Google Docs و دیگر برنامه‌های تحت وب نتوانسته‌اند مایکروسافت را در بخش آفیس شکست دهند. البته تحرکات این شرکت‌ها موجب شد که مایکروسافت هم در مدل کسب و کار خود تجدید نظر کند. ضمنا صنعت کامپیوترهای رومیزی (PC) هم آن‌طور که پیش‌بینی می‌شد، کاملا از بین نرفت و هنوز هم از رونق و طرفداران قبل توجهی برخوردار است. سوالی که همواره در دنیای تکنولوژی مطرح می‌شود این است که انقلاب تکنولوژی بعدی چه‌زمانی رخ می‌دهد و آیا مایکروسافت در انقلاب‌ بعدی هم دیرتر از رقبا وارد عمل خواهد شد؟ فعلا که مایکروسافت عملکرد رضایت‌بخشی داشته و مهم‌تر اینکه سرمایه‌گذاران هنوز هم علاقه زیادی به سرمایه‌گذاری در این کمپانی دارند.